Fenerbahče mašina za golove u Turskoj: Mogu li Tadić i Džeko da iznesu trenera do klupskog rekorda Todora Veselinovića? 1Foto: EPA-EFE/Liselotte Sabroe

Tursko fudbalsko prvenstvo je na polovini, a istanbulski Fenerbahče se izdvojio na vrhu s dva boda više od šampiona Galatasaraja, svog ljutog gradskog rivala (50:48).

Žuti kanarinci, što je jedan od Fenerbahčeovih nadimaka, čeznu za titulom nacionalnog prvaka od 2014, a za to vreme Galatasaraj je uzeo četiri krune.

Fenerbahče, u iščekivanju da mu pristupi italijanski veteran Leonardo Bonuči (36), centarlni bek koji se posle dugogodišnje karijere u Juventusu u Milanu nije istakao u minulom polugođu u berlinskom Unionu u nemačkoj Bundesligi i u Ligi šampiona, samleo je u odloženom 16. kolu (odigrano 19) Konju na svom stadionu sa 7:1.

Na poluvremenu je imao prednost s 5:0.

Da postigne pet pogodaka u prvom delu utakmice nije mu se u domaćem šampionatu desilo punih 15 godina. Pod španskim trenerom Luisom Aragonesom preslišao je kod kuće u sezoni 2008/09. Hacetepe iz Ankare sa 7:0 (5:0).

Fenerbahče mašina za golove u Turskoj: Mogu li Tadić i Džeko da iznesu trenera do klupskog rekorda Todora Veselinovića? 2
Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Prve tri lopte u Konjinu mrežu poslao je bosanski napadač Edin Džeko (uskoro puni 38) u 11. minutu iz penala (njegov prvi gol iz jedanaesterca u ligi), u 32. i u 40.

Na listi strelaca je u vođstvu sa 16 pogodaka.

Het-trik je imao i kada je u gostima savladan Pendik s 5:0 u 10. kolu.

Da dvaput u ligaškoj sezoni zatrese mrežu po tri puta na jednom meču nije mu se posrećilo od 2008/09, kada je s 26 golova doprineo da Volfzburg osvoji jedinu titulu nemačkog šampiona (najubojitiji u Bundesligi bio je njegov saigrač Brazilac Grafite s 28).

Najubojitije prolazno vreme ikada

Konjin debakl, njen najveći ikada u turskom prvenstvu, učinio je da Fenerbahče s 56 golova postane najefikasniji tim u prvih 19 utakmica u nacionalnoj ligi svih vremena.

Trener Imail Kartal (62), koji je vodio Fenerbahče i u sezoni 2014/15 (viceprvak, titula prepuštena Galatasaraju), vratio se na njegovu klupu usred sezone 2021/22.

Računajući sve svoje mečeve u ligi Turske, pobeda protiv Konje bila mu je šesta s najmanje pet golova razlike.

Toliko ih u klupskoj istoriji ima i Nemac Krištof Daum, prvo trener u tri sezone (2003-06), a zatim povratnik 2009/10. iza Aragonesa.

Toza triput vodio Fenerbahče

Rekorder, jedini s više takvih ubedljivih uspeha Fenerbahčea u turskom šampionatu, bio je Todor Veselinović (1930-2017), proslavljeni jugoslovenski golgeter, as Vojvodine (u sezoni 1952/53. prešao u Partizan pa se vratio u Novi Sad), koji je triput preuzimao kormilo istanbulskog tima.

Fenerbahče mašina za golove u Turskoj: Mogu li Tadić i Džeko da iznesu trenera do klupskog rekorda Todora Veselinovića? 3
Foto: Nenad Mihajlovic/Starsport

Prvi put to je bilo u sezoni 1984/85, čim je smenjen s mesta selektora Jugoslavije zbog kraha reprezentacije na Evropskom prvenstvu u Francuskoj (sva tri poraza u grupi, gol-razlika 2:10).

Vratio je titulu u posed Fenera. Imao je pobede sa 7:0 protiv Denizlija, sa 6:1 protiv Malatije i sa 5:0 protiv Zonguldaka, sve tri kod kuće.

Jedan od glavnih aduta u napadu bio mu je Kruševljanin Dušan Pešić, nekadašnji as Napretka, koga je doveo iz splitskog Hajduka.

Zatim je bio trener u sezonama 1988/89 (prvak, u njoj su klub napustili Pešić i golman Živan Ljukovčan) i 1989/90.

U to vreme je skupio četiri pobede s najmanje pet golova razlike.

Treći put je uzeo kormilo od 21. kola 1996/97, pošto je smenjen Brazilac Sebastiao Lazaroni.

Fenerbahče je na kraju bio tek treći, ali je s Veselinovićem postigao dve pobede sa po 5:0 i u poslednjem kolu sa 7:0 u Istanbulu potiv Denizlija, koji je ispao (na tom meču za goste igrao vezista Ivica Milivojev, ranije član Crvene zvezde).

U tom timu Fenerbahčea su se isticali Nigerijci Džej Džej Okoča i Uče Okečukvu, Bugarin Emil Kostadinov, Bosanac Elvir Bolić, takođe nekadašnji igrač crveno-belih, branio je čuveni turski golman Ruštu Redžber…

Fenerbahče mašina za golove u Turskoj: Mogu li Tadić i Džeko da iznesu trenera do klupskog rekorda Todora Veselinovića? 4
Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Kartal ima još 19 utakmica

Kartal, dakle, ima još 19 utakmica da dostigne Veselinovića.

Od pomoći će mu biti još dvojica koji su kao Džeko stigli prošlog leta.

Dušan Tadić je protiv Konje zaigrao od sredine drugog poluvremena, a Poljak Sebastijan Šimanski je bio strelac petog pogotka u prvom poluvremenu. To mu je bio deveti ligaški gol, a kapiten naše reprezentacije ih ima sedam, ali i tri neiskorišćena penala.

Fenerbahče može da se upusti i u trku da bude najefikasniji tim u sezoni turskog prvenstva ikada.

To su sada Galatasaraj iz 1962/63. sa 105 pogodaka u 42 utakmice i Veselinovićev Fenerbahče 1988/89. sa 103 na 36 mečeva.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari