Grčka se odlučila za ime, da li i za trenerski kvalitet: Vasilis Spanulis naslednik Dimitrisa Itudisa 1foto:Starsport

Grčka javnost je očekivala da košarkaša reprezentacija napravi rezultatski iskorak sa Dimitrisom Itudisom, međutim, dvostruki osvajač Evrolige je,na opšte iznenađenje, odlučio je da napusti kormilo Helena. Njegov naslednik je jedan od najboljih grčkih košarkaša svih vremena, ali skromnog trenerskog staža.

Utisaj je da je Vasilis Spanulis mesto selektora reprezentacije Grčke dobio na ime i impozantnu igračku karijeru.

Dimitri Istudis je odlučio da završi sa stažom na mestu selektora mnogo brže nego što je iko to u Grčkoj očekivao. Javnost je bila uverena u to da bi kooperacija dvostrukog osvajača Evrolige i trenutno najrenomiranijeg grčkog trenera sa reprezentacijom trebalo da bude na vrhunskom nivou, ali umesto toga Heleni su na Mundobasketu doživeli potpuni potom zauzimanjem 15. mesta.

Istina, Itudis je na šampionat otišao kadrovski osakaćen bez Janisa Adetokunpa, Kostasa Slukasa, Nika Kalatesa, Tajlera Dorsija… tako da i nije bilo realno da Grčka ostvari neki zapaženiji rezultat.

https://www.danas.rs/sport/pi-dzej-douzir-nikola-jokic-je-oduvek-zeleo-da-ima-publiku-nalik-partizanovoj-video/

Odlaskom Itudisa ostalo je upraženjeno mesto i cipele koje je malo ko želeo da obuje, svestan da bi vrlo brzo mogle da ga nažuljaju.

Vodeći se snagom igračkog autoriteta, verovatno, i impresivne karijere, pre svega izgrađene u Olimpijakosu, Savez je odlučio da povrenje ukaže Vasilisu Spanulisu koji se od profesionalne košarkaške karijere oprostio pre samo dve godine.

U svojoj prvoj profesionalnoj trenerskoj godini, Spanulis je prošle sezone vodio Peristeri i to vrlo solidno. U šampionatu Grčke ekipa nije mogla da ugrozi Oli i Panatinaikos ali igrala finale Kupa Grčke, dok je u prvenstvu zauzela treće mesto.

Sa nacionalnim Savezom dogovorio je da će ekipu voditi u kvalifikacionim prozoroma za Evrobasket 2025. godine, pa i predolimpijskom turniru u kome će Grci pokušati da izbore plasman na Igre prvi put od Pekinga 2008. godine. Ukoliko se Grčka bude kvalifikovala za prvenstvo Starog kontinenta, Spanulis će biti selektor i na samom šampionatu.

Spanulis je nastupajući za Panatinaikos i Olimpijakos osvojio tri Evrolige, sedam domaćih prvenstava i četiir Kupa Grčke. Bio je i član reprezentacije koja je osvojila evropsku krunu u Beogradu 2005, a zatim i srebro na Mundobasketu 2006. i bronzu na Evropskom prvenstvu 2009. Sve skupa je za reprezentaciju odigrao 146 utakmica i postigao 1.494 poena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari