Grčkom timu pripala bitka za košarkašku Anadoliju: Panatinaikos prvi finalista Evrolige, Fenerbahče izgubio dah 1Foto: Andreas Gora/dpa via AP

Duel dva tima koji su poslednji put bili učesnici završnog turnira Evrolige pod rukom Željka Obradovića – Panatinaikos 2012, a Fenerbahče 2019 – pripao je atinskim „zelenima“ sa 73:57 (22:13, 16:23, 18:14, 17:7).

PAO se u Berlinu domogao finala prvi put posle 2011, kada mu je proslavljeni trener svojom petom doneo šestu titulu klupskog šampiona Starog kontinenta.

Početak Panatinaikosa je bio furiozan – 12:0.

Tek kada je istekao i peti minut utakmice Fenerbahče je postigao prve poene preko svog najboljeg strelca Hejs-Dejvisa.

Grčki tim se prikazao košarkaškoj Evropi kao favorit polufinala, koji, nastavi li tako, ima i da samelje protivnika.

Njegovo vođstvo u prvom poluvremenu nije dolazilo pod znak pitanja, bilo je najčešće sedam do devet razlike, ali se topilo kako se meč primicao predahu.

Sa zaostatkom od samo dva poena (38:36) osokoljeni Fenerbahče je znao da tek počinje tursko-grčka bitka za košarkašku Anadoliju.

„Zeleni“ su i u nastavku imali prednost, ali im je istanbulski tim neprestano bio za petama. Serijom 5:0 prišao je i na 51:50 na tri i po minuta do kraja treće četvrtine.

Prvo trojkom Kalaicakisa na šest sekundi pre završetka treće deonice, a onda i zakucavanjem Lesora koji se u protivnapadu sam ustremio prema košu Panatinaikos je ponovo odmakao (58:50) pred očima dve NBA zvezde – asa Milvokija Grka Janisa Adetokunba, koji je došao da podrži brata Kostasa, i legende Čikaga Skotija Pipena.

 

Fenerbahče je počeo da popušta. Bez rešenja u napadu dao je samo dva poena u prvih šest minuta poslednje četvrtine.

Grčki tim je stekao zalihu od 13 poena (65:52), koja je mogla da bude i ubedljivija da su iskorišćene i druge šanse.

Gudurić je pokušao da trojkama uhvati priključak. Jednu je pogodio, drugu nije u dva uzastopna napada svojih.

U dvorani se već čula samo pesma Atinjana. Panatinaikosu je preostalo da znalački, u stilu pretendenta na presto, privede utakmicu kraju.

U pobedničkom timu dvocifreni učinak su imnali Lesor (17), Nan (14) i Grant (13), a u poraženom Hejs-Dejvis (14) i Gudurić i Sestina (po 10).

U drugom meču u 21 čas se asataju evropski prvak Real, ubedljivo najuspešniji u osnovnom delu, i Olimpijakos.

U nedelju je prvo utakmica za treće mesto (16), a zatim utakmica za tron (19).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari