Partizan i Crvena zvezda biju bitku za naslov jesenjeg prvaka: Kome je "Banjska" pomogla, a kome odmogla? 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

U Humskoj se večeras, u 18 časova, Partizan i Crvena zvezda sastaju 171. put u državnom fudbalskom prvenstvu.

Večiti derbi po svojoj višedecenijskoj tradiciji nosi poseban značaj, ali će ovaj imati i značajnije domete kad se bude čuo poslednji zvižduk sudijske pištaljke.

Pašće odluka o naslovu jesenjeg prvaka, o tome ko na zimske ferije odlazi spokojniji i zadovoljniji.

Ovom okršaju najljućih rivala srpskog fudbala nije bilo vreme u ovo vreme. Ispalo je da će to biti najkasniji derbi u godini ikada.

Duljaj na obali, Baharu voda do grla

Trebalo je da se održi 27. septembra, isto u sredu, kada i ostale utakmice devetog kola Superlige Srbije, ali je zbog žrtava u oružanim sukobima u Banjskoj na severu Kosova država proglasila Dan žalosti pa fudbala nije bilo.

Nesuđenom septembarskom duelu prethodila je šesta uzastopna pobeda crno-belih (u Pančevu 2:1 protiv Železničara), kojom su odmakli crveno-belima za četiri boda.

Crvena zvezda tog vikenda nije igrala. Odložila je utakmicu u kojoj je gost trebalo da joj bude TSC (kasnije 1:1 na Marakani).

S obzirom na evropske obaveze, pogodovalo je to i jednima i drugima posle prvih ispita (prvak nekoliko dana ranije počeo takmičenje u Ligi šampiona porazom od Mančester sitija, a TSC u Ligi Evrope od Vest Hema, oba puta 3:1 i oba puta u Engleskoj).

Partizan je onda bio u naletu. Trener Igor Duljaj je timu pronašao optimum, uklapajući u njega i strance koji su kasnije došli i nisu prošli glavne pripreme. Prvo mesto je prijalo i trebalo je da bude izvor nadahnuća i za večiti derbi, pogotovo jer su crno-beli u godinama Zvezdine prevlasti retko držali čelo, a naročito ne na početku sezone kada su po pravilu već gubili korak.

Crveno-beli su klecali. Izgubili su obe utakmice u gostima (Voždovac 3:2, Čukarički 2:1) koje su prethodile gostovanju u komšiluku. Njihov trener Barak Bahar je počeo da gubi konce iz ruku i da luta u traženju pravog sastava, uporno dajući šansu strancima koji su stigli kao zvučna pojačanja i za velike pare, ali u poslednji tren  na račun onih koji su se istakli na pripremama.

Euforija zvezdaša je bila splasnula. Nešto u Zvezdi nije štimalo.

Partizan je tada očigledno bio u povoljnijem položaju, a trebalo je da dočeka večitog rivala na svom igralištu, gde po pravilu igra s više žara od njega u poslednjih nekoliko godina.

Mogao je, naravno, meč i tada da bude prekretnica za Zvezdu, ali i da joj dođe voda do grla.

Ne sluteći šta će se desiti na severu južne pokrajine, crveno-beli su pretili da neće ni izaći na derbi ukoliko sudija ostane imenovani Srđan Jovanović

Fudbalski Osman

Tri meseca kasnije stvari su se promenile. Promenjen je i glavni sudija (debitovaće Nenad Minaković).

Kao u stihovima Gundulićevog Osmana: „Ko bi gori, eto je doli, a ko doli gori ustaje“.

Zaliha crno-belih, koja je narasla i na šest bodova, istopila se u poslednje četiri utakmice jer je ostvarena samo pobeda protiv Vojvodine kod kuće (3:1). Iz Humske je TSC odneo ceo plen (4:0), a kragujevački Radnički bod (3:3). Niški Radnički se počastio na svom Čairu (2:1).

Od Partizana iz kojeg je Duljaj izvlačio maksimum za tili čas je osveženo gorko sećanje na sumornu prošlu sezonu u kojoj je krajnji domet bilo četvrto mesto, najlošije od kasnih osamdesetih.

Zvezda, ni kriva ni dužna, ali rasterećena obaveza u Evropi, stiže na suparničku stranu Topčiderskog brda kao vodeća s dva boda prednosti jer je, dok je njen rival posustajao, zabeležila sve četiri pobede.

Psihološka prednost je na njenoj strani. Bahar, možda i u svojoj poslednjoj utakmici na njenoj klupi, može da postavi igru za bod i da se osloni na pokušaje iz protivudara.

Derbiji su u poslednje vreme loši i dosadni, s prečestim kidanjem igre, bez izrazitih prilika iz lepih akcija. Ako proptivnik kiksne, to je čist ćar.

Naročito je takva Zvezda u Humskoj. Pobedu u komšiluku nema skoro punih osam godina (2:1 u februaru 2016. golovima portugalskog napadača Uga Vijeire i argentinskog levog krila Ibanjeza iz slobodnog udarca), izgubila je dvaput, a šest puta je bilo nerešeno. Remijem su završena četiri poslednja duela.

Bude li na ravne časti i peti put uzastopce, crveno-beli će zadovoljniji da odu na raspust. Desi li se da pobede, gotovo da će biti na pola puta od sedme uzastopne titule prvaka.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari