Gordana ima samo 54 kilograma, a tri godine niko nije uspeo da joj obori ruku 1Gordana Đurđević Foto: Privatna arhiva /Danas

U sportskom obaranju ruke, koje je sve popularnija disciplina u Srbiji, neprikosnovena među damama je Gordana Đurđević iz Ljubovije, članica kluba „Orlovi“ iz Majura kod Šapca.

Ovoj naizgled krhkoj devojci, već tri godine, niko nije uspeo da obori ruku, a na Svetskom prvenstvu to je učinila jedino takmičarka iz Poljske.

„U Srbiji sam dosad osvojila sve zlatne medalje, a za tri godine koliko sam u ovom sportu, nisam imala ni jedan poraz. Najveći uspeh svakako je Svetsko prvenstvo u Slovačkoj, u julu prošle godine, kada sam osvojila drugo mesto“, kaže Đurđević.

Gordana ima samo 54 kilograma, a tri godine niko nije uspeo da joj obori ruku 2Sa 163 centimetra visine i težinom od 54 kilograma, Gordana van zvaničnih takmičenja, često pobeđuje i muškarce.

„Od kada sam se vratila sa Svetskog prvenstva, momci žele da oprobaju snagu sa mnom i da obaraju ruku. Ponekad pobedim ja, a nekada me i puste, a kad izgubim, uvek mi čestitaju“, kaže ova skromna devojka.

U svet sportskog obaranja ruke ušla je, kaže, sučajno kada se pre četiri godine prijavila za dobrovoljno služenje vojnog roka, posle čega je usledio poziv.

„Želela sam da dokažem da smo i mi devojke ravnopravne i da možemo da izdržimo sve kao i muškarci. Odslužila sam šest meseci vojnog roka u Valjevu i Požarevcu, a onda me jednog dana nazvao Miloš Zeljić, predsednik Srpske unije za obaranje ruku, koji je zaslužan za popularizaciju ove disipline u Šapcu i Zapadnoj Srbiji“, objašnjava ona.

Gordana ima samo 54 kilograma, a tri godine niko nije uspeo da joj obori ruku 3U početku se dvoumila jer „nije bila sigurna da li je to za nju“, ali je odlučila da proba.

„Pristala sam i odmah osvojila Državno prvenstvo kao apsoluni pobednik. Ljudima je prvo bilo neobično, ali sada imam veliko razumevanje svojih komšija i prijatelja, kao i cele opštine Ljubovija, koja u svakom trenutku stoji iza mene“, kaže Đurđević i ističe da joj najviše znači podrška roditelja, koji su joj vetar u leđa.

Prvo naredno takmičenje je u Šapcu, u okviru regate, a najvažniji izazov tek predstoji.

„U toku su pripreme za Svetsko prvenstvo u Francuskoj u septembru. Trenutno je najbolja Poljakinja Karini, koja je MMA borac i zaista veoma jaka devojka. Poljaci ozbiljno prilaze ovom sportu i imaju žestoke pripreme“, kaže sagovornica Danasa.

Za razliku od njih, naša šampionka, pripremaće se u kućnim uslovima, gde je napravila mini teretanu, a u treninzima joj najviše pomaže otac.

„Sa njim najčešće obaram ruku i tako jačam zglob. Petnaest dana pred veća takmičenja obavezno mirujem, jer svaki mišić mora da se odmori“, objašnjava ona.

Cilj joj je da osvoji Svetsko prvenstvo, a želja, da Srbija dobije reprezentaciju u sportskom obaranju ruke.

„Imamo veoma jake momke i devojke, mada u ovom sportu nisu presudni mišići, već jačina zgloba i tehnika“, objašnjava ona.

Planira da osnuje sopstveni klub a mladima poručuje da se oprobaju u onome što žele.

„Svaki početak je težak ali niko ne treba da odustane od svojih snova i ciljeva“, poručuje ova svetska vicešampionka.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.