Goran Stevanović za Danas o 172. večitom derbiju: Dug prema navijačima zbog blede evropske jeseni, nadam se da stranci shvataju značaj utakmice za srpski fudbal 1foto: Peđa Milosavljević/STARSPORT

Crvena zvezda i Partizan u subotu na Marakani igraju 172. večiti derbi.

U susret još jednom okrašaju za bodove u najvećoj utakmici našeg fudbala razgovarali smo sa nekadašnjim asom crno-belih Goranom Stevanovićem, koji je u igračkoj karijeri tresao mrežu crveno-belih, a može da se podiči i pobedom u svom jedinom derbiju na mestu trenera Partizana, kada su se u jesen 2009. na Zvezdinom stadionu gosti iz Humske radovali s 2:1 golovima Senegalca Dijare i Brazilca Klea.

Stevanović nestrpljivo iščekuje 172. večiti derbi, s nadom da će biti bolji od mnogih prethodnih.

– Ulog je veliki. Oba tima će biti pod pritiskom, jer Partizan treba najmanje da sačuva bod prednosti ispred Zvezde, koju samo pobeda vodi ispred večitog rivala. Ne bih voleo da pritisak proguta obe ekipe. Bilo derbija u skorijoj prošlosti koji svojim kvalitetom možda nisu opravdali očekivanja javnosti, a za to upravo krivim pritisak najveće utakmice kod nas, što očigledno ostavlja trag na igrače. Ovoga puta bih da vidim crveno-bele i crno-bele u svom najboljem izdanju. I da posle derbija pričamo samo o utakmici, a ne o nekim propratnim stvarima kao što su alibiji jedne ili druge strane za nešto slabije izdanje. Ima itekako ofanzivnog oružja u svojim rukama i Vladan Milojević i Igor Duljaj. Derbi može da reši i jedan detalj, jedan potez nekog igrača. Tako je barem bilo u  prošlosti. Draž derbija je u tome što nikada nije bilo presudno ko se gde nalazi na tabeli i u kakvoj je formi. U derbiju je sve moguće. I da ga reši najbolji igrač neke ekipe i da ga reši najmlađi igrač nekog tima koji je u igru ulazi sa klupe. U tom smislu je uvek nezahvalno pričati ko bi mogao biti „iks“ faktor u derbiju. To može biti neki igrač o kome se u medijima najviše priča, ali i neki koji gotovo i da nije pomenut.

Naš sagovornik ističe mnogo dublji značaj koji ovaj derbi nosi.

– Ne smemo da zaboravimo da obe ekipe nisu ispunile očekivanja u Evropi ove sezone i da su nam po nešto dužni. Mislim na dug prema navijačima, ali i prema široj sportskoj javnosti. A kada govorimo o navijačima onda govorimo o istinskim fudbalskim znalcima. Jer mi kao nacija možda nešto i ne znamo, ali se u fudbal apsolutno razumemo. I zato i kažem da nam ponešto iz oba tabora duguju jer u drugoj polovini prošle godine nije bilo mnogo razloga za zadovoljstvo među navijačima obeju ekipe, makar kada govorimo o Evropi. A uz to, ovaj derbi će na jasan način pokazati gde se nalaze i Zvezda i Partizan uoči napada na evropska takmičenja u novoj sezoni. Jer, budimo iskreni, obema ekipama je mesto tamo – u Evropi. Makar i u Ligi konferencija, ali svakako u Evropi. Kad pogledam imena učesnika svih tih fudbalskih evropskih takmičenja u aktuelnoj sezoni, ne mogu da se otmem utisku da je bilo mesta za dva srpska tima tamo. Zvezda i Partizan zbog svog značaja, istorije i kvaliteta zaslužuju da budu tamo svake jeseni.  Zato je utakmica u subotu važna, da vidimo gde se ko od njih nalazi i na tom nekom evropskom nivou.

Goran Stevanović za Danas o 172. večitom derbiju: Dug prema navijačima zbog blede evropske jeseni, nadam se da stranci shvataju značaj utakmice za srpski fudbal 2
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Iskusni strateg ističe šta je sve potrebno za pobedu u derbiju.

– Talenat. Individualni i timski. Vic u igri. Pobedu na kraju odnosi cela ekipa, ali talenat može da bude i individualni. I još jedna stvar je jako bitna: motiv, inspiracija na terenu. Voleo bih da u oba tima ima malo više igrača iz omladinskih škola, ali i ovi stranci nisu tu od juče, trebalo bi da razumeju i osećaju značaj najvažnije utakmice u srpskom fudbalu. Očekujem da će i jedni i drugi pružiti maksimum i da će ta utakmica biti pravi praznik fudbala.

Stevanović smatra da treneri Milojević i Duljaj ne mogu da iznenade jedan drugog.

– Istina je da je bilo nekih pojačanja u zimskom prelaznom roku, ali se dva trenera previše dobro znaju među sobom, nismo na početku sezone, već u poodmakloj fazi šampionata.

Prognoza?

– Nikada nisam bio tip koji je voleo da prognozira rezultate. Ali kao Partizanovac vam mogu samo reći da bih naravno voleo da crno-beli pobede, a što se tiče neke prognoze eto moja bi bila da Partizan neće izgubiti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari