Godina velikih očekivanja 1Foto: Privatna arhiva/Bajram Kolašinac

Da nije Bajrama Kolašinca (57) ne bi bilo ni perja kojim bi se kitili drugi treneri. Još mu nije dosadilo da pronalazi i upućuje u tajne točkova i pedala retku dečicu koja nisu usmerena ka fudbalu i košarci.

Navikao je i da se oprašta sa najtalentovanijom mnogo pre nego napune 20 godina. Tradicija biciklizma u Novom Pazaru je duga i bogata, samo što na toj liniji nisu i uslovi. Za potrebe seniora ne postoje i pitanje je da li će i kada postojati. Sve to zna Bajram i sve to ga ne sprečava da u svojoj Trnavi stvara dominantne poletarce, pionire, kadete i omladince. Pre nego ga napuste osvoje sve što se može, bilo je tako i prošle godine.

“Ponosni smo na dve titule prvaka Srbije u konkurenciji poletaraca”, ističe trener Trnave na početku priče o svojim biciklistima. U Niškoj Banji Denis Ćatović postao je prvak države u mauntin bajku (MTB), a Trnava je bila i ekipni prvak. “Prijatno sam iznenađen razvojem najmlađeg od braće Ćatović – Denisa. Ove godine biće mlađi kadet i siguran je učesnik najjače trke u uzrastu do 15 godina u Evropi – ,,Marko Pantani“ u Italiji, ranije su se tamo već takmičili Admir Kolašinac i Nermin Ćatović”, nagoveštava Bajram Kolašinac prve buduće akcije svog mlađanog bicikliste. Saradnja koju je godinama uspešno negovao sa svojim bivšim klubom Partizanom još traje, ali načinom na koji se ona odvija u poslednje vreme Kolašinac nikako ne može da bude zadovoljan. Iz tih razloga ove godine neće biti novih biciklista Trnave u beogradskom sastavu.

– Odustao sam od te prakse, a šta će se dešavati ubuduće, videćemo. Navijač sam Partizana, kompletna moja karijera vezana je za crno-bele i baš zbog te bezuslovne ljubavi Partizan nikada nisam zaobilazio. Ne mogu da budem srećan kako su prošli Admir Kolašinac i Nermin Ćatović, kad to kažem mislim na finansije. Partizan njima dvojici plaća putovanja i ostale troškove, ali to nije dovoljno. NJima je potrebna dodatna stimulacija u vidu plate, ne velike, dovoljno je i 300 evra. Kad su odlazili, plata je bila deo dogovora, međutim, sve se završilo na rečima. Verovatno da kritika ne može da ide samo na adresu Partizana, biće da je u tom lancu zakazao i BSS. Kako znam i umem moraću da se snađem ne bi li im do kraja godine obezbedio redovna primanja, posebno za Admira, koji je od ove godine mlađi senior – ističe Bajram šta je urgentno potrebno njegovim bivšim biciklistima da bi mogli da iskorače u karijeri.

Pred Admirom Kolašincem (19), biciklistom Partizana i Bajramovim unukom, možda je i prelomna godina, kreće nepredvidiva seniorska karijera, za juniora Nermina Ćatovića (18) biće još malo bezbrižnih dana. “Da bi se došlo do stipendije BSS potrebno je dostići visoko postavljenu normu, to znači plasirati se na velikim internacionalnim trkama u prvu takmičarsku trećinu. Prva i najveća prilika da se do nje dođe je u aprilu na trci Beograd – Banjaluka. Biće stotinak trkača, a ja verujem da Admir može da bude u prvih 30”, optimista je Bajram. O svom unuku Admiru i njegovim rezultatima Bajram govori probranim rečima, a ima i šta da se kaže.

Od generacije Nebojše Jovanovića ne pamti se da je neki od naših juniora u poslednjih desetak godina beležio rezultate kakvi su Admirovi. Juniorski je prvak Srbije u drumskoj vožnji, na hronometar i u ciklo-krosu. Pobedio je u seniorskoj međunarodnoj trci ,,Tuzla – 25. maj“ i to ispred vrhunskog seniora Pavla Kalabe, prvi je bio i na juniorskoj trci Bonihad u Mađarskoj. “Velika je šteta što mu se na Evropskom juniorskom prvenstvu u Alkmaru dogodio maler na kružnoj trci. Nikoga nije bilo u blizini kad je posle defekta trebalo promeniti točak i to u momentu dok se nalazio među 20 najboljih vozača”, ne može Kolašinac da prežali situaciju u kojoj se njegov unuk našao na jednom od najvećih takmičenja.

Na domete ostalih svojih biciklista, bivših i sadašnjih, Kolašinac ovako gleda. “Nermin Ćatović je uvek u vrhu juniorske konkurencije, prvak je u kriterijumskoj vožnji i u MTB-u, četvrti na Balkanskom prvenstvu u Trebinju. Ali Ćosović je fenomenalan sprinter, Amin Salković, đak generacije u novopazarskoj Gimnaziji, izvanredan je potencijal. Ove godine će nastupiti na najjačoj evropskoj trci za kadete. ,,Trci mira“ u mestu Jevičko (Češka). Puno mi je srce kad sam video koliko smo postolja imali u Čačku na državnom prvenstvu. Admir Kolašinac osvojio je brdsku trku, Nermin Ćosović kriterijumsku, poletarac Denis Ćatović brdsku i kriterijumsku. MTB Kup Srbije u Katićima kraj Ivanjice pripao je kod poletaraca Ali Ćosoviću, isti uspeh ponovio je u konkurenciji mlađih poletaraca Aladin Kolašinac”, kaže Bajram Kolašinac.

Ćatović ispred svih

Prvenstvo Srbije u ciklo-krosu od 26. januara ove godine bilo je uspešno za bivše vozaće Trnave, a sada Partizana. Nermin Ćatović pobedio je u trci juniora, dok je Amin Salković zauzeo sedmo mesto. Kod seniora Admir Kolašinac plasirao se na četvrto mesto.

Šta vozimo, a šta vozi svet

Bez dobrog bicikla i najbolji vozač je nemoćan da napravi pomak u rezultatima. Na pitanje da li je i koliko napredovala Trnava u osnovnim oruđima za rad, Kolašinac odgovara da su dobili dovoljno bicikala po nižoj ceni, ali su u pitanju stariji modeli. “Istina je da vozimo poznate svetske marke, kao što su Trek i Pinarelo, ali to su stariji modeli. Teški su između 10 i 12 kg, dok najbolji voze one čija težina ne prelazi sedam kg i 400 grama. Cene najkvalitetnijeg profesionalnog bicikla kreću se i do 10.000 evra, mi koristimo one od 300 i 500 evra, najviše do 1.000. Za razliku od nas u Partizanu ne zaostaju mnogo za Evropom po pitanju kvaliteta bicikli”, kaže on.

Deda i unuk na ““Trci kroz Srbiju”“

Bajram Kolašinac predvodi ubedljivo najbolji biciklistički klub u Novom Pazaru. Ove sezone radiće i kao sudija na najvećim domaćim i međunarodnim trkama, to je i prilika da mu se ostvari jedan san. “Visoko sam podigao lestvicu time što sam postao međunarodni sudija. Sudiću “Trku kroz Srbiju“, a unuk Admir će je konačno voziti, tako će biti i u trci koja će se voziti od Beograda do Banjaluke. Ima li šta lepše?”, pitanjem odgovara presrećni Kolašinac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari