Francuzi imaju Kantea 1Foto: Twitter

Prvo polufinale dobilo je realan epilog.

Nije Belgija lošija reprezentacija od Francuske niti je slabo odigrala tih 90 minuta, već su „trikolori“ i pre početka meča bili bliži Moskvi. Iskustvo sa evropskih i svetskih takmičenja nije presudan faktor, ali u startu donosi, sigurno, 25 odsto prednosti. Ovog puta je njima. Na ruku im je išlo i to što za defanzivnog veznog imaju Kantea, za moj pojam i ukus najboljeg fudbalera na svetu na njegovoj poziciji. Možda nema najbolju tehniku i predaju lopte, ali to mu nije ni neophodno kada ih na onakav način, tako snažan, uzima protivniku… Neverovatan igrač, što su i Belgijanci osetili na svojoj koži.

Sve pohvale i dvojici bekova, Pavaru i Ernandezu. Em su dobro zatvarali prilaze svom šesnaestercu, em su se često priključivali napadima svoje selekcije. I slali veoma upotrebljive centaršuteve „čoveku meti“ Žiruu, inače jednako korisnom u vazduhu i na zemlji. Šteta samo što, u isto vreme fantastično talentovani i kao Nejmar, zbog sklonosti prema sportski amoralnom foliranju, iritantni Mbape nije više delovao po desnoj strani. Tako je Japan pravio dar-mar Belgiji u osmini finala. Još je veća grehota što Francuska nema pakera, recimo profila Hrvata Modrića, jer bi onda mnogo ubedljivije pobedila. Pogba ima nešto, ali mnogo više nema, pri čemu nije konstantan. Prođu godina ili takmičenja dok dočekaš neku vrhunsku asistenciju od njega, za razliku od standardno dobrog golmana Lorisa.

On je „kriv“ što rival nije iskoristio svoje periodične pritiske u utakmici, za koju sam se zbog previše taktiziranja na otvaranju uplašio da će biti najdosadnija na celom šampionatu.

Na drugoj strani, Belgija nije razočarala ali nije ni bila na nivou četvrtfinala sa Brazilom. Slutio sam produžetke, ali da bi se to desilo bila je potrebna „pratnja“ Azaru. Opet je bio raspoložen, opet je puno radio i uradio, ali nije imao dovoljno kvalitetan „bend“ iza sebe. Ni pravog Lukakua ispred. Baš me je razočarao. Da li zato što se izduvao ili zbog toga što nije imao dovoljno prostora kao u prethodnoj utakmici, uglavnom stavljen je u „džep“. Čime je dodatno olakšan posao Lorisu. Da sumiram, Francuzi su zaslužili da se bore za svoju drugu svetsku titulu, a Belgijancima je meč za treće mesto prava mera u ovom trenutku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari