Francuzi za prvenac, Nemci za "šesticu" 1Foto: EPA-EFE/ HUGO DELGADO

Posle 118 utakmica i više od 12 meseci takmičenja, u nikada dužoj sezoni Lige šampiona s neobično velikom pauzom iznuđenom posledicama pandemije korona virusa, prinudno skraćenom i nesvakidašnjom turnirskom završnicom u jednom gradu, došao je trenutak da dve najbolje, najizdržljivije, najupornije, najmudrije i najsrećnije ekipe od 32 startera u trci za evropsku fudbalsku titulu preuzmu krunu od svrgnutog Liverpula.

A Bajern i Pari Sen Žermen su svim urađenim pokazali da im u ovom trenutku nema ravnih na Starom kontinentu.

Bajern za nijansu više, jer je dobio svih 10 utakmica do predstojećeg meča na stadionu Benfike i spakovao čak 42 „komada“ protivnicima, od čega je 15 bilo delo fascinantnog poljskog napadača Roberta Levandovskog.

Sve to po trenerskim zamislima i instrukcijama Hansa-Ditera Flika, čiji se dolazak posle smenjivanja Nika Kovača ispostavio kao jedan od mudrijih poteza uprave u ovoj deceniji.

– Francuzi imaju sjajan tim, čija je brzina bila poseban segment naše pripreme za ovaj meč. Moramo im odgovoriti čvrstom, kolektivnom i pokretljivom odbranom, ali tako da to ne utiče na naš manir agresivnog presinga na rivala. Znamo gde su pukotine u njihovom fudbalu, ali i snaga našeg. I želimo da idemo do kraja, kada smo već toliko toga kvalitetnog napravili u ovoj sezoni Lige šampiona. Bajern i nemački fudbal zaslužuju novi evropski trofej – reči su stratega (novog) starog prvaka Nemačke.

I Pari Sen Žermen je sezonama tu negde, ali Nejmar, Mbape, Ikardi i ostatak papreno plaćene družine sa „Parka prinčeva“ sve do ove nisu uspevali da poslože sve kockice i „eksplodiraju“. Tek je Nemac Tomas Tuhel od njih napravio složan kolektiv, zaveo red i disciplinu na terenu i svlačionici, smislivši model ravnoteže između ekstremno velikog ofanzivnog potencijala brojnih šutera i jake defanzive.

– Ne znam kako bih opisao ovo što osećam pred finale, ne postoji dovoljno tačna reč za miks emocija. S jedne strane smo i ja moja ekipa iscrpljeni od teških duela poslednjih nedelja, a s druge ludi od sreće što smo stigli dovde. Nema potrebe za posebnim motivacionim govorima i opterećivanje igrača silnim video zapisima, sami su svesni koliko je ovo veliki trenutak – tako rezonuje strateg „svetaca“.

Putevi do finala

PSŽ

grupna faza

PSŽ – Real 3:0

Galatasaraj – PSŽ  0:1

Briž – PSŽ 0:5

PSŽ – Briž 1:0

Real – PSŽ 2:1

PSŽ – Galatasaraj  5:0

osmina finala

PSŽ – Borusija (D) 3:2 (ukupno)

četvrtfinale

Atalanta – PSŽ     1:2

polufinale

Lajpcig – PSŽ      0:3

Bajern

grupna faza

Bajern – Crvena zvezda    3:0

Totenhem – Bajern  2:7

Olimpijakos – Bajern      2:3

Bajern – Olimpijakos      2:0

Crvena zvezda – Bajern    0:6

Bajern – Totenhem  3:1

osmina finala

Bajern – Čelsi     7:1 (ukupno)

četvrtfinale

Barselona – Bajern 2:8

polufinale

Lion – Bajern      0:3

Kreće završnica LŠ za žene

U Španiji ovog vikenda počinju završne borbe za titulu fudbalskog prvaka Evrope u ženskoj konkurenciji. U subotnjim četvrtfinalima (od 20.00) sastaju se Arsenal – Pari Sen Žermen i Bajern – Lion, polufinala su zakazana za 25. avgust (20.00), a veliko finale je na programu pet dana kasnije, takođe s početkom u 20 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari