Generalka pred odlučujuće borbe 1Foto: Starsport

Plasman sa liderske pozicije Grupe D najbolja je satisfakcija za košarkaše Srbije, koji će u nedelju dočekati meč osmine finala Evropskog prvenstva sa Mađarskom (14.15) kao apsolutni favoriti.

Zajedno sa kolegama iz Letonije, Rusije i Turske, pulenima Aleksandra Đorđevića najkraće je trajala selidba u evropski deo Istanbula, u kojem će se igrati završnica šampionata, pošto su se prethodno zbližili sa domaćim navijačima, ambijentom i uslovima igrajući prvu fazu u Ulker areni, u azijskom delu Istanbula.

Kolege iz Mađarske trebalo bi po svim parametrima da predstavljaju samo generalku pred odlučujuće mečeve na kontinentalnom šampionatu. Srbija je, prema ranije napravljenom kosturu, izbegla Španiju sve do potencijalnog finala, odnosno odličnu Sloveniju u četvrtfinalu. Selektor Đorđević bi u nedelju mogao da isproba određene akcije koje će primeniti u četvrtfinalu protiv Finske ili Italije. Mađari su možda i najslabija reprezentacija koja se plasirala u osminu finala. Napadački limiti su joj očigledni, na šta ukazuje prosek od svega 67 poena po utakmici. Pobedama nad Rumunijom i Češkom, Mađari su prvi put u istoriji ostvarili dve pobede na Evropskom prvenstvu, izborivši se za eliminacionu fazu.

– Mađari su napravili veliki uspeh plasmanom među 16 najboljih reprezentacija Evrope i samim tim što su stigli u osminu finala, zaslužuju respekt. Ipak, svesni smo da smo kao prvoplasirani tim naše grupe favoriti u tom duelu i oni, pre svega, treba da razmišljaju o nama. Mi ćemo toj utakmici prići i pripremiti je ozbiljno, kao što se pripremamo za svakog protivnika. Treba dobro da iskoristimo dane do utakmice, da se odmorimo i kroz treninge spremno dočekamo osminu finala – poručio je selektor Đorđević.

Mađari su najslabiji u centarskoj liniji, samim tim Boban Marjanović bi sit mogao da se nadaje koševa, baš kao protiv Belgije na poslednjem meču grupne faze. NJegovu visinsku dominaciju popularni Sale će sigurno pokušati da eksploatiše.

– Sve je teško, realno. Teško je igrati protiv svakog protivnika. Kao što vidite, dosta je iznenađenja na turniru, dosta utakmica ‘gore-dole’, loš dan može sve da promeni, jedan loš šut, nekoliko izgubljenih lopti, loših odluka… Zato je svaka naredna utakmica teška, posebno kad je za prolaz dalje – oprezan je Marjanović.

NJegova saradnja sa Bogdanom Bogdanovićem na poslednjim utakmicama deluje ohrabrujuće. Utisak je da se sve bolje kapiraju i da je automatizam izraženiji. Bogdan brže čita situacije i tačno percipira momenat kada je položaj tela Marjanovića najpovoljniji u odnosu na čuvara. Zbog specifičnog rada nogu, Bobanu balans nije jača strana i ukoliko ne dobije loptu u idealnom trenutku, u svakom drugom lako može da je izgubi, kao i ravnotežu.

– Igramo timski, što je jako važno. Ne samo on i ja, već svi saigrači. Bilo je dobrih poteza, a na nama je da nastavimo da radimo to što znamo i to što već radimo. Biće sve kako treba – uverava centar Detroit Pistonsa.

Momak iz Boljevca rado ističe odličan ambijent u timu, što mu je olakšalo nastojanje da se brže uklopi u sistem i shvati osnovne smernice na kojima insistira selektor Đorđević.

– Ima tu nekoliko momaka sa kojim sam igrao već u klubu, ali neki od nas nisu bili ovde, pa je trebalo da se uklopimo. U tome smo najviše napredovali. Osim toga, jako važan faktor je savršena atmosfera u svlačionici. Samo treba da igramo ovako kako smo počeli – stava je 222 centimetra visoki Marjanović.

Generalka pred odlučujuće borbe 2

Lučić: Iz defanzive lomimo protivnika

– Odbrana je najveći kvalitet ovog tima. Imamo Bogdana i Bobana u napadu, ali svoju igru treba da tražimo iz defanzive i da na taj način lomimo protivnike. Nadam se da ćemo biti u najboljem ritmu sada kad je najvažnije. Odigrali smo pet utakmica u sedam dana. Dobra stvar je što imamo dva dana da se oporavimo i bićemo spremni za narednog protivnika – istakao je Vladimir Lučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari