Finale se kuje u Laktašima 1Foto: Starsport

Tačan uvid u trenutnu košarkašku sliku imaće crveno-beli večeras u Laktašima (18.30).

Nakon defanzive perfekcije u drugom poluvremenu uvodnog meča, tačnije poslednjoj deonici, košarkaši Crvene zvezde došli su u poziciju da već nakon drugog susreta arhiviraju vrlo kvalitetnu Igokeu i taktički pristupe pripremi finalne serije plej-ofa ABA lige, koja bi prema idealnom scenariju mogla da startuje već 11. maja, ukoliko bi, takođe večeras u Baru, Budućnost izbacila Mornar (21.00).

Svima je u Zvezdi jasno da će u Laktašima biti na posebnom iskušenju.

Specifičnost hale, nešto tvrđi obruči i kvalitet Igokee u meri faktičke regionalne nepobedivosti kod kuće faktori su, zapravo štihovi u špilu trenera Dragana Bajića koje će Branko Lazić i saigrači pokušati da izbiju ili još bolje, pročitaju tako da protivnika ostave u mat poziciji.

Igokea je u Laktašima samo u tri navrata poražena tokom regularnog dela i to na način da su Mega, Budućnost i Mornar uspevali da ubace maltene 90 poena.

Sličan stil igre na veliki broj poseda generalno ne odgovara crveno-belima koji samopouzdanje grade na granitnoj odbrani na perimetru i u centralnom piku, uzdajući se, pritom, da će nalik prvom meču, večeras uspeti da protivnika u krucijalnoj, poslednjoj deonici svedu na ispod deset poena (Igokea u nekadašnjem Pioniru u četvrtoj deonici ubacila mizernih šest poena).

Zvezda je u prvom susretu dala za „njene pojmove“ odlična 23 poena iz tranzicije i to je deo igre u kojem bi i u Laktašima mogla da razoruža rivala koji će, sasvim sigurno, defanzivno koristiti zonu, sa prelaskom u kombinovanu odbranu za čije će „razbijanje“ biti zaduženi šuteri nalik Lojdu, Simonoviću, Laziću, Davidovcu, Dobriću…

Igokea generalno dobro šutira za tri poena (36,85 odsto) u proseku ubacuje 8,24 trojke po utakmici i posebno je u tom segmentu opasna na domaćem terenu. Iako se mogu pohvaliti trećom najboljom odbranom u ABA ligi (76,7p) po posedu primaju 0,91 poen što ih svrstava među najslabije defanzivne ekipe.

Zvezda je u tom segmentu, uz Partizan, najbolja u regionalnim okvirima (0,83) i ako se pogleda učinak rezervnih igrača, što u plej-of seriji može biti vrlo bitno, crveno-beli su u nemerljivoj prednosti.

Srpski velikan, uz Mornar, ima najefikasniju „klupu“ (40,16 poena) u odnosu na recimo Igokeu čiji rezervisti postižu tek 31,32 poena.

Volden ima problem s leđima

Prema saznanjima Danasa, Kori Volden dočekao je početak plej-ofa osećajući jake bolove u leđima. I pred prvu, kao i večerašnju utakmicu, primao je injekcije, a da je problem poprilično ozbiljan svedoči i saznanje da u sredu i četvrtak uopšte nije trenirao. Po prirodi borac, ali i veliki profesionalac, Volden je sa saigračima otputovao za Laktaše i sigurno će večeras biti u sastavu. U konsultaciji sa klupskim doktorima, trener Dejan Radonjić proceniće u kojoj će ga meri i na kakav način koristiti.

Raspored polufinala

drugi meč

Igokea – Crvena zvezda 18.30 (0-1)

Mornar – Budućnost       21.00 (0-1)

* serija se igra na dve dobijene po sistemu 1-1-1, eventualna majstorica zakazana je za 11. maj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari