Fudbaleri Rusije savladali reprezentaciju Srbije na startu Lige nacija – 3:1 1 EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Rusija je u Moskvi sa dva gola Dzube i jednim Karaveva savladala u Moskvi Srbiju – 3:1 (0:0) na startu Divizije B u Grupi 3 Lige nacija.

Jedan gol Mitrovića nije uspeo da popravi sliku o igri „orlova“ koja ni malo ne valja uoči prvog odlučujućeg meča za odlazak na EURO 2021 protiv Norveške (8. oktobar).

Selektor Ljubiša Tumbaković isprobao je sinoć formaciju sa tri štopera, bez klasičnih bekova već sa krilnim bočnim igračima koji obavljaju i defanzivne zadatke.

Kapiten Aleksandar Kolarov ostao je na klupi, a mesta kraj leve i desne aut linije zauzeli su Filip Kostić i Darko Lazović.

Inače, u pitanju je formacija 3-4-2-1 koju je poslednji put u nacionalnom timu pokušao da bez uspeha forsira Siniša Mihajlović, a na startu svog mandata isprobao je i Slavoljub Muslin. Nema dileme da su Milenković-Maksimović-Pavlović pokazali da imaju kvalitet za bedem „orlova“, kao i da postoje i drugi dovoljno kvalitetni centralni bekovi, ali je jedini problem što takva formacija zahteva dosta vremena za uigravanje, što je verovatno glavni razlog zašto je češće gledamo u klupskom nego u reprezentativnom fudbalu.

Srbija je veći deo prvog poluvremena imala incijativu, najviše zahvaljujući stalnom presingu na igrače sredine terena ruske ekipe, ali su ipak konkretnije šanse za gol imali domaćini.

Najpre je u 23. minutu kapiten Rusije Dzuba sjajno šutirao posle kornera, a golman Dmitrović imao je poteškoće da ukroti loptu koju je na kraju Lazović ispucao sa gol linije. Potom je na pet minuta pre poluvremena Bakajev promašio ceo gol, šutirajući preko prečke sa razdaljine manje od deset metara. U obe situacije ključna je bila loša postavka odbrambenog trija na kojoj će selektor sigurno dodatno raditi.

Prvi napad Rusije u drugom poluvremenu završio se penalom pošto je Pavlović oborio Bakajeva koji je prethodno pobegao odbrani „orlova“. Artem Dzuba je sa bele tačke rutinski poslao Dmitrovića u jednu, a loptu u drugu stranu gola (1:0). Da li zbog rano primljenog gola ili zbog toga što su domaćini pročitali igru gostiju, „orlovi“ su u drugom poluvremenu izgubili oštrinu koju su imali u prvom poluvremenu.

Kazna za igru bez pravog žara stigla je u 69. minutu kada je Vjačeslav Karavaev sa 18 metara poslao neodbranjiv šut u mrežu Dmitrovića (2:0). Od samog gola više zabrinjava što četiri srpska igrača nisu ni pokušala da uđu pravovremeno u blok Karavaevu, niti da ga barem faulom, ako ničim drugim, spreče da šutne.

Taman kada se pomislilo da će utisak popraviti Mitrović golom u 78. minutu (2:1), već u sledećem napadu Nikola Maksimović je poklonio loptu Dzubi na ivici kaznenog prostora koju je ovaj rutinski sproveo u mrežu zbunjenog Dmitrovića (3:1). Priliku za popravni Srbija će imati u nedelju kada u drugom kolu dočekuje Tursku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari