Prezadovoljni učinkom u prvoj fazi takmičenja – drugo mesto u konkurenciji Danske, Norveške, Brazila, Egipta i Saudijske Arabije i dva boda zalihe za nastavak Svetskog prvenstva – najbolji rukometaši Srbije juče su se iz Poreča preselili u Zadar, grad domaćin novoformirane četvrtfinalne grupe, gde ih očekuju dueli sa aktuelnim planetarnim prvakom Nemačkom (subota), svetskim vicešampionom Poljskom (nedelja) i Makedonijom (utorak).

– Teško ali zasluženo stigli smo do cilja koji smo sebi postavili pre dolaska u Hrvatsku. Šteta je što nismo završili posao u meču sa Dancima i bili ozbiljniji protiv Brazilaca, ali smo na kraju ipak preneli dva boda, što je veliki plus. Ne znam šta možemo u novoj grupi, ali smatram da se, kada smo pravi, možemo nositi sa svakom reprezentacijom, pa i sa ove tri. Samo ne smemo se upuštati ni u kakve računice. Idemo od utakmice do utakmice, pa šta napravimo – pametno izbegava bilo kakve prognoze najstariji reprezentativac golman Dimitrije Pejanović, koji se nada da njegov tim neće više imati problema sa povredama.

Slično rezonuje i mladi bek Žarko Šešum, jedan od mnogobrojnih debitanata na velikim takmičenjima u redovima „orlova“, koji su propustili prethodno SP, prošli Šampionat Evrope i poslednje Olimpijske igre:

– O kvalitetu jedne Nemačke izlišno je govoriti. Stalno su u vrhu, a ovde brane titulu. Poljska nije igrala dobro u prvoj fazi, ali ima odlične individualce, koji mogu blesnuti u svakom trenutku. Makedonci su, kao i mi, reprezentacija u usponu, sa sjajnim Lazarovim, koji je ključnjihovog uspeha. Ali, protiv Danske i Norveške videlo se da i Srbija ima šta da pokaže. Važno je ići korak po korak i na svakom od njih dati maksimum.

Jedan od naših najboljih golgetera na ovom SP Momir Ilić, kao igračBundes lige iz prve ruke poznaje snagu prvog rivala Nemačke, koja u Hrvatskoj brani zlato sa Mondijala u Švajcarskoj pre dve godine.

– Nemački tim je gotovo idealan spoj izraženog individualizma i jakog kolektivnog duha. Na svakoj poziciji raspolažu kvalitetnim rešenjima, ali nisu neranjivi. Ništa ne obećavam, jer se to ne radi protiv svetskih prvaka, ali računam na njihove golmane, našu bekovsku liniju i brzu polukontru. I, naravno, borbeni duh. Bitno je da naš narod vidi kako svaki put izgaramo na terenu, a ako naletimo na boljeg od sebe da mu možemo mirne savesti čestitati – kaže rukometaš Gumerzbaha, iz Srbije koju neki euforični i megalomanski prognozeri u našoj zemlji većvide u polufinalu turnira.

Plasman u završnicu nije, naravno, neizvodljiva misija, jer su Nikolići ekipa tik uz Dansku i Nemačku (4 boda), odnosno u startnoj prednosti u odnosu na Poljsku i Norvešku (bez bodova), ali će im za osvajanje nekog od prva dva mesta u grupi biti potrebno mnogo znanja, znoja i sreće.

Marjanović ne očekuje probleme u Zadru

Mada ima nekih nagoveštaja da srpski reprezentativci u Zadru neće naići na dobrodošlicu koju su imali u Poreču, predsednik Rukometnog saveza Srbije Velimir Marjanovićne očekuje bezbednosne probleme u mestu poznatom po ne baš blagonaklonom stavu prema ekipama iz naše zemlje.

– U Poreču smo imali odličan tretman. U svakom pogledu i na svakom mestu. Verujem da se ni u Zadru neće ništa promeniti. Godinama smo u odličnim odnosima sa Rukometnim savezom Hrvatske, i ovde smo u stalnom kontaktu, pa iz te saradnje zaključujem da će naši domaćini učiniti sve kako bismo se osećali dobro i na našem novom odredištu – veruje prvi čovek srpskog rukometa.

Pozvan i Mešter

Stručni štab morao je zbog teških povreda i odlaska Danijela Anđelkovića (mišićleve potkolenice, tromesečni oporavak) i Ivana Nikčevića (Ahilova tetiva, šestomesečna pauza) naknadno pozvati jednog igrača. Veću toku jučerašnjeg dana reprezentaciji se priključio 18-godišnji srednji bek Crvenke Savo Mešter.

Skandal sa zastavama

Zastave 24 zemlje učesnice Svetskog rukometnog prvenstva u Hrvatskoj, uključujući i srpsku, koje su u četvrtak postavljene na Narodnom trgu u Zadru, nestale su tokom noći. Naime, ,mnogim žiteljima Zadra nije bilo po volji što se srpska trobojka sa grbom zavijorila u centru njihovog grada, koji je domaćin druge faze takmičenja i u kojem će igrati i reprezentacija Srbije.

Razlog zbog kojeg su skinute zastave, obrazložio je gradonačelnik Zadra Živko Kolega, koji je i predstavnik tog grada u Organizacionom odboru šampionata.

– Tokom jučerašnjeg dana i večeri dobio sam niz intervencija i pritužbi građana, te sam sagledavši sve činjenice, a imajući na umu ove posebne dane, u kojima su građani senzibilizirani sećanjem na vreme ratnih stradanja i odavanjem pijeteta žrtvama akcije Maslenica, doneo odluku da se sve zastave sa Narodnog trga skinu – rekao je Kolega.

Na velikim takmičenjima je običaj da se zastave sportske federacije, u ovom slučaju Međunarodne rukometne federacije (IHF), kao i zemalja učesnica, istaknu oko sportskih terena, ali i na određenim mestima u gradu domaćinu. S. D.

Lažna dojava o bombi u hotelu

Hrvatska policija je sinoć oko 21 čas izvršila pretres hotela Kolovare, u kojem se nalaze rukometaši Srbije, zbog dojave da je podmetnuta bomba. Dojava je, kako se ispostavilo, bila lažna. Hrvatski mediji preneli su da je nepoznati muškarac telefonom redakciji lista Voks javio da se u hotelu gde je smeštena srpska reprezentacija nalazi bomba. Policija je srpskim rukometašima preporučila da bez pratnje bezbednosnih snaga ne napuštaju hotel u Zadru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari