Gist u Zvezdi za milion dolara 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto.com

Nebojša Čović, prvi čovek Crvene zvezde, zajedno sa saradnicima iz uprave, radi punom parom u nameri da ispuni primarnu želju Milana Tomića.

Neposredno po osvajanju domaće Superlige, trener crveno-belih rekao je da bi voleo da od starta priprema, planiranih za početak avgusta, ima kompletiran tim, barem u većoj meri, za povratničku sezonu u Evroligi 2019/20.

Nakon obnovljenih saradnji sa Bilijem Beronom, Brankom Lazićem, Filipom Čovićem, Mohamedom Fajeom, Borišom Simanićem i Stratosom Perperogluom crveno-beli su se okrenuli dovođenju novih igrača.

Odjeknulo je Malim Kalemegdanom kada je uprava objavila da je angažovala Derika Brauna, nekada vedete ruske Lokomotive i igrača Efesa; zapevalo pri informaciji da su se vratili prijatelji Ognjen Kuzmić i Čarls Dženkins, a tek se očekuje prava detonacija ukoliko se potvrdi pisanje grčkih novinara da je “tačka na I” u centarskoj liniji stavljena potpisom dvogodišnjeg ugovora sa Džejmsom Gistom.

Naime, Nikos Varlas, ugledni novinar Jurohupsa, tvrdi da je Amerikanac, sa prethodno sedmogodišnjim stažom u Panatinaikosu i jednom sezonom u Partizanu, nadomak potpisivanja dovogodišnjeg ugovora sa Crvenom zvezdom, vrednog milion dolara.

Po sličnom receptu kada je prošlog leta iskoristio lična poznanstva i dobre kontakte sa Mohamedom Fajeom i Stratosom Perperogluom, Milan Tomić je zaintrigirao Džejmsa Gista. Za amerikančevih sedam poslednjih godina provedenih u Panatinaikosu, njih dvojica su nebrojano puta bili na suprotnim stranama, s obzirom na to da je Tomić dugo bio deo stručnog štaba Olimpijakosa. Srpski stručnjak, po svemu sudeći, apsolutno ceni igračku polivalentnost 33-godišnjeg Amerikanca, izuzetnih fizičkih predispozicija.

Još dok je u sezoni 2011/12 igrao u Partizanu, ovdašnja javnost mogla je da se uveri u njegove izuzetne atletske predispozicije, izvanredan vertikalni odraz i defanzivnu snagu na obruču. U međuvremenu, igrajući za Fenerbahče, Unikahu i Panatinaikos, Gist je napadački napredovao, posebno u igri dva na dva i čitanju rivalske odbrane.

Dobar je u šutu sa distnce iz “čistih” situacija, samim tim koristan i u otvaranju u širinu iz blokade, međutim najdominantniji je u otvaranju ka košu, kada do izražaja dolazi njegova brzina i skočnost. U karijeri je na nekih 36 odsto u šutu za tri i na 0,6 “banana” na 221 utakmici.

Završio je dobar košarkaški program na Merilendu; 2008. draftovan je od San Antonija, ali nikada nije zaigrao u NBA. U Zvezdi su takođe svesni i njegovih problema sa kanabisom; zbog konzumiranja marihuane 2015. suspendovan je na šest meseci, ali je PAO posle isteka kazne sa njim potpisao novi dvogodišnji ugovor.

Dženkins i definitivno

Od inicijalne informacije na portalu Jurohups preko objave samog igrača na Instagramu do potvrde njegovog agenta, Miška Ražnatovića, prošlo je tek oko 36 sati. Čarls Dženkins drugi put se vratio u Crvenu zvezdu i čekala se samo prezentacija tog potpisa na zvaničnom klupskom sajtu. „Amerikanac sa srpskim pasošem potpisao je u petak dvogodišnji ugovor sa crveno-belima i predstavljaće još jedno ogromno pojačanje za ekipu! Tridesetogodišnji Dženkins je protekle dve sezone bio član Himkija, a za crveno-bele je igrao u dva navrata (tri sezone) sa velikim uspehom! Od 2013. do 2015, kao i u sezoni 2016/17, popularni “Đenka” osvojio je po dva trofeja u ABA ligi i prvenstvu Srbije i tri Kupa Radivoja Koraća!“, objavio je šampion države i regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari