Francuska minimalno pobedila Nemačku (1:0) u derbiju dosadašnjeg toka Eura 1Foto: EPA-EFE/Lukas Barth-Tuttas

U derbiju prvog kola grupe F, ali i dosadašnjeg toka Evropskog prvenstva, Francuska je pobedila Nemačku 1:0 (1:0) autogolom Matsa Humelsa u 20. minutu.

U utakmici koja je bila potpuno ravnopravna, u kojoj su Nemci imali duplo više šuteva ka golu i vidljivo veći posed lopte, često odlučuju ovakvi „bizarni“ detalji, ali je prosto fasciniralo sa koliko su samopouzdanja odigrali Francuzi. Iako nisu dominirali, niti blistali, aktuelni svetski prvaci i evropski viceprvaci delovali su jednostavno spokojno u svakom trenutku utakmice.

Nije nesrećna reakcija Humelsa posle centaršuta Tea Ernandesa kad je zakucao loptu u svoju mrežu naravno bila jedino zanimljivo na meču, Francuzima su opravdano pomištena dva gola iz ofsajda (Mbape i Benzema), jedan odlukom sudije, drugi VAR-a, a bilo je i izglednih šansi na obe strane.

Očekivano, nije tu bilo previše lepote „za oko“, bilo je vidljivo da Francuzi neče promeniti ništa u svojoj koncepciji, a još jasnije posle vodečeg gola, Uzdajuči se u mnogo puta potvrđenu istinu da su „najbrži “ na svetu, čekali su takve prilike, dva puta bili i prebrzi, a gol su postigli greškom rivala.

Verovatno bi i Nemci igrali u nastavku drugačije da je rezultat bio egal, ovako su bili prinuđeni da se otvore više nego što su planirali, što na kraju nije imalo ni plus ni minus efekta. Potvrdilo se da ekipa nema pravog špica i da će to biti teško nadoknadiv hendikep.

Samo dva minuta posle primljenog gola, veliku šansu imao je Tomas Miler, ali je posle centaršuta lođe zahvatio loptu i poslao je pored gola. Toni Kros je dva puta probao iz slobodnih udaraca, ali su ipak golu bili bliži Francuzi. Manuel Nojer je već bio savladan kada je Adrijen Rabio gađao bliži ugao i pogodio stativu. S druge strane, Gosens je centrirao, a Gnabri volejem “ od zemlje loptu poslao preko prečke.

Do kraja su Nemci jalovo napadali, a Francuzi se iskusno branili i bilo je očigledno da do pomene rezultata neće doći osim nečijom grubom greškom. Nemci ostaju pod velikim pritiskom zbog nemanja prava na još jedan poraz, a za četiri dana ih „čekaju“ Portugalci u Minhenum  a Francuzi s druge strane već protiv Mađarske u Budimpešti mogu da over plasman u drugu fazu.

Padobranac s ekološkom porukom

Na početku utakmice na teren je sleteo padobranac kome je na padobranu pisalo „Kick out oil“ („Izbacite naftu“, iz upotrebe), sa potpisom ekološke organizacije Grinpis. Isti natpis bio je i na lopti koju je doneo sa sobom, a tako je iskorišćena prilika da se na najgledanijoj utakmici na Euro do sada promoviše zaštita životne sredine. Ovo nije moglo da se vidi u direktnom prenosu, jer se bilo kakav ulazak na teren, po instriukciji UEFA, ne snima. Redarisu ga zajedno sa fudbalerimaNemačke brzo ispratili sa terena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari