Ne zamerimo Dušanu Tadiću na izbledelim sećanjima: Mesi nije igrao protiv Srbije na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. 1Foto: EPA/Diego Azubel

Do 2021. Lionel Mesi (36), jedan od najboljih fudbalera svih vremena, čeznuo je za najvrednijim trofejima u državnom timu, a čeznula je i cela argentinska nacija jer posle Maradoninog doba nije osvojen nijedan.

Onda je, 2021, došla titula kontinentalnog prvaka i to najslađom pobedom – u finalu šampionata Južne Amerike protiv večitog rivala Brazila na njegovoj Marakani u Riju s 1:0 golom Anhela di Marije u 22. minutu.

Godinu i po kasnije, na Mundijalu u Kataru, Argentina se sa svojom prvom violinom vratila na svetski tron.

Mesi se do tada u nacionalnom dresu dičio dostignućima iz mlađih dana. Na Omladinskom prvenstvu sveta 2005. u Holandiji s njegova dva pogotka iz penala u finalu u Utrehtu je slomljen otpor Nigerije (2:1).

Dogodine, kada je Argentina slistila Srbiju i Crnu Goru sa 6:0 na Šalkeovom stadionu u Gelzenkirhenu (tu Piksijev tim igra protiv Engleske 16. juna prvi meč na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj), ne samo da je s nepunih 19 upisao prve mundijalske minute (ušao u 74. minutu) nego je golom u 88. minutu dokrajčio grogiranog protivnika.

Bili su to počeci karijere za koju se i kroz igre u Barseloni videlo da će biti blistava, jedna od najupečatljivijih u istoriji fudbala.

Mesi, budući da je po godinama i dalje pripadao mladoj reprezentaciji, pošao je u leto 2008. na Olimpijske igre u Pekingu da bude uzdanica na putu da se sačuva zlatna medalja iz Atine 2004, argentinska prva fudbalska na najvećoj smotri svetskog sporta.

U poslednjem kolu u takmičenju po grupama Argentina se srela sa Srbijom, koja je pravo da učestvuje stekla kao finalista Evropskog prvenstva za mlade 2007. u Holandiji (poraz s 4:1 protiv domaćina).

Ne zamerimo Dušanu Tadiću na izbledelim sećanjima: Mesi nije igrao protiv Srbije na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. 2
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Miroslav Đukić je gro tog tima poveo i na Olimpijadu, a mesto se našlo i za Dušana Tadića, 19-godišnju nadu Vojvodine.

Srbija je u prvom kolu igrala 1:1 s Australijom, a u drugom je izgubila od Obale Slonovače s 4:2.

Argentina je postigla obe pobede i već je obezbedila učešće u četvrtfinalu. Srbiji je na meču s njom na Radničkom stadionu u pekinškom predgrađu odgovarala samo pobeda, ali uz uslov da i Australija savlada afričku reprezentaciju tako da naš tim, kad se podvuče crta, ima bolju gol-razliku od nje.

Nije ispunjen nijedan uslov. Australijanci su poraženi s 1:0, a naši s 2:0.

Tadić je dobio priliku u 85. minutu umesto Zorana Tošića.

U intervjuu za sajt Fudbalskog saveza Srbije povodom njegovog rekorda po broju utakmica u reprezentaciji, u kojoj je debitovao potkraj 2008, izjavio je, između ostalog, da je Mesi najveći igrač protiv koga je imao prilike da igra, ukazujući da je to bilo na olimpijskom meču.

Ne zamerimo kapitenu na izbledelim sećanjima od pre 16 godina, iz poslednje utakmice olimpijske fudbalske reprezentacije Srbije, koja se nije izborila za kartu za sledeća četiri turnira, pa ni za predstojeći u Parizu.

Mesi je u tom duelu ostao na klupi, jedini put u argentinskih još šest pobeda kao i u Atini, na putu ka odbrani trona. Protiv Srbije su „gaučosi“ postavili olimpijski rekord od devet pobeda uzastopce računajući i iskušenja u postojbini igara, što su zatim i poboljšali.

Ne zamerimo Dušanu Tadiću na izbledelim sećanjima: Mesi nije igrao protiv Srbije na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. 3
Mesijev prodor u finalu 2008. protiv Nigerije Foto: EPA/DANIEL DAL ZENNARO

Selektor Serhio Baptista, svetski prvak s Maradonom u Meksiku 1986, rešio je da odmori Mesija za iduće izazove. Kineska publika je bila razočarana što joj je uskraćeno da na delu vidi virtuoza koji je u Barseloni već činio čuda.

Argentina je pobedila golovima Ezekijela Lavecija u 13. minutu iz penala i Dijega Buonanotea iz slobodnog udarca sa skoro 30 metara u 84.

Najveće dostignuće Đukićevih izabranika bilo je to što je golman Vladimir Stojković u 79. minutu dvaput odbranio jedanaesterac Di Mariji. Pošto je glavni sudija iz Omana procenio da je Stojković napustio gol-liniju prilikom prvog šuta, ponovio je izvođenje, ali se čuvar mreže srpskih olimpijaca proslavio još jednom, odbranom u padu nogama.

Na izdisaju utakmice isključen je levi bek Duško Tošić zbog opravdanog drugog žutog kartona, jer se telom preprečio argentinskom igraču u punom trku ka kaznenom prostoru.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari