Hamilton pozvao Saudijsku Arabiju da unapredi stanje ljudskih prava 1Foto: EPA-EFE/Hassan Ammar

Vozač Mercedesa Luis Hamilton izjavio je na konferenciji za medije pre početka treninga za Veliku nagradu Saudijske Aranije da bi toj zemlji trebalo da bude „lako“ da izvrši promene u cilju poboljšanja ljudskih prava.

Upravo je ta tema u centru pažnje uoči trke za Veliku nagradu Saudijske Arabije, druge koja se vozi u istoriji ovog sporta u zalivskoj kraljevini.

Vozač Mercedesa rekao je da je „zapanjujuće“ čuti neke od priča o zlostavljanjima u Saudijskoj Arabiji.

„Na kraju krajeva, odgovornost je onih koji su na vlasti da izvrše promene, a mi zapravo ne vidimo da se čini dovoljno“, rekao je Hamilton.

Grupa za ljudska prava „Reprieve“ saopštila je da je Saudijska Arabija 12. marta pogubila 81 muškarca, ukupno 108 u 2022. godini.

Grupe koje se bave ljudskim pravima tvrde da vlasti u ovoj zemlji koriste događaje kao što je Formula 1 da „pomoću sporta opere“ svoju lošu reputaciju.

Hamilton je rekao da se njegov stav o trkama u Saudijskoj Arabiji nije promenio od prošle godine kada je rekao da mu nije prijatno da se takmiči u toj zemlji.

Sedmostruki šampion sveta u F1 rekao je da „nije uloga vozača“ da se bore za promene, ali je dodao:

„Trudimo se da radimo ono što možemo i važno je da pokušamo da se obrazujemo i sa malo razlike možemo da pokušamo da budemo sigurni da radimo nešto.

„Ne mogu da kažem mnogo toga što bi moglo da dovede do promena. Zapanjujuće je čuti neke priče. Čuo sam da mi je poslato pismo od 14-godišnjaka koji je osuđen na smrt. Kada imaš 14 godina ne znaš šta dođavola radiš u životu.

„Ali mi ne odlučujemo gde ćemo voziti. Mislim da imamo priliku da pokušamo, dužni smo da pokušamo da uradimo ono što možemo dok smo ovde.“, rekao je Britanac.

Hamilton je govorio o slučaju Abdulaha al-Hovaitija, koji je uhapšen 2017. kad je imao 14 godina i osuđen na smrt sa 17 godina. Njegova porodica je pisala Hamiltonu i zamolila ga da interveniše kod saudijskih vlasti.

Vozaču Mercedesa pridružili su se i njegove kolege iz ostalih timova i takođe javno izrazili zabrinutost zbog ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji.

 Vozač Alfa Romea Valteri Botas rekao je da vozači „nemaju izbora“ i ne odlučuju gde će voziti.

„Da možemo da biramo trke, možda bismo pomalo promenili kalendar“, naveo je Botas.

Kada je rukovodstvo Formule 1 raskinulo ugovor sa organizatorima trke u Rusiji zbog vojne intervencije u Ukrajini, vozači su se složili da je ta odluka ispravna. Četvorostruki svetski prvak Sebastijan Fetel rekao je da ne bi učestvovao u trci u Sočiju da je ostala u kalendaru.

Trka u Džedi, druga u šampionatu, na programu je u nedelju od 19 časova.

„Ne možete ignorisati činjenice. Nadam se da našom platformom podižemo svest i da možemo imati pozitivnu promenu na duge staze“, rekao je vozač Mercedesa Džordž Rasel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari