Povrede se nadvile nad 172. večiti derbi: Koga će Milojević za "bonus igrača" i da li je Duljaj odahnuo za mesto štopera? 1Foto: Stevanovic/Starsport

Najveća utakmica srpskog fudbala dražesna je sama po sebi, a draž je i u zanimanju pristalica i jednog i drugog kluba za svaki njen detalj.

Ni večiti derbi nije otporan na povrede.

U susret 172. duelu Crvene zvezde i Partizana u državnom prvenstvu rodila su se opterećujuća pitanja i u navijačkoj javnosti i u glavama obadva trenera s obzirom na to da je u predvečerje okršaja na Marakani bilo i kolebljivih obavesti iz lekarskih štabova.

I jedni i drugi su vodili trku s vremenom da bi osposobili glavne uzdanice za nadmudrivanje u subotu od 17 časova, prevashodno za odbrambeni red.

Zvezdina opcija zavisi od reskira

Na Zvezdu se, međutim, navalio i problem proceruralne prirode koji će joj skrojiti tim i taktiku, a u vezi je s pravilom Superlige Srbije da bar jedan igrač od početka meča mora da bude ne stariji od 21 godine.

Daroviti desni bek Kosta Nedeljković, 18-godišnjak koji će ostati među crveno-belima do kraja sezone na revers, budući da je potpisao ugovor s Aston Vilom, nije odigrao ni minut u četiri utakmice prolećnog dela šampionata jer se pati s kolenom.

Vladan Milojević, povratnik u Zvezdu, koju će voditi u večitom derbiju posle četiri i po godine, stavio je na to mesto i 19-godišnjeg Ognjena Mimovića kada se i u duelu s Čukaričkim na Marakani (3:0) opredelio za četvoricu u poslednjem bedemu, s oba beka, ali se u prošlom kolu, u pobedi na zahtevnijem meču protiv TSC (3:1), oslonio na iskusnijeg Srđana Mijailovića.

Baš u Bačkoj Topoli Milojevića su počele da more i druge brige.

U prvom poluvremenu je bio prinuđen da zameni i krilnog napadača Vladimira Lučića i kapitena Aleksandra Dragovića, a potkraj utakmice s terena se povukao i njegov parnjak u štoperskom tandemu Uroš Spajić.

Obojica iz halfovske linije su se oporavili krajnjim naporima, ali 21-godišnji Lučić, jedan od takozvanih „bonus igrača“ po starosnoj dobi, mora na dužu pauzu, a sve je prilika i na operaciju kolena.

Povrede se nadvile nad 172. večiti derbi: Koga će Milojević za "bonus igrača" i da li je Duljaj odahnuo za mesto štopera? 2
Foto: Pedja Milosavljevic /STARSPORT

Za njega trener crveno-belih ima zamenu, pre svega Nigerijca Pitera Olajinku, ali – ko će biti „bonus“?

Verovatno da Milojević, s obzirom na njegova taktička opredeljenja, neće ići na reskir s trojicom pozadi, a bez bekova.

Zna i da mu se to obilo o glavu kada je u svom prethodnom večitom derbiju jedini put tako postavio stvari u odbrani, s Nemanjom Milunovićem, Milošem Degenekom i Radovanom Pankovom. Zvezda je u Humskoj u septembru 2019. izgubila s 2:0.

Po svemu sudeći, u sistemu 4-2-3-1 na desnog beka će ponovo Mijailović, a Gelor Kanga i Hvang ispred odbrane i kao njeno obezbeđenje i kao prvi koraci ka protivničkoj polovini.

Ukoliko dalje pred njima u vatru bude bačen 18-godišnji Jovan Šljivić, još jedan Zvezdin dragulj, na levo krilo bi se izmestio Mirko Ivanić.

Opcija je i da Marko Stamenić kao „bonus“ bude povučenije uz Kangu, a da se isturenije od njih nađe Korejac.

Varijanta pod C je da se šansa da 17-godišnjem centarforu Urošu Sremčeviću, koji je u zimskom prelaznom roku doveden iz lučanske Mladosti kao najskuplje pojačanje u domaćem fudbalu ikada.

Onda bi na klupi ostao Šerif Ndiaje, osporavani napadač, a ipak jedini strelac u Zvezdinom porazu u komšiluku u poslednjem meču jesenjeg polugođa (2:1), koji uverava da će pod Milojevićem pronaći sebe.

Navijači crveno-belih bi u timu sigurno poželeli Aleksandra Kataija, koji je sada igrač u drugom planu, ali je najbolji Zvezdin strelac u večitim derbijima, autor i presudnih golova (četiri u prvenstvu i dva u finalu Kupa 2022).

Milojević ga zamišlja za situaciju stani-pani u drugom poluvremenu.

Katai isto nije odigrao ni minut u nastavku prvenstva, jer ga muče leđa, ali se tračak nade javio pošto je u Bačkoj Topoli barem bio među rezervama.

U Saldanju se gleda kao u Leonarda

U Partizanu su posle prodaje 20-godišnjeg Mihajla Ilića u Bolonju našli zamenu za mesto štopera na Banovom brdu. Iz Čukaričkog je u poslednji čas doveden 19-godišnji Bojan Kovačević.

On će sigurno da debituje u večitom derbiju, ali je kod trenera crno-belih Igora Duljaja tinjala nedoumica s kim uz njega, pošto je zbog povrede neizvestan Svetozar Marković.

Kapiten je izostao u pobedi u prošlom kolu protiv pančevačkog Železničara u Humskoj (3:1). Prinudno ga je odmenio Aleksandar Filipović, levi bek, koji se baš na svom prirodnom mestu i našao kada su gosti s te strane uputili centaršut za izjednačujući pogodak.

Ohrabrenje u Partizanu je oporavak Mateusa Saldanje, najboljeg strelca Superlige s 15 golova, koji je u prethodnom kolu, posle propuštene utakmice s Radnikom, ušao u igru u drugom poluvremenu, mada je njega sasvim dobro odmenio 20-godišnji Samed Baždar, još jedan biser iz škole crno-belih, jer je u Saldanjinom odsustvu zatresao mrežu i u Surdulici i protiv pančevačkog tima.

Povrede se nadvile nad 172. večiti derbi: Koga će Milojević za "bonus igrača" i da li je Duljaj odahnuo za mesto štopera? 3
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Navijači Partizana se nadaju da će Brazilac Saldanja biti zahvaćen nadahnućem svog zemljaka Leonarda, dvostrukog strelca u poslednjoj pobedi crno-belih u večitom derbiju na Marakani, pre sedam godina (3:1).

Partizanu su tada tri boda bila nasušna potreba. S tim plenom iz komšiluka se poravnao sa najljućim rivalom na čelu tabele, baš na početku plej-ofa u trci za titulu prvaka, a onda je i iskoristio njegov kiks protiv Voždovca da preuzme vođstvo i prvi prođe kroz cilj, s Leonardom i Urošem Đurđevićem kao najboljim strelcima uzbudljivog šampionata (po 24 gola).

Posle toga kruna je samo na Zvezdinoj glavi.

Sada je stanje drukčije, jer crveno-beli moraju da pojure svog rivala, koji ima bod više.

Ostane li Partizan prvi u osnovnom delu prvenstva, biće domaćin sledećeg večitog derbija, u doigravanju osam najuspešnijih timova.

Da li će to opredeliti Zvezdu da jurne na njegov gol po svaku cenu ili će šansu vrebati iz opreznije igre, koja je sada Partizanova mogućnost?

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari