Helsinki se video u Beogradu 1Foto: STARSPORT

Selekcija Srbije izgubila je od Gruzije u drugoj utakmici prvog „prozora“ kvalifikacija za Eurobasket 2021. i ta činjenica jedini je dalekosežniji teret ovog neuspeha.

Plasman na evropski košarkaški samit neće doći u pitanje, što zbog sistema kvalifikacija koji je tročetvrtinski propustan, što zbog kvaliteta selekcije Srbije ma u kom sastavu da se pojavi.

Ono što selektora Kokoškova jedino može da zabrine je pristup njegove selekcije i disciplina u igri.

Ne može se reći da nije bilo zalaganja i volje, ali je bilo očigledno da je posle lagane i ubedljive pobede u Finskoj „lako ćemo“ možda i nesvesno zavladalo glavama.

Posebno nakon solidnog starta i pravljenja razlike, a kad je protivniku omogućeno da prodiše, sve je bilo teže uspostaviti kontrolu na utakmici gde samo jedan tim može da „izgubi“.

Najviše bode oči činjenica da je na svom od Gruzije primljeno 94 poena, što je, bez ikakvog potcenjivanja motivisanog i raspoloženog rivala, zvono za uzbunu. Nije tim momcima koji su bili na parketu naravno nikakva tajna kako se igra protiv selekcija „sa dva igrača“ (Mekfarden i Šermandini, još je manje to za Kokoškova, ali je uz nedostatak energije bila vidljiva i potpuna defanzivna neuigranost.

Selektor Kokoškov je posle meča svu odgovornost prihvatio na sebe.

„Psihološki, bili smo nervozni. Imamo u timu veterane i nekoliko beba i verovatno im je bilo lakše da igraju u Finskoj. Ne mogu da se krijem iza neigranja, momci su stvarno dali sve od sebe, ali fali su nam laki poeni, lako smo i brzo ulazi u bonus… Gruzija je bolje igrala, imali su dva igrača koja su dominirala. Imaju kontinuitet i lakše im je da igraju ove kvalifikacije. Dvadeset godina nisam radio u Srbiji u i Beogradu. Jedan poseban momenat, ali kada krene utakmica sve se zaboravi. Nisam imao tremu u psihološkoj pripremi meča“, rekao je Kokoškov.

On je dodao da niko od igrača nije došao nepripremljen i bez motiva.

„Moji utisci su da ovaj posao iziskuje mnogo energije. Imamo spisak igrača na koji smo fokusiran u prozorima. Utisci su da je mnogo posla. Nije to samo pojaviti se… Mnogo posla iziskuje rad sa reprezentacijom, to je živa stvar. Kao glina, treba da se oblikuju. Nije da branim ove momke, ali treneri uvek gube utakmice i tako će uvek biti“, zaključio je Kokoškov.

Marko Simonović ne misli da postoji razlog za brigu posle poraza od Gruzije.

„Teška utakmica, mislim da smo se dosta ispraznili protiv Finske. Momci su pre toga igrali kupove, tek smo se okupili, treba da se upoznamo i upoznamo sistem. Ništa strašno, mnogo bitnija je bila pobeda protiv Finske nego ovaj poraz. Pravili smo neke greške koje inače ne pravimo, ali kažem – ništa strašno, bitno da smo dobili Finsku i idemo dalje. Rad sa selektorom i svim momcima je stvarno sjajan, nisam se pokajao što sam se vratio, jako mi je bilo prijatno“, rekao je Simonović.

Ni Novica Veličković na poraz ne gleda kao na tragediju, ali smatra da je to dobra opomena.

„Danas definitivno svi igraju košarku i nema tima koji ne može da ti zada probleme ili da te dobije. Nov tim sa novim trenerom, ali moramo da gledamo pozitivno, unapred. Sigurno da nije prijatno izgubiti kod kuće od protivnika kojeg su svi očekivali da ćemo dobiti, ali moramo da gledamo pametno na to. Odbrana je timski posao, i zaustaviti Šermadinija nije samo posao visokih igrača. Kao i kad su drugi igrači u pitanju“, smatra Veličković.

Ipak, možda je najsažetije objašnjenje dao trener gostiju Ilijas Zuros.

„Znamo dobro da je Srbija najbolji tim u grupi, imaju po mom mišljenju najboljeg trenera i nemoguće je da naprave tim za dva dana“, naveo je selektor Gruzije.

Grupa E

Gruzija – Švajcarska 96:88

Finska – Srbija 58:80

Srbija – Gruzija 90:94

Švajcarska – Finska 64:69

Švajcarska – Srbija 27. 11.

Finska – Gruzija 27.11.

Švajcarska – Gruzija 30.11.

Srbija – Finska 30.11.

Gruzija – Srbija 18. 02.

Finska – Švajcarska 18. 02

Gruzija – Finska 21. 02.

Srbija – Švajcarska 21. 02.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari