Fudbal na "pomoćnom terenu" politike 1Foto: Twitter

Mladi fudbaler Fljamurtarija Ilija Ivić (17) podigao je buru odlukom da prihvati poziv selektora omladinske reprezentacije Kosova (U19) Ramiza Krasnićija i zaigra za tu zemlju.

Dok je za čelnike Fudbalskog saveza Kosova i Fljamurtarija ovo dokaz da sport može da pobedi politiku, Ivić je u Srbiji u komentarima ispod ove vesti i na društvenim mrežama nazvan izdajnikom, uz salve uvreda i pretećih poruka.

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Kosova Erol Salihu objašnjava za Danas da nije učestvovao u razgovorima sa Ivićem i njegovom porodicom pošto je u pitanju odluka koju je doneo selektor Krasnići.

– Mi kao Savez nismo imali veze sa time. Selektor Krasnići je video potencijal i odlučio da ga pozove, a na nama je samo da poštujemo njegovu odluku. Mi igrače ne delimo na Srbe i Albance već svi koji su rođeni na Kosovu su dobrodošli da igraju za svoj tim. Znamo da selektor aktivno prati sve fudbalere i na severu Kosova i za nas to nije nikakvo iznenađenje – priča Salihu.

On napominje da se zbog poziva Iviću bespotrebno podigla prevelika tenzija i da je za to kriva dnevna politika.

– Ovde nema apsolutno ničeg drugog osim integracije. Ovo treba da bude primer kako fudbal spaja narode i ne treba gledati sa političkog aspekta. Nikog u FS Kosova nije briga za nacionalnost već svi zajedno radimo u interesu fudbala. Ove sezone dva srpska kluba igraju ligu Kosova i na njihovim mečevima nije bilo nikakvih problema. Stiče se utisak da ovde veći problem prave Srbi iz Srbije, ali ne srpski narod već srpska vlada koja zloupotrebljava fudbal za političke potrebe. Fudbalski savez Kosova je od 1948. godine bio član Fudbalskog saveza Jugoslavije. Mi smo živeli zajedno i Srbi su oduvek igrali za klubove Kosova, ali i za tim pokrajine kada smo priređivali utakmice. Zato mi je sada potpuno nejasno kako neko može da misli da Srbin ne treba da igra za Kosovo. Sramota je što talentovani igrači sa Kosova mnogo gube zbog toga što ne mogu da postanu reprezentativci Srbije jer je prevelika i previše jaka konkurencija u nacionalnom timu, a onda im se brani da odaberu Kosovo. Mislim da nije ništa nenormalno da Albanci igraju za srpske klubove i obratno. Sutra može da se otvori FK Lazar iz Gračanice i u njemu mogu da igraju i albanski igrači, u tome ne bi trebalo tražiti ništa loše – objašnjava Salihu.

Direktor Fljamurtarija Agim Hasani kaže da se radi o veoma talentovanom defanzivnom fudbaleru koji bi mogao da ima značajnu klupsku i reprezentativnu karijeru.

– Mi u klubu nismo iznenađeni pozivom za omladinsku reprezentaciju Kosova. Ponosni smo na to. Isto bi bili ponosni i da je dobio poziv Srbije da igra jer nam je drago da naš igrač ima priliku da se pokaže u reprezentativnim selekcijama. Mi se ni jednog trenutka nismo mešali u njegovu odluku i podržali bi njegov izbor čak i da je odbio poziv Kosova. On je rođen u Prištini 2003. godine, a već sa 16 godina bio visok 190 santimetara. Ima sjajne fizičke predispozicije, ali uz to poseduje i veliki talenat. Zbog toga je i Fljamurtari odlučio da mu da profesionalni ugovor. – tvrdi Hasani.

Na pitanje da li je očekivao da će Ivićeva odluka izazvati lavinu negativnih komentara u Srbiji i da li se plaši da će na mladog fudbalera uticati taj spoljni pritisak, Hasani odgovara:

– Ma kakvi, on dečko igra fudbal i politika ni ne treba da ga zanima. Mi ćemo učiniti sve da ga zaštitimo od svih priča van kluba. Ovo treba da bude jedna lepa fudbalska priča i ništa drugo. Srbi i Albanci treba da gledaju kako da žive normalno, a ne da se svađaju da li je neki dečak odabrao Srbiju ili Kosovo. Time ne treba niko normalan da se bavi u 21. veku. Pa, koliko Turaka ili Poljaka igra u reprezentaciji Nemačke pa im niko ne zamera na tome. To je njihova karijera i njihov put. Ja sam pre rata bio Albanac koji je igrao u Rudniku iz Kišnice. Igrao sam i za klub iz Obilića i bio jedini Albanac, svi ostali oko mene su bili Srbi. Nikome u klubu tada nije ni padalo na pamet da me tretira drugačije zašto što sam Albanac, niti sam se ja osećao neprijatno. Naprotiv. Pogledajte samo današnje albanske klubove, tu ima dosta Srba, i to treba da bude potpuno normalno. Mi smo kao zemlje regiona upućeni jedni na druge i sport treba da nas spaja, a ne da nas razdvaja.

Funkcioner albanskog kluba ističe da niko u Fljamurtariju neće zameriti Iviću ukoliko kasnije promeni svoju odluku.

– Propisi FIFA su jasni i on sve do svoje 21. godine može da promeni odluku. Ako ga sutra Srbija bude zvala i on odluči da ipak želi tamo da igra, mi ćemo ga apsolutno podržati u tome. To je samo njegova odluka. On je u Fljamurtariju od svoje 12. godine. Izuzetno je dobar dečko, odlično radi i napreduje. Sa svojih 17 godina već može da se bez problema nosi u igri sa starijima od sebe. Jako je željan napredovanja i veoma je lepo vaspitan. Mislim da se u svojoj odluci nije vodio ni politikom niti nacionalnošću. Verujem da je uvideo priliku da se razvija kao fudbaler i kroz reprezentaciju, i to i treba da mu bude jedini interes – zaključuje Hasani.

Tenzija koja se podigla oko poziva Iviću u tim Kosova verovatno je uticala i na mladog fudbalera i njegovu porodicu. Otac Ilije Ivića juče je na molbu našeg lista za intervju sa mladim igračem rekao da će nam se javiti kasnije, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili njegov poziv.

Krasnići: Ne igraju vera i nacija

Selektor omladinske reprezentacije Kosova Ramiz Krasnići istakao je ranije za Danas da Ilija Ivić spada među „veće talente“.

– Mene kao trenera, a ni Fudbalski savez, uopšte ne interesuje ko je koje nacije ili vere. On je jedan od većih talenata. Igra centralnog odbrambenog igrača. Ima izuzetnu visinu, veoma je inteligentan igrač i momak koji je na utakmicama pokazao da može da se računa na njega. Kao selektor reprezentacije do 19 godina gledao sam ga na nekoliko utakmica i dečko mi se svideo i kao igrač i kao karakter. Posle utakmice sam razgovarao sa njim, pohvalio sam ga i rekao sam mu da će ukoliko nastavi tako biti jedan od potencijalnih kandidata za reprezentaciju ako želi, samo da malo smanji kilažu – naveo je Krasnići.

Lešnjak: Obratiću pažnju na njega

Selektor reprezentacije Srbije do 19 godina Milan Lešnjak objašnjava za Danas da nije imao priliku da gleda Iliju Ivića.

– Ja sam od skoro na ovoj funkciji i još uvek sam fokusiran na selekciju koju sam nasledio, odnosno na proveru igrača koji su do sada igrali za tim. Video sam u medijima priču oko Ivića, ali nisam imao priliku da ga gledam. Ne znam da li je ta njegova odluka da igra za Kosovo konačna, ali ako nije svakako ću obratiti pažnju – priča Lešnjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari