FSS deli po svojim "kriterijumima" 1Foto: Starsport

Evropska fudbalska federacija uradila je ono što je do UEFA, prosledivši sredstva iz njenog Fonda solidarnosti nacionalnim Savezima čiji su klubovi učestvovali u takmičenjima pod njenim okriljem, ali je problem nastao kada je FS Srbije ista, pod nepoznatim okolnostima, raspodelio na račune superligaša i prvoligaša.

Zato što je proces ostao obavijen velom tajne, a dva nezadovoljna člana najvišeg ranga takmičenja – niški Radnički i Novi Pazar u odvojenim saopštenjima izrazili sumnju u pravičnost i logičnost deobe, uz javno postavljeno pitanje predsedniku Slaviši Kokezi i ostatku Izvršnog odbora po kojim kriterijumima su napravljene drastične razlike u iznosima pomoći klupskim omladinskim školama.

I tezu po kojoj je ključni tas na vagi bila povezanost pojedinaca iz IO sa klubovima.

– Koliko mi je poznato nije objavljena nikakva javna rasprava na ovu temu, neki okrugli sto ili tome slično, a kako FSS nije nigde obnardovao svoju odluku ostao je nepoznat spisak korisnika sredstava. Kriterijumi ili principi raspodele para, takođe. S obzirom da ne postoje ranije utvrđena pravila u situacijama kada treba proslediti novac dobijen od UEFA, u najvećoj meri zarađen od fudbalera Crvene zvezde i Partizana, opravdana je sumnja da je predsednik Slaviša Kokeza sam birao kako će se podeliti pare, a onda je tome dat  pravno-formalni ram. Kao i u većini važnih procedura u Savezu. Bitno je biti po volji prvog čoveka FSS. Vrlo verovatno bez vođenja računa o tome da li je klupski račun pod blokadom, iako u tom slučaju pare ne bi smele biti uplaćene onima koji su dužni poveriocima – sa strane tumači predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Srbije, vrlo upućen u sve tokove ovdašnjeg fudbala, do kog je došla nezvanična informacija da je recimo Javoru dato novca u visini godišnjeg klupskog budžeta, pa postoji opravdana bojazan da bi isti mogao biti potrošen za finansiranje prvog tima, a ne pokrivanje troškova rada mlađih kategorija.

Juče kontaktirani generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović nije odgovarao na naše pozive, pa je bilo nemoguće dobiti izvornu informaciju o toku događaja, odnosno saznati da li UEFA postavlja ikakve uslove u ovakvim slučajevima ili (što bi bilo mnogo logičnije) Savezi sami odlučuju šta i kako dalje sa parama i, ako je tako, zbog čega je npr. TSC (navodno) dobio najveću sumu – čak 500 hiljada od četiri miliona evra, iako ima sigurne i jake izvore finansiranja iz Mađarske.

Počasni predsednik Spartaka i član IO FSS, Dragan Simović, nam se ljubazno javio, ali nas je ostavio bez pojašnjenja (ne) spornog procesa, rekavši za sebe „nisam odavno bio tamo, ne znam pojedinosti“, dok je na pomen nezvaničnog iznosa od 220.000 evra pomoći reagovao sa „toliko nam je valjda dato“.

Razjašnjenje je stiglo od prvog čoveka FK Javor, člana srpske fudbalske vlade i glavnokomandujućeg u Zajednici klubova Superlige Srbije Dragomira Lazovića.

– Prvo, nije tačna objavljena cifra od 290.000 evra, jer je Javor dobio 20.000 manje ili taman toliko kolika je nominalna vrednost veštačkog terena, zbog mikro klime potrebnijeg ovom nego mnogim drugim klubovima u zemlji. Drugo, nije ništa urađeno iza kulisa, mi smo taj novac „zaslužili“ predatim projektom izgradnje tog dela infrastrukture, koji će koristiti i sva deca iz naše omladinske škole. Treće, ne mogu se pare bezuslovno tražiti i dobijati, bez pravdanja ulaganja, a inače se ta dva pobunjena kluba većinski finansiraju iz opštinskih budžeta, dok Javor 95 odsto svojih potreba namiruje privatnim sredstvima i donacijama ljubitelja fudbala. Sve su to razlozi zbog kojih ne mogu svi da dobiju isti iznos – indirektno se Lazović obraća Pazarcima (pripalo im 50.000 evra) i Nišlijama (120.000), koje pokrivaju veću igračku bazu a takođe nemaju veštačku podlogu u svom „dvorištu“.

Istina je verovatno negde između, jer je u ovdašnjem fudbalu i previše onih što bi preko hleba pogače i onih što egzistiraju na dođeš mi – dođem ti relacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari