Golmani za glavobolju 1Foto: STARSPORT

Ženska rukometna selekcija Srbije sve nas je oduševila šestim mestom na Svetskom prvenstvu, završenog prošlog vikenda u Japanu, a njihove kolege poslednjeg dana ove nedelje počinju završne pripreme za šampionat Evrope u Austriji, Švedskoj i Norveškoj (10-26. januar).

Selektor Nenad Peruničić pozvao je 19 kandidata za takmičenje s rekordnih 24 učesnika, a okupljanje je zakazano u beogradskom Sportskom centru Kovilovo, gde će se igrači do sledećeg petka oporavljati od klupskih obaveza i uigravati za kontrolne utakmice sa najboljim rukometašima Egipta – 28. decembra u našem glavnom gradu i dan kasnije u, „orlovima“, omiljenom Nišu.

S tim što je još ranije predviđeno da igrači iz prvenstva Nemačke preskoče ovu fazu rada i ekipi se priključe tek 1. januara, kada sledi put na turnir „Zlatne lige“ u Francuskoj, gde će pored domaćina učestvovati još selekcije Danske i Norveške.

Trenutno je mnogo akutnija golmanska „problematika“, jer je posle zvanično najupečatljivijeg čuvara mreže prethodne Lige šampiona Dejana Milosavljeva iz Fukse Berlina, precrtanog zbog obavljene operacije kolena, iz stroja ispao i mladi Todor Jandrić.

Jedan od najvećih svetskih talenata na toj poziciji, planiran kao rezerva Vladimiru Cupari, doživeo je težu distorziju nožnog zgloba, zbog čega mu sleduju najmanje tri nedelje mirovanja, a šef stručnog štaba umesto startera Metaloplastike mora da dopiše novo ime među stativama. U ovom trenutku, tome je najbliži Tibor Ivanišević iz Veclara (Nemačka).

Zato, nema nedoumice oko dolaska Peruničićevih izabranika u Grac, pošto se od pre zna da će na taj put 6. januara, jer ih ubrzo posle toga čekaju mečevi grupne faze sa Belorusijom (9.1), Crnom Gorom (11.1) i Hrvatskom (13.1). Dve najbolje selekcije izboriće plasman u glavnu fazu takmičenja (TOP 12) u Beču.

Preko Mađarske do Tokija

Međunarodna rukometna Federacija (IHF) donela je odluku o domaćinstvima ženskih kvalifikacionih turnira za Olimpijske Igre koji će se održati od 20. do 22. marta naredne godine. Reprezentacija Srbije igraće u Mađarskoj sa selekcijama Rusije, Kine i domaćina, a dve najbolje selekcije izboriće plasman u Tokio. Drugi  turnir biće u Španiji, sa ekipama organizatora, Švedske, Senegala i Argentine, dok će se Norveška, Rumunija, Severna Koreja i Crna Gora boriti u poslednjoj od  pobrojanih država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari