"Debeljuškasti" dolazi iz bavarske kuhinje: Hari Kejn, londonsko dete koje je Arsenal otpisao, Bajernov top uperen na "tobdžije" 1Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Kapiten fudbalske reprezentacije Engleske Hari Kejn večeras (21 čas) u Londonu predvodi Bajern protiv Arsenala, u prvom duelu ova dva kluba u četvrtfinalu Lige šampiona.

Igrom sudbine i spletom okolnosti, jedan od najboljih engleskih napadača u istoriji fudbala, kao osmogodišnjak 2001. našao se u fudbalskoj školi Arsenala, iako je dom njegovih roditelja bio samo na petnaestak minuta hoda od „Vajt Hart Lejna“, stadiona Totenhema.

Posle samo godinu dana treneri u akademiji “tobdžija” procenili su da mali Hari nije perspektivan, zato što je “debeljuškast”, ali je srećom Kejn već tada pokazao jednu od najvažnijih osobina koju svako treba da poseduje na putu ka uspehu, a to je upornost.

Nije ga obeshrabrilo izbacivanje iz Arsenalove škole, dve godine kasnije je zaobilaznim putem ipak stigao u Totenhem i kad je konačno u sezoni 2014/15. postao prvotimac najvećeg Arsenalovog rivala, već u prvom duelu ova dva tima, na čuvenom “Derbiju Severnog Londona”, postigao je oba gola za trijumf “pevaca”.

Za devet sezona koliko je proveo u Totenhemu “debeljuškasti” je postigao 14 pogodaka u mečevima sa Arsenalom i tako postao najbolji strelac u istoriji duela londonskih velikana, koji su se prvi put sastali 1909. i od tada odigrali 194 međusobne utakmice.

Osim toga, postao je standardni reprezentativac, kapiten i najbolji strelac u istoriji “Gordog Albiona” sa 62 pogotka na 89 mečeva, kao i najbolji strelac u istoriji kluba sa “Vajt Hart Lejna” za koji je postigao 280 golova na 435 utakmica.

Svi najveći evropski klubovi su u poslednjih nekoliko godina nudili ogroman novac vlasniku Totenhema Danijelu Leviju za Kejna, ali se činilo da je njega sve vreme zabavljala ta igra sa razbacivanjem milionima i da nikada nije ozbiljno želeo da proda svog kapitena.

Ipak, pošto je postalo jasno da Kejn neće produžiti ugovor koji mu je isticao u leto 2024, uprava Bajerna odlučila je da ispuni sve zahteve kontroverznog engleskog biznismena.

U pripremnoj utakmici protiv Šahtjora 6. avgusta 2023. Kejn je postigao četiri gola za tim iz Londona, četiri dana kasnije Bajern je odlučio da plati 100 miliona evra za njegov transfer, a 11. avgusta kapiten Engleske je potpisao ugovor sa Bavarcima.

Bajernu ove sezone ne ide baš najbolje, ali je Kejn već oborio mnoge klupske i bundesligaške golgeterske rekorde i potpuno opravdao novac koji je potrošen za transfer, ali i očekivanja da će biti prava zamena za Roberta Levandovskog u dresu sa brojem devet.

Uz Antoana Grizmana i Kilijena Mbapea, nalazi se na vrhu liste najboljih strelaca ovosezonske Lige šampiona sa šest pogodaka, ali je za razliku od dvojice Francuza zabeležio i tri asistencije.

 

Iako je čovek koji se teško verbalno izražava, zbog čega su mnogi u Engleskoj bili protiv toga da mu se dodeli kapitenska traka nacionalnog tima, ispostavilo se da je veoma jasan i otvoren kada su u pitanju stvari koje naizgled nemaju veze sa fudbalom.

Pre početka Svetskog prvenstva u Kataru insistirao je da tokom takmičenja nosi kapitensku traku u duginim bojama kao podršku akciji protiv diskriminacije seksualnih manjina, međutim, FIFA je, pod pritiskom organizatora, zabranila ovu “političku kampanju”.

Osim prava LGBTQ+ osoba, u poslednjih nekoliko godina finansijski je podržao i rad dobrotvornih organizacija koje se bave mentalnim zdravljem, a osnovao je i svoju fondaciju.

„Želim da naučim što više i da koristim svoj položaj kako bih ohrabrio druge ljude da se brinu o svom mentalnom zdravlju i da se ne plaše da zatraže pomoć ako im bude potrebna“, izjavio je po početku rada svoje fondacije.

Svoju suprugu Kejti upoznao je u osnovnoj školi, a sa njom ima dve ćerke. Porodica Kejn ima i dva labradora, Brejdija i Rasela, koji su imena dobili po zvezdama američkog fudbala Tomu Brejdiju i Raselu Vilsonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari