Hamilton pobedio u haotičnoj trci za Veliku nagradu Toskane 1Foto: EPA-EFE/Luca Bruno / Pool

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Toskane i uvećao prednost u generalnom plasmanu.

Prva trka u istoriji Formule 1 na stazi u Mudjelu bila je haotična i u dva navrata je prekidana zbog incidenata na stazi.

Hamilton je ostvario 90. pobedu u karijeri i sada ima jednu manje od rekordera Mihaela Šumahera. Britanac je ostvario šestu pobedu u sezoni.

Drugo mesto zauzeo je vozač Mercedesa Valteri Botas sa 4,880 sekundi zaostatka, a treći je bio Aleksandar Albon iz Red Bula sa zaostatkom od 8,064 sekundi. To je njegov prvi plasman na podijum u karijeri.

Četvrto mesto zauzeo je vozač Renoa Danijel Rikardo, peti je bio Serhio Peres iz Rejsing Pointa, a šesti Lando Noris iz Meklarena.

Sedmo mesto zauzeo je vozač Alfa Tauri Danil Kvjat, a osmi je bio Šarl Lekler iz Ferarija, ekipe koja je danas u Muđelu obeležila svoju 1.000 trku u Formuli 1.

Vozač ekipe Alfa Romeo Kimi Raikonen zauzeo je deveto mesto, dok je Sebastijan Fetel iz Ferarija bio 10. Vozač Vilijamsa Džordž Rasel bio je 11. a Roman Grožan iz Hasa zauzeo je 12. mesto.

Osmorica vozača nisu završili trku.

Botas je odlično krenuo, obišao je timskog kolegu Hamiltona koji je krenuo sa pol pozicije i preuzeo vođstvo.

Dobro je startovao i Lekler, koji je sa petog skočio na treće mesto. Već na početku dogodio se incident, prvo je posle dobrog starta bolid Maksa Verstapena izgubio snagu, a zatim je došlo do kontakta Raikonena, Gaslija i Verstapena.

Verstapen i Gasli su završili trku, a tada je izašlo bezbednosno vozilo na stazu, u crvenoj boji Ferarija.

Fetel je odmah otišao u boks na zamenu guma, pošto je naleteo na deliće koji su otpali sa bolida Meklarena Karlosa Sainca.

Trka je nastavljena u sedmom krugu, Botas je usporio i u poslednjem trenutku je pojačao gas, a odmah je došlo do incidenta, sudarili su se Sainc, Antonio Djovinanci, Kevin Magnusen i Nikolas Latifi pa je trka prekinuta u osmom krugu, a sva četvorica su završili trku. Posle njih, zbog problema sa bolidom Renoa morao je da odustane i Esteban Okon.

Posle skoro pola sata pauze trka je nastavljena, a Botas je poveo ispred Hamiltona i Leklera. Odmah je Hamilton napao Botasa i preuzeo vodjstvo, a iza su vozili Lekler, Strol, Peres i Rikardo.

Šestostruki svetski prvak je odmah vozio najbrži krug i do 12. kruga stekao je dve sekunde prednosti nad timskim kolegom.

U 16. krugu Rikardo je obišao Peresa za peto mesto, a ubrzo je Strol napao Leklera, vozač Ferarija je uspeo da odbrani treću poziciju, ali samo do 18. kruga. Vozača Ferarija je ubrzo obišao i Rikardo, a zatim i Albon, pa je Lekler pao na šesto mesto.

U 21. krugu i Peres je obišao Leklera, koji je rekao ekipi da je prespor i da mora odmah da se odluči za drugačiju strategiju. On je zatim otišao u boks na zamenu guma i na stazu se vratio kao poslednji, 13.

Hamilton je u 25. krugu prijavio problem sa gumom, dok je Botas poručio ekipi da na sledećoj zameni guma želi suprotnu strategiju od Hamiltona.

U 28. krugu u boks je otišao Rikardo i vratio se na stazu kao osmi, dok je Noris obišao Peresa i popeo se na šesto mesto. Posle toga u boks su otišla nekolicina vozača, a tri kruga kasnije i Botas i vratio se kao treći iza Albona koji do tada nije išao u boks.

U medjuvremenu Rikardo je obišao Strola za četvrto mesto, a u 32. krugu u boks je otišao Hamilton i vratio se na stazu kao prvi. Na oba bolida Mercedesa stavljene su iste – tvrde gume. Albon je zatim otišao u boks i na stazu se vratio kao peti.

Botas je tada vozio najbrži krug trke, ali je i dalje zaostajao za Hamiltonom. Mercedes je u 40. krugu obavestio svoje vozače da izbegavaju ivičnjake kako bi sačuvali gume, a u tim trenucima dobro je vozio Albon, koji je imao najbrži krug.

U 43. krugu u krivini Arabijata sa staze je izleteo Strol nakon što mu je pukla guma i odmah je izašlo vozilo bezbednosti. Botas je otišao na zamenu guma, za njim i nekolicina vozača, a trka je ponovo prekinuta u 46. krugu.

Trka je nastavljena iza vozila bezbednosti, a zatim je treći put obavljen start iz mesta. Hamilton je odbranio prvo mesto, a odličan je bio Rikardo koji je obišao Botasa za drugo mesto. Albon se odbranio, a zatim i obišao Peresa za četvrto mesto, Grožan se popeo na deveto, dok je Rasel pao na 12. mesto.

Botas je u 48. krugu uspeo da pretekne Rikarda i vratio drugo mesto. Tri kruga kasnije Albon je odličnim manevrom obišao Rikarda i popeo se na treće mesto, a Hamilton je u medjuvremenu vozio najbrži krug trke i odlepio se od Botasa na dve sekunde.

Posle toga najbrži krug vozio je Botas, koji je pokušavao da se odvoji od Albona i smanjio je zaostatak za Hamiltonom, ali do kraja nije uspeo da mu se približi. U samoj završnici Rasel je jurio Fetela za 10. mesto i jedan bod, ali je na kraju ostao 11.

Naredna trka vozi se 27. septembra za Veliku nagradu Rusije u Sočiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari