Grčka policija autobusom dovezla u sud 94 navijača umešana u nerede koji su doveli do ubistva: Građani im dobacivali da su ubice i fašisti (VIDEO, FOTO) 1Foto: AP Photo/Petros Giannakouris)

Dok mediji još uvek nagađaju da li je ubica mladića (29) hrvatske ili grčke nacionalnosti, policija je broj osumnjičenih za nerede u Atini svela na 94.

Osumnjičeni su autobusom u sredu prepodne prebačeni do zgrade suda u Atini gde su dali svoje iskaze.

Policija još uvek nije iznela detalje koga sumnjiči za ubistvo grčkog navijača dan uoči sada otkazanog susreta kvalifikacija za Ligu šampiona AEK – Dinamo Zagreb, ali je navedeno da postoje DNK tragovi koji se proveravaju.

Grčki mediji prenose da je među osumnjičenima 90 hrvatskih državljanja i četiri Grka, za koje se sumnja da su navijači Panatinaikosa koji su Bed blu bojse (huligane Dinama) odveli do kafića gde se okupljaju simpatizeri AEK-a.

Grčka policija autobusom dovezla u sud 94 navijača umešana u nerede koji su doveli do ubistva: Građani im dobacivali da su ubice i fašisti (VIDEO, FOTO) 2
Foto: AP Photo/Petros Giannakouris

Osim navijačkog obračuna koji se odigrao u ponedeljak uveče, stiče se utisak da se odvija i obračun grčkih i hrvatskih medija. Dok skoro svi hrvatski mediji tvrde da psotoje dokazi da je ubica mladića ustvari Grk (navijač Panatinaikosa), Grci navode da ne postoji dilema da je Hrvat potegao nož na mladića koji je sa prijateljima sedeo u kafiću i pio kafu.

Zvanične informacije kažu da je jedan grčki navijač preminuo, drugi je operisan, a da se još četvoro u bolnici oporavljaju od posledica ubodnih rana nožem. Na ubodne rane se požalio i jedan hrvatski navijač, koji je u utorak otpušten iz bolnice i danas je odveden u sud.

Pojedini grčki mediji odlučili su da po tabloidnoj praksi iskoriste interne informacije koje su dobili od policije, pa su tako najavili satnicu kada će huligani koji su učestvovali u neredu biti odvedeni u sud.

Grčka policija autobusom dovezla u sud 94 navijača umešana u nerede koji su doveli do ubistva: Građani im dobacivali da su ubice i fašisti (VIDEO, FOTO) 3
Foto: AP Photo/Petros Giannakouris

Epilog je da se ispred suda okupilo više desetina građana Atine koji su huliganima prilikom ulaska u zgradu dobacivali da su ubice i fašisti.

Navijači su u sud sprovedeni u koloni, dva po dva (po dvojica su nosili jedne lisice na rukama).

Policija još uvek nije otkrila identitet, ali tvrdi da je krug osumnjičenih za ubistvo sveden na nekoliko ljudi i da će uskoro biti poznato ko je odgovoran. Ostalima će sud verovatno doneti presude za izazivanje nereda i nanošenje imovinske štete, te će biti deportovani u Hrvatsku sa zabranom ulaska u Grčku u narednom periodu.

Grčka policija autobusom dovezla u sud 94 navijača umešana u nerede koji su doveli do ubistva: Građani im dobacivali da su ubice i fašisti (VIDEO, FOTO) 4
Foto: AP Photo/Petros Giannakouris

Razlog za oklevanje policije u objavi više informacija možda leži i u tome što je juče resorno ministarstvo smenilo sedam načelnika policije zbog propusta koji su doveli do nereda u Atini. Naime, grčka policija je dobila upozorenja s više strana, čak i od Crne Gore, da veća grupa sumnjivih navijača Dinamo Zagreba ide Jadransko-jonskim putem ka jugu, verovatno u nameri da prekrši UEFA zabranu dolaska na utakmicu visokog rizika AEK – Dinamo Zagreb.

Fudbaleri Dinama su po navodima grčkih medija tajnom rutom izvedeni iz Grčke zbog straha od odmazde navijača AEK-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari