Fizikalije jedini problem 1Foto: STARSPORT

Četvrtom medaljom u nizu naša ženska reprezentativna košarka uspela je da uspostavi kontinuitet koji predstavlja izvesnu garanciju i zalog za skoriju budućnost.

Naredne godine Srbija će biti domaćin Evropskog prvenstva za seniorke, a nedavno osvojena srebrna medalja na kontinentalnom šampionatu generacije U 20 u Šopronu, najbolji je pokazatelj da Savez posvećeno prati razvoj igračica, od kojih većina stasava u domaćim klubovima, koji zbog toga zaslužuju čestitke, jer zasigurno rade i funkcionišu u oskudnim finansijskim uslovima.

Biti drugi na Starom kontinentu u konkurenciji zemalja koje neuporedivo više ulažu u žensku košarku, imaju veću bazu igračica i sve više menjaju identitet zbog mogućnosti naturalizovanja, ali i migrantske politike, zaista je izvanredan rezultat koji su postigle Ivana Katanić i saigračice (uvrštena u idealnu petorku Evropskog prvenstva).

– Mislim da sam to i ranije rekla; volela bih da vidim Španiju bez naturalizovanih igračica. NJih dve tamnije puti od ukupno 69 poena ubacile su nam u finalu čak 40. Ne samo Španjolke, takav trend neguju i mnogi drugi Savezi, počevši od Francuske, čak je i Nemačka na prvenstvu u Šopronu imala sličnu kadrovsku politiku koja u značajnoj meri podiže kvalitet jedne selekcije – samo je Ana Joković, potpredsednica KSS zadužena za žensku košarku, podsetila na način delovanja konkurentskih Saveza, koji sigurno više od dve decenije predano rade na naturalizovanju onih igrača ili igračica koji prave razliku.

Nesumnjivo, dobar broj igračica koje su u Šopronu osvojile srebro, vremenom bi trebalo da dobiju šansu i u A selekciji. Jokovićeva ističe da se to neće dogoditi već sledeće godine, u kojoj će Srbija biti domaćin Evropskog prvenstva, pogotovo što će većina njih tek 2019. postati „izlazna generacija“ u konkurenciji – U 20. Razmišljajući o onome što sledi, želeći da Ivana Katanić, Nevena Naumčev, Ivana Raca i drugarice zaista postanu vrhunske igračice i u seniorskoj konkurenciji, Jokovićeva ističe segment u kojem većina njih ozbiljno zaostaje, a koji je jedan od esencijalnih u savremenoj košarci.

– Što se tiče talenta, samog smisla za igru, tehničke obučenosti, uopšte ne zaostajemo za najboljima; međutim postoji segment u kojem bismo morali da napredujemo, a koji je već za stručnu analizu. Naime, devojke u kontekstu atleticizma i samih fizikalija zaostaju u odnosu na vršnjakinje iz najboljih selekcija i na tome ćemo morati da radimo i time da se temeljno pozabavimo. Raduje me činjenica da smo uspeli da „odškolujemo“ nekolicinu mladih trenera koji su već sada pokazali jasan kvalitet i naš su zalog za budućnost i određena garancija da u pomenutom segmentu možemo pokazati jasan napredak – samokritična je Jokovićeva.

U Šopronu viđeno „bratstvo i jedinstvo“

Dok su fudbaleri Hrvatske osvojeno srebro sa Svetskog prvenstva u Rusiji slavili zajedno sa Markom Perkovićem Tompsonom, kojem šovinizam uopšte nije mrska reč; mlade košarkašice Hrvatske su u Šopronu, kao i prošle godine, priredile doček za vršnjakinje iz Srbije u hotelu, kako bi zajedno proslavile ulazak Srpkinja u finale Evropskog prvenstva. Time su još jednom pokazale da su iskrene prijateljice i primer svima kako se zapravo neguju komšijski odnosi.

Odžo pojačao Zvezdu

Dosadašnji centar FMP-a Majkl Odžo novo je pojačanje Crvene zvezde. Nigerijsko-američki centar, visok 216 centimetara, potpisao je sa crveno-belima dvogodišnji ugovor, a novom klubu ge je preporučio učinak iz prošle sezone od (prosečno) 12 poena i 6 skokova u ABA ligi, odnosno 14 poena i šest uhvaćenih lopti u Superligi Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari