Gudurić za novi početak 1Foto: EPA-EFE/ TOLGA BOZOGLU

Teško je na razuman način izanalizirati i tačno pronaći razloge zbog kojih Fenerbahče ove sezone, pre svega u Evroligi, beleži najlošije rezultate i najubedljivije poraze u poslednjih deset godina.

Jasno je da je najodgovorniji trener Igor Kokoškov čiji metodi rada i sistem igre očigledno nisu u dosluhu sa igračkim kadrom sa kojim raspolaže.

Ipak, poslednji debakl u Kaunasu od Žalgirisa (99:62) i mizernih sedam datih poena u prvoj četvrtini refleksija su neke znatno složenije problematike koja ne bi trebalo da se podvede samo pod loše vođenje ekipe od strane aktuelnog selektora Srbije.

Kokoškov faktički konstantno, od starta takmičarske godine, pokušava da napravi daleko kvalitetniju doselekciju ekipe kako bi postao konkurentan u Evroligi.

Posle maleroznog Aleksa Pereza, koji se teško povredio odmah po dolasku u Fener, popunjavanje rostera nastavljeno je očekivanim povratkom Marka Gudurića, koji je u petak i zvanično potpisao ugovor do 2023.

Gudurić je posle samo godinu dana, generalno lošeg NBA iskustva u Memfis Grizlisima, odlučio je da se vrati u Fener, u kojem je prethodno odigrao dve sasvim korektne takmičarske godine, osvojivši prvenstvo Turske i nacionalni kup.

U većem delu poslednje sezone Gudurić je mahom bio statista u Memfisu, uprkos tome što su Grizlisi bili, a i dalje su ekipa u fazi rekonstrukcije i podmlađivanja igračkog kadra.

Jednostavno, niti je srpski reprezentativac profil igrača po NBA standardima, niti su u Memfisu želeli da imaju više strpljenja.

U ambijentu doživljenih blamaža od Barselone (-42), Reala (-20), Albe (-26) i Žalgirisa (-37) u klubu očekuju da se Gudurić u relativno kratkom vremenu nametne kao lider tima, što je suštinski vrlo teško izvodljivo, s obzirom na to da levoruki bek nikada prethodno nije bio apsolutni vođa.

Trener Kokoškov sa povratkom Gudurića ne namerava da završi sa rekonstrukcijom spoljne linije; pregovori sa Barselonom u vezi sa dolaskom Tome Ertela uveliko traju.

Trojici poslednjih novajlija, pod uslovom da se Ertel preseli u Istanbul, trebaće vremena da se uklope u tim, dođu u formu i nametnu se saigračima a Fenerbahčeu gori pod nogama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari