Uprkos detantu Saudijske Arabije i Irana, „Pčelinji roj” neće zujati oko Kristijana Ronalda u Teheranu 1Foto: Payam Parsaei, FC Persepolis Club via AP

Žreb za azijsku Ligu šampiona u fudbalu, potkraj prošlog meseca u Kuala Lumpuru, spojio je u tri grupe zapadnog regiona kontinenta saudijske i iranske timove.

To je imalo planetarni odjek iz dva razloga.

Kina miri šiite i sunite i u fudbalu

Jedan je što na klubove iz Saudijske Arabije pada naročito svetlo pažnje od kada su zavukli ruke u svoje ćupove da odatle vade pune šake dukata za dovođenje najvećih fudbalskih zvezda današnjice.

Drugi je jer su donedavno između Rijada i Teherana politički odnosi bili zategnuti kao struna. Najveći bliskoistočni rivali, komšije preko Persijskog zaliva koje su u zavadi od Islamske revolucije u Iranu 1979, prekinuli su diplomatske veze 2016.

Njihov raskol, koji je u osnovi verski u muslimanskom svetu, pošto Saudijska Arabija sebe smatra sunitskom zemljom, a Iran sebe šiitskom, doživeo je sledeću tačku ključanja kad je pre sedam godina u Saudijskoj Arabiji pogubljen sveštenik šiita Nimr al-Nimr.

Uprkos detantu Saudijske Arabije i Irana, „Pčelinji roj” neće zujati oko Kristijana Ronalda u Teheranu 2
Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Rasrđeni Iranci su bes iskalili na saudijsku ambasadu u Teheranu i konzulat u Mašhadu. Saudijska Arabija je optužila Iran da podržava šiitsku opoziciju u njenoj kraljevini, podrivajući je u unutrašnjim stvarima.

Da ih izmiri, na sebe je preuzela Kina početkom ove godine, što se uzima za njenu značajnu pobedu u spoljnoj politici.

Pekingu zato idu zasluge i za povratak fudbalskih odnosa dve zemlje u uobičajene tokove, pošto su se njihovi klubovi od 2016. sretali na neutralnom terenu.

Bilo je u Ligi šampiona, istina, i izuzetaka, koji su nagoveštavali otopljavanje. U prethodne tri sezone Azijska fudbalska konfederacija (AFC) smeštala je takmičenje po grupama u određene gradove iz predostrožnosti u uslovima pandemije virusa korona pa se dešavalo da iranski timovi sve tri utakmice igraju u Saudijskoj Arabiji, a jednu i protiv njenog predstavnika.

Portugalski as dočekan kao Homeini

Led posle detanta probijaju Al Nasr i Persepolis, koji je u prvom kolu domaćin u Teheranu večeras u 20 časova po našem.

Najsjajnija zvezda gostiju portugalski as Kristijano Ronaldo, najbolji strelac Lige šampiona Evrope sa 140 golova od 2003. do 2022. u dresu Mančester junajteda, Reala i Juventusa, debituje u vodećem klupskom takmičenju najmnogoljudnijeg kontinenta.

 

U glavnom gradu Islamske republike je dočekan kao Homeini. Zasut je ovacijama i pokličima svog imena. O bezbednosti Al Nasra, a pogotovo o njegovoj, brine se specijalna jedinica, obučena za čuvanje ličnosti najvišeg ranga.

Uprkos detantu Saudijske Arabije i Irana, „Pčelinji roj” neće zujati oko Kristijana Ronalda u Teheranu 3
Foto: EPA-EFE/MOHMMADREZA BOLANDI

Igraće se, međutim, u sablasnoj tišini kolosalnog stadiona „Azadi”, što na persijskom znači sloboda (do revolucije se zvao „Svetlost Arijaca” ili etimološki „Iranaca”, a to je bila jedna od titula Mohameda Reze Pahlavija, poslednjeg iranskog šaha). Kapacitet mu je za skoro 80.000 gledalaca, a sagrađen je za nešto više od godinu dana 1970. i 1971. za 100.000.

Jednom je na njemu, u aprilu 1978, pred 40.000 duša, igrala Jugoslavija, koja se nije izborila za odlazak na Mundijal u Argentini, a Iranu je bila odlična provera u osvit njegovog debitantskog učešća na svetskom prvenstvu. Mreže su ostale mirne.

Zbog karakterističnog spleta zvukova s tribina stadion je nazvan „Pčelinji roj”.

Persepolisov ceh osvajačkoj istoriji

Kristijano Ronaldo, Senegalac Sadio Mane i Hrvat Marcelo Brozović kao najistaknutiji igrači saudijskog tima imaće sreću da ne prisustvuju tom horskom zujanju. AFC je kaznila Persepolis jednom utakmicom zabrane igranja pred publikom. Pošto se kazna odnosi na meč iz 2021, a u prošloj sezoni nije bio učesnik, odradiće je baš kad mu je došla portugalska gol-mašina.

Persepolis je pre dve i po godine sebi učinio medveđu uslugu u susret utakmici s timom Goa iz istoimene indijske države. Najavljivao ju je emitujući na svojim društvenim mrežama slike iranskih osvajača Indije iz davnih vremena, što je razgnevilo domaće navijače. Pristalice Persepolisa su masovno krenule da se izvinjavaju Indijcima, a AFC je bila neumoljiva u svojoj odluci.

Zašto je „Sloboda” bez naroda

Pitanje je da li bi Al Nasr dočekale desetine hiljada ljudi i da se Persepolis nije, u želji da se motiviše tim (ostvarena sigurna pobeda s 4:0), busao u grudi osvajačke.

Uprkos detantu Saudijske Arabije i Irana, „Pčelinji roj” neće zujati oko Kristijana Ronalda u Teheranu 4
Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

U predvečerje Lige šampiona počela je opsežna obnova „Azadija” do daljeg. Srušeni su deo tribina, lože, toaleti… Načelnik prestoničkog sektora za bezbednost je obrazložio da se rekonstrukcija obavlja zbog poboljšanja infrastrukture i uslova za sigurnost gledališta.

Pritom, o radovima se ništa nije znalo ni u Ministarstvu sporta i omladine ni u kompaniji koja je zadužena za život stadiona. Postavlja se i pitanje čemu obnova kada su krupniji zahvati izvršeni pre samo pet godina, kada je Persepolis u revanšu finala Lige šampiona dočekao Kašimu pred 100.000 gledalaca (bilo je 0:0, japanski tim pobedio kod kuće s 2:0).

Pretpostavlja se da je obnova pokrenuta ubrzano iz dva nauma, a zajedničko za oba je – držanje naroda podalje od stadiona. Jedan izvire iz toga što je od prošle godine prvi put od revolucije ženama dozvoljeno da posećuju fudbalske utakmice domaćih klubova. Država je odredila da kapije Irankama otvori pet objekata, a među njima i „Sloboda”.

Uprkos detantu Saudijske Arabije i Irana, „Pčelinji roj” neće zujati oko Kristijana Ronalda u Teheranu 5
Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Drugi razlog otkriva nekadašnji igrač Bajerna i najbolji fudbaler Azije za 2004. Ali Karimi, glavni fudbalski glas opozicije: „Nikakvi gledaoci neće biti pušteni na Azadi u vreme godišnjice smrti Maše Amini”.

Pre godinu dana u zatvoru moralne policije preminula je ta 22-godišnjakinja, uhapšena jer je navodno nosila hidžab previše labavo, što je u iranskoj teokratiji neoprostivo kršenje verskog kodeksa. Njena smrt je podstakla višenedeljne antivladine proteste širom zemlje, najmasovnije i najžučnije u poslednjih nekoliko godina.

Iranska reprezentacija je prošle nedelje bez publike na „Azadiju” savladala Angolu s 4:0 u prijateljskoj utakmici.

Gde će Mitrović, SMS i Nejmar protiv Tekstilca?

Na tom stadionu domaćin bi u Ligi šampiona trebalo da bude i Nasađi iz provincije Mazandaran, čiji objekat za 15.000 gledalaca AFC nije primila. Taj tim je u grupi s Al Hilalom, što znači da u Teheran 3. oktobra stižu Aleksandar Mitrović, Sergej Milinković Savić, Brazilci Nejmar i Malkom…

Ali, Nasađi (ime tog kluba moglo bi da se prevede kao Tekstilac), sluteći da će biti uskraćen za podršku s tribina, već traži drugi grad u kojem bi dočekivao protivnike.

Treći iransko-saudijski duel biće prvo 2. oktobra između Sepahana i Al Itihada s francuskim golgeterom Karimom Benzemom. Igraće se u Isfahanu u centralnom Iranu, na stadionu koji obeležava 20. rođendan, a prima 75.000 duša i najveći je u zemlji posle prestoničkog.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari