Fudbaleri Zvezde pred revanš sa Helsinkijem: Ne bojimo se "veštaka" 1Foto: STARSPORT

Prednost od dva gola iz prvog meča, sačuvana mreža sopstvenog gola i apsolutna dominacija na stadionu „Rajko Mitić“ trebalo bi da budu dovoljan kredit za fudbalere Crvene zvezde uoči večerašnjeg revanša drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Helsinki u Beogradu uopšte nije ličio na tim sposoban da se nadmeće sa prošlosezonskim učesnikom grupne faze najelitnijeg takmičenja; revanš u Finskoj pokazaće da li je bunker u prestonici Srbije bio samo taktički potez trenera Tonija Kaskela ili pak realan opseg mogućnosti njegovih fudbalera.

Trener Vladan Milojević imao je u poslednji sedam dana nebrojano problema; osnovni su bili vezani za pauzu koju će napraviti Branko Jovičić do poslednjih minuta prvog meča sa Helsinkijem, sigurno igrač u najboljoj formi od starta sezone.

Načeće ligamenata kolena usloviće operaciju i pauzu 26-godišnjeg veznjaka iz Raške od najmanje tri meseca, samim tim i značajnu modifikaciju u taktičkim segmentima trenera Milojevića. Već u Helsinkiju moglo bi da se vidi na koji će način dokazani stručnjak pokušati da iskompenzuje odlične trkačke sposobnosti Jovičića, visoki presing, dobru anticipaciju i sposobnost nebrojanih ponavljanja. Minuti koje je odlično koristio u ranoj fazi sezone upućuju na to da bi Hoze Alberto Kanjas mogao da bude partner Dušana Jovančića i u Helsinkiju, nakon što je ovaj par delovao solidno u duelu sa Radničkim.

– Nije teren baš u najboljem stanju, ali može da se igra. Najbitnije je da prođemo, očekujem i našu dobru igru – kratko je poručio Mirko Ivanić, polivalentni veznjak koji je u Beogradu veoma dobro odigrao po desnoj strani, namestivši prvi gol Ričmondu Boaćiju.

Teren na kome igra Helsinki veštačke je podloge; u odnosu na beogradsku Marakanu značajno je manjih dimenzija; čak 890 kvadrata. Da bi se što bolje prilagodili, crveno-beli su poslednje treninge u Beogradu upravo obavili na „veštaku“. Gledajući potencijalni sastav u revanšu, za Milojevića će biti upitno i to da li da rizikuje sa Rodićem koji je sa dva žuta kartona poprilično time opterećen za potencijalni dvomeč sa Kopenhagenom – eventualni treći „žuti“ izbacio bi ga iz konkurencije. Marko Marin je rovit odigrao prvi susret; zajedno sa još petoricom standardnih propustio je prvenstveni meč sa niškim Radničkim, ali bi trebalo da se nađe u startnih 11.

Osnovni ideolog na terenu, tehnički ubedljivo najpismeniji, „plemenitog“ pasa iz mesta, punog trka, što je najvažnije – spoljnom u prostor, bivši nemački reprezentativac od neopisive je važnosti za organizaciju igre crveno-belih. Dileme će postojati i na mestu levog štopera: Babić je na toj poziciji bio standardan, međutim na poslednjem meču protiv Radničkog mnogo je „duvalo“ po njegovoj strani i ne bi bilo iznenađenje da trener Milojević Degeneka ili Pankova „upari“ sa nedodirljivim Milunovićem.

– Čeka nas drugo poluvreme, neće biti lako. Videli smo to i u Beogradu, ali imamo naš cilj, a to je prolaz u drugu fazu. Idemo tamo na pobedu, kao da je 0:0 – jasan je Pankov koji je za voljeni klub debitovao na poslednjem meču protiv niškog Radničkog.

Ne bojimo se „veštaka“

Višemesečno odsustvo Branka Jovičića najviše bi mogao da u igri oseti Dušan Jovančić koji je sa momkom iz Raške činio standardni par veznjaka u centralnom delu manevarskog prostora. Od fudbalera sa Vračara večeras se očekuje da poveća broj uspešno obavljenih defanzivnih zadataka i značajno pripomogne Ivaniću i Marinu u organizaciji igre: „Imamo stvarno dobar rezultat za revanš, ali to ne znači da ćemo da se opustimo. Bili smo bolji i zasluženo slavili u prvom meču. Ne pribojavamo se veštačke trave, nije tu neka velika razlika. Ne razmišljamo o tome“, poručio je Jovančić.

Varljiva forma Helsinkija

Između dve utakmice protiv Crvene zvezde, Helsinki je na svom stadionu „Sonera“ dočekao „fenjeraša“ tamošnjeg prvenstva i osvojio samo bod – HJK – VPS 1:1 (0:1). Trener Helsinkija Toni Kaskela napravio je pet promena u odnosu na meč na „Rajku Mitiću“ i to ga je koštalo bodova kojim bi se njegov tim vratio na drugo mesto tabele, uz dve utakmice više u odnosu na rivale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari