Hladnom glavom na usijanje 1Sa prethodnih utakmica Foto: (BETAPHOTO/ABA liga/Buducnost VOLI/Savo PRELEVIC/DS)

Imali su košarkaši Crvene zvezde momente u kojima su mogli da slome protivnika i zadaju konačni udarac velikom rivalu u finalu ABA lige.

Igrački Budućnost ni u trećem susretu nije pokazala ništa drastično drugačije i bolje u poređenju sa prve dve utakmice u kojima je doživela rezultatski debakl, međutim u Podgorici se praktično prvi put jasno osetilo neigranje DŽoa Reglanda i naročito Stratosa Perperoglua. Gledajući iz te perspektive i večerašnji susret u „Morači“ mogao bi da ima sličnu konotaciju (19.00); košarkaši Zvezde su i dalje na trijumf od osvajanja ABA lige i povratka u Evroligu, dok izabranici Jasmina Repeše sa osećajem pobede i rezultatske supremacije barem u jednom od šest ovosezonskih međusobnih duela, žele da seriju svedu na majstoricu u Beogradu.

Ništa manje prostačka, u odnosu na ambijent u hali „Aleksandar Nikolić“ nije bila atmosfera u „Morači“; naprotiv – „varvari“ su čak i fizički pretukli jednog navijača Crvene zvezde, koji pritom nije imao nikakva obeležja kluba koji voli (zbog čega je utakmica prekinuta između prve i druge četvrtine). Pojedinci su, prilikom izlaska košarkaša Zvezde na parket ulazili na teren dobra tri metra u pokušaju da direktno pljunu jednog od igrača iz redova srpskog velikana. Trener Jasmin Repeša posle meča ni upola vremena nije posvetio evidentnom prostakluku u Podgorici, u poređenju sa njegovim višeminutnim monologom posle drugog susreta u Beogradu.

U Zvezdi su svesni da će ambijent biti još zagušljiviji, a navijači ostrašćeniji u četvrtom susretu, koji bi trebalo da odigraju daleko pametnije, pogotovo ako se sagleda kvalitet partije u drugom poluvremenu. Najlošijih 20 minuta u plej-ofu Budućnost je jednostavno morala da iskoristi; to bi učinila i ekipa daleko manjih kvaliteta, jer se poklon u vidu data 22 poena, dve pogođene trojke iz 13 pokušaja, svega tri asistencije i nestvarnih devet izgubljenih lopti retko kada stavlja na tacni.

– Promašili smo mnogo šuteva. Trpeli smo mnogo pritiska od odbrane. Nismo uspeli da im se približimo i smanjimo razliku u drugom poluvremenu. Bila je to jaka i teška utakmica, očekujem nešto slično i u narednoj. Moramo da nastavimo da igramo kao do sada, da smanjimo izgubljene lopte, da se fokusiramo u napadu i budemo organizovaniji. To počinje i od mene kada igram pleja. Da se potrudim da organizujem dobro igru. Nije mi teško da igram pleja, sve što trener traži od mene ja sam spreman da igram. Samo da osvojimo šampionat, mogu i centra da igram samo da pobedimo – osvrnuo se Bili Berorn i na činjenicu da je nekarakteristično veći broj minuta u trećem meču proveo na mestu pleja.

Možda i prvi put u čitavom plej-ofu, u drugom poluvremenu treće utakmice osetilo se odsustvo Reglanda. Zvezda je imala mnogo problema u organizaciji igre; neretko su i same kretnje u nacrtanim akcijama bile problem, jer su se igrači toliko često menjali na pleju da su se gubili u onome što bi trebalo da odigraju. I Beron i Rivers su gubili na energiji i koncentraciji prevodeći loptu, baveći se rasporedom saigrača, a ne samom egzekucijom u kojoj su najbolji.

Čović je prerano zapao u probleme sa ličnim greškama od kojih je pojedine dobio zbog preemotivnog pristupa. Prvih pet minuta poslednje deonice bili su kao stvoreni za povređenog Perperoglua; Budućnost ništa nije mogla da pogodi, a Zvezdi je Grk nedostajao da u takvoj konstelaciji izmisli koš na njemu svojstven način – pogotovo „zidajući“ na niskom postu.

– Jako teška utakmica i fizički i psihički. Jednostavno su iskoristili naše greške. Igrali smo dobro prvih 20 minuta, posle smo počeli da grešimo. Dali su nam lake poene i to ih je dizalo. Moramo da budemo fokusirani svih 40 minuta i da što manje grešimo. Da odigramo što bolje znamo. Očekivali smo reakciju, znali smo da se neće povući pred svojom publikom, naravno da će napadati i biti agresivni, znali smo šta nas čeka. Igrali smo dobro u prvih 20 minuta i onda smo psihički pali i utakmica je otišla u drugom pravcu – naveo je Dobrić, jedan od odgovornijih zbog lošeg vraćanja u odbranu i pretrčavanja, prevashodno od strane Norisa Kola.

Preuzimanje kao slabost

Uzajamno sa lošim izdanjem u napadu, Crvena zvezda je u drugom poluvremenu, teško razumljivo, konstantno preuzimala u odbrani i to na način da je Majkl Odžo ostajao na 6,75 da brani protivničkog pleja, neuporedivo bržeg i eksplozivnijeg. Istovremeno, Beron, Dobrić, čak i Čović ostajali su u srcu reketa sa daleko višim i snažnijim igračima iz protivničke centarske linije, što su Podgoričani obilato koristili. Takav pristup bio je i pokazatelj nedovoljne agresivnosti spoljnih igrača Zvezde na liniji dodavanja kao i lošeg tajminga u iskakanju centara.

Kol: Ceo grad došao u „Moraču“

Sigurno najzaslužniji za rezultatski preokret Budućnosti u trećem meču, posle „+12“ za Crvenu zvezdu u jednom momentu, bio je osporavani Noris Kol koji je meč završio sa 20 datih poena.

„Zvezda je odbranila svoj teren, sada je naš red da to uradimo. Samo razmišljamo o tome, zaboravili smo sve što se ranije dešavalo. Sad moramo da idemo dalje i razmišljamo o narednoj utakmici. „Varvari“ su bili odlični, cela Podgorica je došla, zahvalni smo za ljubav koju nam je pokazala. Ne bih pravio poređenje između naših i navijača Zvezde, jer su meni naši uvek najbolji. Nosili su nas i nadam se da će doći i u petak“, poručio je dvostruki osvajač NBA naslova.

Javor sudi u Podgorici

Rukovodstvo ABA lige odredilo je sudije za četvrtu utakmicu finala između Budućnosti i Crvene zvezde. Jedan od trojice ljudi zaduženih da dele pravdu u „Morači“, biće i Slovenac Damir Javor. Reč je o sudiji koji je na udaru navijača Crvene zvezde još od marta 2017. godine kada je sudio duel u Areni protiv Olimpijakosa. Tada je jednu sumnjivu loptu u finišu produžetka dodelio gostima. I to posle gledanja snimka. Javor je sudio drugi meč u Pioniru i tada je dočekan pogrdnim skandiranjem. Osim Javora, pravdu će deliti Slovenac Sašo Petek i Uroš Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari