Grupi sportista iz Rusije ukinuta doživotna suspenzija zbog dopinga 1Foto: EPA

Rusija je izgubila “rat” sa Međunarodnim olimpijskim komitetom, ali je danas dobila jednu od brojnih bitki u sukobu povodom dopingovanja sportista najveće zemlje sveta.

Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani juče je 28 ruskih sportista oslobodio optužbi za doping, čime su im ukinute doživotne suspenzije izrečene od MOK-a. Sudije su u obrazloženju odluke navele da “priloženi dokazi o kršenju antidoping pravila na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine nisu bili dovoljni”.

To, dalje, implicira i povraćaj sedam oduzetih medalja osvojenih na poslednjim ZOI, ali i mogućnost njihovog učestvovanja na sledećem najvećem zimskom planetarnom takmičenju u Pjongčangu (Južna Koreja), koje počinje 9. februara. Pomenuti CAS je po hitnom postupku odlučivao o žalbama 39 sportista, od kojih je za 11 doživotna suspenzija zamenjena samo zabranom učešća na Igrama u Pjongčangu.

Inače, ranije je MOK pozvao 169 sportista iz ove države da se na dolazećim ZOI takmiče kao neutralni sportisti, što je većina prihvatila i finišira prirpeme za nastupe u alpskom i nordijskom skijanju, bobu, skijaškim skokovima, brzom i umetničkom klizanju… Brojni predstavnici Rusije u individulanim sportovima na letnjim Olimpijskim igrama nisu bili te sreće, pa su zbog (ne)dokazanog dopinga uglavnom kao TV gledaoci pratili OI u Rio de Žaneiru, pre dva leta. Tako je od atletičara nastupila samo Darija Klišina i to bez državnih obeležja i to tek pošto joj je neki dan pre kvalifikacija u skokovima u dalj CAS ukinio suspenziju dobijenu od Međunarodne atletske federacije (IAF), jer je godinama živela u SAD i nije bila deo sistemskog dopingovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari