Grbić: Strpljenje kao lajtmotiv 1Foto: FoNet/Confederation Europeenne de Volleyball CEV

Odbojkaši Srbije ostvarili su drugu uzastopnu minimalnu pobedu na turniru drugog vikenda Lige nacija, posle domaćina Bugarske savladana je Rusija sa 3:2 (20:25, 25:23, 25:23, 22:25 i 15:12), nakon 136 minuta igre. Sinoć je na programu bio meč protiv Australije, a Srbija je pre njega imala skor od tri pobede i dva poraza.

Izabranici Nikole Grbića su posle bledih izdanja u Kraljevu pokazali u Sofiji da im je i dalje mesto u vrhu svetske odbojke. Savladali su Rusiju u meču, u kome su nijanse odlučivale o tome ko će osvojiti koji set. S toga je najpravednije bilo da pobednika odluči taj-brejk u kome je Srbija bila mirnija i preciznija u završnici, kada je bilo najpotrebnije.

Bez Aleksandra Atanasijevića i Marka Podraščanina, koji su bili na poštedi, nakon podviga u duelu sa Bugarskom, kada su zaostatak od 5:10 u petom setu pretvorili u 16:14, nakon odbranjene dve meč lopte, u igri živaca pala je i, takođe nekompletna ekipa aktuelnog šampiona Evrope. Najbolji je bio Dražen Luburić sa čak 32 direktna poena, Marko Ivović zabeležio je 12, a Srećko Lisinac 11 poena.

Selektor Nikola Grbić bio je zadovoljan posle još jedne infarkt pobede.

– U utakmici je presudilo strpljenje, i to na neki način sad postaje naš lajtmotiv. Strpljenje je neophodno kad ne ide kako treba, kad smo u rezultatskom deficitu, kad je protivnik u naletu. Za ova dva dana i ovih deset setova, baš je strpljenje bilo to što nas je održalo jer smo čekali i dočekali da odigramo najbolje što u ovom trenutku možemo. Pobediti Bugarsku i Rusiju u dva dana i na takav način, ogromni je moralni stimulans za nas – smatra Grbić.

On je pojasnio i zašto je odmarao dva startera.

– Poenta je u ovakvom takmičenju i u ovom ritmu da sam prinuđen da tumbam sastav, da odmaram igrače, neke neki set, neke čitavu utakmicu, da bi mogli da izguramo celu Ligu nacija. Naravno, trenerski je izazov da se to ne oseti na igri i rezultatima. Kad bih insistirao da mi šest najboljih igraju non-stop došao bih u situaciju da posle tri vikenda ne bi mogli da stoje na nogama – zaključio je Grbić.

Kapiten Marko Ivović istakao je da su ovakve pobede, posebno posle lošijih partija u Kraljevu velika stvar za samopouzdanje.

– Posle Kraljeva gde smo zaista igrali lošije, ovo je veliko kao Rusija. Dobijanje utakmica u pet setova, veliki je stimulans, velika moralna injekcija, ali i veliki napor. Drago mi je da se primećuje kako dižemo nivo igre i mislim da ćemo kako vreme odmiće pružati sve bolje partije – rekao je Ivović.

Odbojkašice otputovale u Roterdam

Ženska seniorska reprezentacija Srbije otputovala je u Roterdam, gde će 5 – 7. juna igrati na turniru Četvrte runde Lige nacija 2018. Srbija će prvi meč u Roterdamu odigrati u utorak, 5. juna od 16.30 časova. U 2. kolu, u sredu, 6. juna, Srbija će igrati protiv Dominikanske Republike od 16.30 časova, a u poslednjem, 3. kolu, u četvrtak, 7. juna protiv Holandije od 19.30 časova. Sve utakmice Srbije iz Roterdama direktno će prenositi TV Sport Klub 1.

Selektor Zoran Terzić odlučio je da u Roterdamu igra isti sastav kao na turniru u Kraljevu. Na ukupnoj tabeli posle tri odigrana turnira Srbija zauzima 3. mesto sa osam pobeda i jednim porazom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari