Garnet bi da kupi Minesotu 1Foto: EPA-EFE/ TANNEN MAURY

Prodaja NBA franšiza nije tako čest slučaj i kada god se pojavi takva opcija, medijski obično bude podrobno ispraćena.

Glen Tejlor, jedan od 614 američkih milijardera, odlučio je da posle 26 godina upravljanja Timbervulvsima, proda Minesotu po ceni, koja je višestruko veća od one koju je izdvojio kada je 1994. kupio klub iz Mineapolisa.

Republikanac po političkom opredeljenju, Tejlor je za kupovinu Vulvsa izdvojio 88 miliona dolara, a danas za prodaju traži 1,2 milijarde američkih novčanica i to po povlašćenoj ceni.

Uprkos ekonomskoj krizi izazvanoj korona virusom, zainteresovanih i te kako ima, a među njima je i najboznatije lice kluba iz Mineapolisa – Kevin Garnet.

Sa grupom investitora, čuveni Kej Di razmatra sve moguće opcije kako bi postao vlasnik svog omiljenog kluba, koji ga je 1995. izabrao kao petog pika na NBA draftu.

Ironično deluje da će Garnet biti prinuđen da o kupoprodaji Minesote razgovara sa čovekom sa kojim nije u dobrim odnosima, i zbog kojeg prethodno nije dobio jednu od operativnih funkcija u upravljačkoj strukturi Vulvsa.

NBA klubovi su profitne organizacije, koje na godišnjem nivou obrću na desetine miliona dolara.

Tejlor je rešio da proda „zlatnu koku“ nakon što mu je osnovna delatnost ugrožena usled pandemije korona virusa.

Kao vlasnik korporacije „Tejlor“  suočio se sa ozbiljnim finansijskim posledicama pandemije zbog čega je uveliko angažovao „pregovarače“ iz kompanije „The Raine Group“, koja je dugo na dobrom glasu zbog poslova koje je ugovorila za FIFA i Mančester siti.

Uprkos tome što je vrednost franšize iz Minesote procenjena na 1,38 milijardi dolara, Tejlor je pomenutoj korporaciji preneo da je klub spreman da proda i za 1,2 milijardi.

Bez obzira na to što Timbervulvsi poslednjih 15 godina nisu igrali u plej-ofu i što su od 2005. i Flipa Saundersa, promenili čak devetoricu trenera (Saunders u drugom mandatu vodio ekipu u sezoni 2014/15) Minesota na finansijskom tržištu nije umnogome izgubila na vrednosti.

Rezultatska stagnacija dovela je i do nezadovoljstva trenutnog lidera franšize, Karl-Entoni Taunsa, koji uveliko razmišlja o trejdu. Bivši student Kentakija, 2015. bio je i poslednji „isplativi“ izbor na NBA draftu.

Projekcija po kojoj je trebalo da Entoni-Tauns i Zek Lavin (izabran godinu dana ranije) čine okosnicu tima koji će postati redovni učesnik plej-ofa nije bila ispravna.

Prvobitno Sem Mičel, a pogotovo Tim Tibodo, sa pozicije glavnog trenera nisu uspeli da „upare“ pomenutu dvojicu tako da je dvostruki uzastopni pobednik u zakucavanju na NBA Ol-staru (2015, 2016) 2017. trejdovan u Čikago Bulse.

Još 2014. Kevin Garnet je pokazao interesovanje da kupi Timbervulvse. Kasnije je imao u planu da dobije važno mesto u košarkaškim operacijama kluba, međutim postavljenje Tibodoa 2016. na mesto prvog trenera, ali i na čelo košarkaških operacija onemogućilo je Kej Dija da promeni politiku franšize.

To je bio i razlog zahlađenja odnosa između vlasnika Tejlora i najboljeg igrača u istoriji Timbervulvsa.  Garnet je imao poseban odnos sa pokojnim Flipom Saundersom, čiji je sin Rajan danas trener Minesote.

Flip se 1995. odlučio za Garneta na NBA draftu, a potom su punih deset godina odlično sarađivali na relaciji trener-igrač. Smrt Saundersa starijeg 2015. veoma je pogodila Kej Dija, koji vlasniku Glenu Tejloru nikada nije oprostio kako se klub poneo prema najznačajnijem treneru u istoriji franšize, prvih godina posle njegove smrti.

„Ne želim da budem partner sa Glenom i ne bih želeo da budem partner sa Glenom u Minesoti“, izjavio je Garnet 2018. Povoljna stvar za Garneta i njegove partnere u potencijalnim pregovorima mogla bi da bude rešenost Tejlora da budućem vlasniku ne dozvoliti da Timbervulvse izmesti iz Mineapolisa.

I NBA želi Kevina na čelu

Najveća i najznačajnija košarkaška organizacija na svetu, NBA želi Kevina Garneta u ulozi novog vlasnika Minesote. Među 30 klubova, trenutno je samo čuveni Majkl Džordan tamnoputi vlasnik jedne NBA franšize – Šarlot Hornetsa. U cilju društvenog osvešćivanja, borbe protiv rasizma i socijalnu pravdu, a sve u skladu sa činjenicom da je Džordž Flojd upravo preminuo u Minesoti, nakon prekomerne upotrebe sile od strane policije, NBA u potencijalnom preuzimanju Vulvsa od strane Garneta i njegovih partnera vidi kao veliki benefit.

Među vlasnicima sa najdužim stažom

Duži staž od Tejlora među NBA vlasnicima imaju samo Džini, Džim i Džoni Bas u L. A. Lejkersima (1979), Hervert Sajmon u Indijana Pejsersima (1983), Džeri Rejnsdorf u Čikago Bulsima (1985), Gejl Miler u Juti Džez (1985), Džodi Alen u Portland Trejblejzersima (1988), Piter Holt u San Antonio Sparsima (1993) i Miki Ariston u Majami Hitu (1995).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari