Hoće li biti selekcije za 2024. 1Foto: STARSPORT

Tri nedelje nakon osvajanja olimpijskog zlata Filip Filipović u intervjuu za svoj sajt rekao da je uspeh koji je postignut zaslužio bolji prijem u Vaterpolo savezu.

– Mislim da je sve to trebalo na malo bolji način da bude nagrađeno, ne u materijalnom smislu. Tri nedelje po dolasku u Beograd nismo imali komunikaciju sa ljudima iz Vaterpolo saveza. Samo sam se, neposredno po dolasku iz Rija, video sa generalnim sekretarom Nemanjom Marijanom. Mi igrači između sebe se viđamo i pričamo. Ne želim da kritikujem, mislim da će za to biti vremena. Stalno su pričali da je tu organizacija i da je neko iza nas. Ali, sada kada krenemo da sumiramo rezultate i igru u Brazilu, vidimo da organizacije nije bilo, već da smo bili prepušteni sami sebi i na kraju, Olimpijske igre je osvojila ekipa od 13 igrača, sa stručnim štabom.

Filipović se osvrnuo na pritisak koji je pratio vaterpoliste pre početka Igara u Riju, kao i na lošu igru u prvim utakmicama, objasnivši da je razgovor sa kapitenom Živkom Gocićem bio preloman trenutak.

– Nikada nismo toliko psihički pali, ali ono što je definitivno odlučilo ceo turnir jeste sastanak koji smo imali u onoj maloj beloj sobici na bazenu. Došli smo jutro posle utakmice i razgovarali smo sa Žiletom, koji nam je prijateljski i bratski rekao stvari koje će verovatno uvek ostati između nas. Tada smo konačno krenuli da razmišljamo na pravi način, oslobodili smo se i tog pritiska zahvaljujući njemu. Možda smo tu našli ključ za taj kavez u koji smo sami sebe zaključali, a to je, po mom mišljenju, definitivno bio ključ celog turnira.

Srpski vaterpolista govorio je i o stanju u domaćem vaterpolu rekavši da će finansijski problemi u klubovima, ako se uskoro ništa ne promeni, ugasiti nade da će postojati reprezentacija za Olimpijske igre 2024. godine. Po njegovom mišljenju animiranje privatnog sektora da ulaže u sport, putem olakšica, mogao bi da bude put oporavka srpskog vaterpola.

Između ostalog Filip Filipović istakao je i da je izjava Andrije Prlainovića da uspeh u Riju nije posledica sistemskog ulaganja u sport izvučena iz konteksta.

– On je rekao sve što stoji i što je činjenično stanje. Ono što nije preneto je da su najbitniji mediji, koji na pravi način treba da informišu javnost i ljude o pravim vrednostima. Sigurno da su u Srbiji prave vrednosti sport i sportisti i to je nešto o čemu treba da se piše, da se prave emisije i da se napravi projekat kako bi sutra imali neke nove šampione, neku novu Ivanu Španović, Novaka Đokovića, košarkaše, odbojkaše i druge sportiste.

Ko će biti novi kapiten

Na pitanje da li će preuzeti kapitensku ulogu nakon što se Živko Gocić povukao iz reprezentacije, Filip Filipović rekao je da to pre svega zavisi od selektora Dejana Savića.

– Ja sam sa Dejanom obavio razgovor i mi smo se neke stvari dogovorili. Ima još vremena, treba da donesem onu najbitniju odluku, šta i kako dalje. Da li psihički mogu da izguram još te četiri godine. Motiva ima, ali to su neke druge stvari koje sam ja svih ovih godina žrtvovao, zarad rezultata, koji je sada došao. Treba da vidim da li sam spreman da podnesem tu žrtvu zarad novih rezultata, u koje treba da verujemo, kao što smo verovali u ove i za koje smo živeli. Daću sebi još nekoliko nedelja da se odlučim i videćemo u kakvom sastavu ćemo nastaviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari