Funkcija ostala, ovlašćenja manja 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ

Priča koju je danas „ekskluzivno“ emitovala grčka agencija SDNA da je Đordi Bertomeu smenjen sa čela Evrolige posle 20 godina, ipak nije tačna, ili je to samo delimično.

Evroliga je to demantovala, Bertomeu ostaje generalni direktor Evrolige, klubovi jesu jednoglasno izglasali da se Bertomeu skloni s vrha Borda, da bi klubovi bili više uključeni u rad, što je zapravo bilo najavljeno još posle sastanka održanog 26. aprila putem zvaničnog saopštenja.

Klubovi će dobiti mogućnost da se više pitaju, ali Đordi Bertomeu ostaje formalno prvi operativac.

Licencirani klubovi koji su ušli u Bord su Anadolu Efes, Barselona, Real Madrid, CSKA Moskva, Panatinaikos, Olimpijakos, Žalgiris, Olimpija Milano, Fenerbahče, Makabi Tel Aviv i Baskonija.

Pozicija Bertomeua uzdrmana je pre nekoliko meseci na tajnom sastanku u Atini kada su predstavnici sedam klubova (Panatinaikos, Olimpijakos, Makabi, Žalgiris, Efes, CSKA i Milano) izrazili zabrinuti zbog finansijske situacije u Evroligi i načina na koji su se finansije vodile od strane Katalonca i njegovih saradnika.

U međuvremenu su ih podržali i preostali klubovi sa trajnim licencama poput Reala, Barselone, Baskonije i Fenerbahčea.

Na poslednjem Fajnal-foru u Kelnu, Bertomeu je  demantovao gašenje Evrokupa do 2023. odnosno potpuno zatvaranje Evrolige, što je želja većeg broja evroligaša sa trajnom licencom.

Pravnik iz Katalonije, koji je pre 20 godina sa saradnicima osnovao kompaniju Evroliga, u Evrokupu je video način da se zaustavi sve prisutnija tendencija klubova koji ne učestvuju u Evroligi da prelaze u FIBA Ligu šampiona.

Kako bi od Evrolige učinili ekonomski profitabilno takmičenje u meri da mogu zakrpiti ogormne finansijske rupe u budžetima, najbogatiji evroligaši ubeđeni su u neophodnost skorijeg zaključavanja i gašenja Evrokupa, koje svake godine posluje sa minusom od nekih pet miliona evra.

„Zaključavanjem“ Evrolige, koje će neminovno doći, najelitnije takmičenje postaće gotovo nedostupno za mnoge klubove velike tradicije, a pitanje je i da li će bilo ko sa naših prostora moći da se nada mestu među, najviše, 20 odabranih.

Unikaha napustila Evroligu

Posle 20 godina takmičenja u Evroligi i Evrokupu, Unikaha je odlučila da od naredne sezone postane deo FIBA Lige šampiona. Velikan iz Malage poslednjih godina ima finansijske probleme zbog kojih nije ni dobio A licencu. Iako je Evrokup ponudio Unikahi trogodišnji ugovor, klub sa juga Španije se odlučio za takmičenje pod patronatom FIBA prevashodno iz finansijskih razloga. Poređenja radi, nagrade polufinalistima i finalistima Evrokupa drastično se razlikuju: četvrtoplasirani u Ligi šampiona dobija 120.000 evra, trećeplasirani 200.000, vicešampion 400.000 dok će prvaku na kraju da pripadne 1.000.000 evra. U Evrokupu: polufinalistima ide po 60.000 evra, finalisti 125.000 dok šampionu pripada 450.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari