Grbić: Odbojka nije posao i ne bi trebalo da se razmišlja o medaljama i novcu 1Foto: Z. Panić

Proslavljeni odbojkaš Vladimir Vanja Grbić danas je održao javni trening sa svim selekcijama Ženskog odbojkaškog kluba Pirot kome su prisustvovale i drugi pirotski sportisti i članice Odbojkaškog kluba iz Knjaževca.

Grbić je novinarima rekao da je rad sa decom za njega posebna inspiracija i posebno zadovoljstvo.

– Osećate da stvarate nešto što se zove njihova budućnost- rekao je Grbić.

U Pirotu Grbić boravi zbog promocije odbojke i svog odbojkaškog kampa.

– Današnja deca imaju mnogo veće izazove i mnogo više problema nego što smo imali mi, pre svega što sada imaju mnogo veći izbor. Savremena tehnologija deci daje mnogo više mogućnosti. Meni je ovo ujedno prilika da vidim kako deca reaguju, kako i na koji način se organizuje trening i da sa njima razgovaram. Ujedno da im možda dam neki savet i da im pokažem originalan način na koji radim sa decom. Do sada je kroz kamp prošlo preko 1.200 dece iz preko 30 zemalja koji je priznat od Svetske odbojkaške federacija kao vrlo inovativan rad sa decom, Akcenat nije na samo sportu, već na zdravlju u dečjoj igri- kaže Grbić.

Grbić kaže da je posle završene sportske karijere završio Fakultet sporta i fizičke kulture na kome uskoro treba da doktorira.

– Na tom fakultetu predajem budućim profesorima i trudim se da im prenesem ono je suštinski misija rada sa decom. Važna je stimulacija dece da rade na pravi način i da se ostvare ne samo u sportu negu u segmentima života koji ih interesuju. Ništa nije lako u životu. Da bi neko došao na vrh, potreban je splet okolnosti, rada i  mnogo sreće. Da bi neko ostao na vrhu mora konstantno da pobeđuje sebe. Za mene je pravi sportista i šampion onaj koji i van terena nastavlja da inspiriše i ponaša se po kanonima života i da bude uzor svima ostalima.

Odbojka je  jedan od loptaških sportova koji se jako dugo uči. Jako je težak i nije kao drugi sportovi. Odbojka nije posao i ne bi trebalo da se razmišlja o medaljama i novcu. Apelujem na trenere da ne teraju decu i da ne pravdaju novac od roditeljima, medaljama i rezultatima. Tako se njihova sportska energija ubija. To govorim kao sportista i kao pedagog. Nama deca ne trebaju do 14 godine, ona nama trebaju za život. Odbojka je  jedan od loptaških sportova koji se jako dugo uči. Jako je težak i nije kao drugi sportovi. Odbojka nije posao i ne bi trebalo da se razmišlja o medaljama i novcu. Odbojka je igra- rekao je, između ostalog Vanja Grbić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari