Hoćeš titulu - pozovi Gvardiolu 1Foto: EPA/ PETER POWELL

Fudbaleri Vest Bromvič Albiona „šokirali“ su Mančester junajted minimalnom pobedom nad Old Trafordu i tako gradskog rivala Siti „krunisali“ za šampiona Premijer lige u sezoni 2017/2018.

Mančester siti je peti put u istoriji postao šampion Engleske, treći u ovoj deceniji, a prvi u eri Pepa Gvardiole. „Građani“ su do titule stigli na impresivan način pet utakmica pre kraja sezone. Gvardiolin tim je zabeležio 28 pobeda u 33 kola, uz gol razliku 93:25. Sitiju je ovo drugi trofej u tekućoj sezoni jer je prethodno osvojio i Liga Kup.

Pep Gvardiola je stigao do 23. trofeja tokom desetogodišnje trenerske karijere, a sedmi put je postao šampion i treće države, nakon Španije (Barselona) i Nemačke (Bajern). Gvardiola je postao prvi španski trener koji je osvojio Premijer ligu i tek treći trener u istoriji, pored Žozea Murinja i Karla Ančelotija, koji je osvojio titulu u najmanje tri od pet najjačih evropskih liga. Ančeloti je bio šampion u Italiji, Engleskoj, Francuskoj i Nemačkoj, Murinjo u Engleskoj, Italiji i Španiji, a Gvardiola u Španiji, Nemačkoj i sada na Ostrvu. Gvardiola je sa Barselonom tri puta bio šampion Španije, sa Bajernom je takođe tri puta osvojio Bundesligu i sada je došao do prvenca sa Sitijem.

Impozantna trenerska karijera je još uvek daleko od kraja (rođen je 1971. godine). Kao fudbaler Barselone Gvardiola je osvojio šest titula prvaka, dva puta je bio pobednik Kupa kralja i jednom Lige šampiona (92.) i dva puta Super kupa Evrope (1992. i 1997. godine). Kao trener Barse osvojio je titule tri godine zaredom (2009, 2010. i 2011. godine) dva puta je osvojio i Kup Španije i isto toliko puta Ligu šampiona (2009. i 2011.), istih godina je osvajao i Super kup Evrope i Svetsko klupsko prvenstvo. S Bajernom nije bio toliko uspešan. Osvojio je „samo“ tri titule prvaka (od 2014. do 2016. godine), dva Kupa Nemačke i dva Telekom kupa Nemačke), kao i Super kup Evrope (2013.) a iste godine i Svetsko klupsko prvenstvo. Naravoučenije – ako želiš titulu pozovi Gvardiolu.

„Građani“ će titulu proslaviti na svom terenu protiv Svonsija 22. aprila, a do kraja sezone će igrati još sa Vest Hemom u Londonu, Hadersfildom i Brajtonom kod kuće, te Sautemptonom u gostima u poslednjem kolu.

 

Titule „overili“ PSV, Bajern i PSŽ

Fudbaleri PSV Ajndhovena postali su šampioni Holandije 24. put u klupskoj istoriji. PSV je novi trofej osvojili na najlepši mogući način, ubedljivom pobedom nad velikim rivalom Ajaksom sa 3:0 u Ajndhovenu. Gaston Pereiro i Luk de Jong su „slomili“ Ajaks već u prvom poluvremenu, dok je konačan rezultat u nastavku postavio Stiven Bergvajn. PSŽ je i bez povređenog Nejmara u derbiju prvenstva Francuske ponizio Monako pobedivši ga sa 7:1 i pet kola pre kraja prvenstva obezbedio titulu prvaka. Ovo je sedma titula za PSŽ, a peta od promene vlasnika, odnosno „upliva novca“ Nasera Al-Khelaifija. Bajern je takođe pet kola pre kraja Bundes lige potvrdio novu titulu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari