Finale azijske Lige šampiona: Golmani urnisali Kjuela, Krespo odveo Emiraćane na klupski mundijal 2025 (VIDEO) 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Al Ain, klub iz istoimenog grada iz emirata Abu Dabi u Ujdinjenim Arapskim Emiratima, vratio se na krov azijskog fudbala posle 21 godine.

U revanšu finala kontinentalne Lige šampiona arapski tim je pred svojim navijačima pregazio s 5:1 Jokohamu Marinos, kojoj je meč u Japanu pripao s 2:1.

Strelci su bili marokanski napadač Raimi u 8. i 67. minutu, Paragvajac Romero u 33. iz penala i Togoanac Laba, koji je protivnika dokusurio u nadoknadi vremena.

Gol za goste dao je Brazilac Jan Mateus u 40.

Harija Kjuela, nekadašnjeg australijskog reprezentativca, koji je Jokohamu preuzeo prvog dana ove godine, urnisali su sopstveni golmani.

Debelo u nadoknadi u prvom poluvremenu isključen je Vilijam Pop, jer je ispred svog šesnaesterca pokosio suparničkog igrača koji je pre od njega stigao do upotrebljive lopte.

 

Dok je za Japance tinjala kakva-takva nada da mogu da se i s igračem manje izbore za produžetke, nju im je razvejao Laba pogotkom za vođstvo s 4:1, pošto je Popovoj zameni Širasaki lopta početnički prošla kroz noge.

 

Al Ain, kojem je od jesenas trener nekadašnji argentinski golgeter Ernan Krespo, ide kao šampion Azije na Svetsko prvenstvo s 32 kluba, koje FIFA umesto dosadašnjeg formata s kontinentalnim prvacima pokreće od iduće godine u SAD.

Finale azijske Lige šampiona: Golmani urnisali Kjuela, Krespo odveo Emiraćane na klupski mundijal 2025 (VIDEO) 2
Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Upražnjeno je još četiri mesta, koja će pripasti i šampionu zone Severna i Srednja Amerika s Karibima (KONKAKAF) i osvajaču Kupa Libertadores u Južnoj Americi.

Na Mundijal ide i Al Ahli iz Kaira, koji je 12. titulom sačuvao tron u Africi u dva duela s Esperansom iz Tunisa, mada je kartu izvadio i kao šampion za 2021.

Al Ain je u polufinalu, koje je zapravo finale Zapadne konferencije azijske Lige šampiona, izbacio saudijski Al Hilal. S 4:2 u revanšu kod kuće, u kojem gosti nisu mogli da računaju na povređenog golgetera Aleksandra Mitrovića, prekinuo mu je seriju od 34 uzastopne pobede u svim takmičenjima, a to je novi svetski rekord.

U SAD dogodine (15. jun-13. jul) dolaze i Al Hilal i Esperansa, zajedno s 12 evropskih timova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari