FK Partizan: Nijedan Savez nije na takav način napao jedan klub 1Foto: BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/EV

Fudbalski klub Partizan saopštio je danas da se u istoriji fudbala nije dogodilo da jedan nacionalni savez na tako oštar način napadne jedan klub, kao što je to učinio Fudbalski savez Srbije (FSS) crno-belima i postavio je brojna pitanja srpskoj kući fudbala, u vezi sa suđenjem, popunom Super lige i Prve lige i rezultata reprezentativnih selekcija.

Partizan je u opširnom saopštenju na klupskom sajtu, uz citiranje Petra Petrovića Njegoša da je „samoobmana pogubna i po ljude i po narode“, naveo da su u klubu dugo razmišljali da li da odgovore FSS, koji je oštro kritikovao crno-bele zbog ponašanja. Na Skupštini Zajednice Super lige i Prve lige 35 klubova osudilo je ponašanje Partizana i podržalo Savez.

„U istoriji fudbalske igre nije se dogodilo da jedan nacionalni savez na tako zubat način napadne jedan fudbalski klub, da ga proglasi za strano telo i gotovo požudno, istakne ‘pismo o namerama’ da njemu, tako slobodnom i nepokorenom, faktički i nije mesto u nacionalnom takmičenju“, navodi se u saopštenju.

Partizan se nedavno žalio na suđenje Srđana Jovanovića na utakmici sa Vojvodinom, koju je beogradski klub izgubio sa 2:3.

Crno-beli smatraju da je FSS stao u odbranu Jovanovića, ali da srpska kuća fudbala nije objasnila zbog čega taj sudija nije sudio ni jednu utakmicu Crvene zvezde.

„Da li se FSS seća zahteva jednog fudbalskog doktor radnika koji je javno zahtevao da njegovom klubu sudija Jovanović više nikad ne sudi? On je, izgleda, dobar da sudi Englezima ali ne i Zvezdi. Da li je tada stao u odbranu lika i dela ovog sudije ili je slugeranjski odlučio da mu ispunjava želje u nameri da natera sudiju Jovanovića da se, u međuvremenu, ‘popravi’? Čak i tako ‘popravljen’ on ne sme da sudi fudbalskom gospodaru Saveza već najpre biva delegiran da pokaže na Partizanu kako se ‘popravio'“, piše u saopštenju.

FSS je nedavno kritikovao Partizan zbog odnosa prema legendama kluba, a crno-beli su podsetili da se FSS minutom ćutanja „jedino nije oprostio od Radomira Antića, uz oproštaj od još dva velika imena srpskog fudbala“.

„U ime i za račun FSS javljaju se uvek ista imena, izvesni Ćirković i Đurić. To su njihove legende. Nedostaje ovom dvojcu bez kormilara samo još jedno ime koje je tvrdilo da je Srbija ‘komforni Aušvic’.

Ovde je mnogo veći problem besomučno trošenje selektora kojem je FSS jako sklon i koje, čini nam se, sleduje i u narednom periodu, sve kako bi se skrenula pažnja sa katastrofalnih rezultata nacionalnih selekcija u gotovo svim uzrastima“, piše u saopštenju.

Takođe, FSS je pomenuo i pozajmice koje je dao Partizanu, na šta je iz beogradskog kluba odgovoreno da je svaku pozajmicu koristio za hitna pitanja i dao sredstva obezbeđenja u vidu priliva novca od Uefa prihoda. Crno-beli su naveli da bi bilo lepo i kada bi FSS objavio iznose pozajmice i za druge klubove, kako bi moglo da se uporedi koji klub je više dobio.

„Sa druge strane, kontroverza u vezi sa reketaškom taksom od tri odsto na svaki međunarodni transfer koji bilo koji klub u Srbiji ostvari, koju je FSS uveo pre tri godine i dalje traje. Samo od transfera Pavlovića, FSS je prihodovao (a, u stvari, oteo od FK Partizan) 300.000 evra, a dok je igrao u Partizanu niti jednom nije bio pozvan u A reprezentaciju. Ako se podsetimo samo nekih transfera FK Partizan u poslednje tri godine (Leonardo, Milenković, Đurđević, Rikardo, Pavlović) nije teško sabrati koliko je Savez prihodovao od Partizana“, istakli su crno-beli.

Partizan je podsetio da je pred nadležnim organima Fife pokrenuo pitanje zakonitosti tog propisa FSS kojim se Savez pojavljuje kao treća strana u transferima, a što je najstrože zabranjeno pravilnikom Fifa.

Partizan je postavio pitanje Savezu na koji način je izvršena popuna Super lige i Prve lige Srbije i ko se prijavio na tender, koliko novca je ko ponudio i na koji način je odlučeno ko će ući u te lige i ponovo pomenuo odluku da se prošle sezone ukine plej-of.

„Posebno je pitanje načina na koji je okončana prethodna sezona promenom sistema takmičenja u sred sezone i ukidanjem plej-ofa, što nije učinila niti jedna druga evropska liga ni nacionalni savez. FK Partizan će i o tome zatražiti mišljenje sudskim putem domaćih instanci i organa Fifa, prevashodno Suda za sportsku arbitražu u Lozani“, navodi se.

Partizan je naveo da bi FSS trebalo, umesto da se bavi jednim klubom, pozabavi velikim problemima u sopstvenim redovima, pošto je to nacionalni interes.

„Nakon debakla na Svetskom prvenstvu u Rusiji, budući da je selektor koji nas je odveo na taj šampionat opskurno smenjen, ubrzo je smenjen i tadašnji novi selektor, doveden je zatim treći pa nakon i poniženja od Ukrajine rezultatom 5:0 u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, igrači odbijaju da nastupaju za reprezentaciju, a na poslednjoj utakmici kvalifikacija igranoj pred domaćom publikom okupilo se jedva 3.000 gledalaca. Ovom i ovakvom Savezu je čak i takva fudbalska velesila Sent Kits i Nevis uskratio gostprimstvo za turneju“, ističe se.

Klub iz Humske podsetio je da je A selekciji iz svoje škole podario Nikolu Milenkovića i Strahinju Pavlovića i naveo da je Pavlović pozvan tek nakon što je napustio Partizan.

Partizan je naveo i da su svi posle sinoćnjeg poraza mlade reprezentacije Bugarske zabrinuti za plasman A selekcije posebno pred utakmicu sa Norveškom.

„I rečima našeg Saveza, FK Partizan nikad neće dozvoliti da bude alibi za nečiji nerad, neznanje i neuspeh. Posebno neće dozvoliti da bude ničiji odavno namirisani plen“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari