Švajcarac Sep Blater na jučerašnjem kongresu Svetske fudbalske federacije (Fifa) u Cirihu ponovo je izabran za predsednika te organizacije. Blater, koji je bio jedini kandidat na izborima, funkciju predsednika FIFA preuzeo je još 1998. godine kada je nasledio Brazilca Žoaoa Avelanža.

Švajcarac Sep Blater na jučerašnjem kongresu Svetske fudbalske federacije (Fifa) u Cirihu ponovo je izabran za predsednika te organizacije. Blater, koji je bio jedini kandidat na izborima, funkciju predsednika FIFA preuzeo je još 1998. godine kada je nasledio Brazilca Žoaoa Avelanža. Švajcarac je na izborima 1998. godine pobedio nekadašnjeg predsednika Evropske fudbalske unije (UEFA) Lenarta Johansona, a 2002. i predsednika Azijske fudbalske konfederacije (AFC) Isu Hajatua. Blater je osmi predsednik u 103 godine dugoj istoriji Fife. On je u tu organizaciju došao kao tehnički direktor 1975. godine, a od 1981. do 1998. bio je generalni sekretar. Novi mandat sedamdesetjednogodišnjeg Blatera trajaće barem do 2011. godine. Prethodni je, međutim, trajao pet godina, pošto FIFA nije želela da izbore održi iste godine kada se igralo i Svetsko prvenstvo u Nemačkoj.
Svetska fudbalska federacija primila je juče Crnu Goru kao 208. punopravnu članicu. Ta odluka doneta je na kongresu FIFA u Cirihu, a Crnoj Gori donosi pravo da igra u preliminarnim kvalifikacijama za Svetsko prvnetsvo 2010. godine. Fudbalski savez Crne Gore podneo je zahtev za članstvo posle osamostaljivanja u junu prošle godine, na osnovu majskog referenduma. Srbija nije morala da prolazi kroz tu proceduru, pošto je ona bila naslednik Državne zajednice Srbija i Crna Gora.
– Zahvalni smo što smo postali deo globalnog fenomena fudbala – rekao je u Cirihu predsednik FS CG Dejan Savićević. Crna Gora je u januaru ove godine postala i članica Evropske fudbalske asocijacije (UEFA).
Fudbalska reprezentacija Engleske igraće sa Nemačkom prijateljski meč na stadionu Vembli u Londonu 22. avgusta. To će biti prvi susret ovih selekcija posle šest godina – poslednji put ovi timovi sreli su se u Minhenu, u septembru 2001. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari