Hrvati bi rusku bajku 1Foto: FoNet/ AP

Svi parovi polufinala Svetskog prvenstva u Rusiji biće poznati večeras, posle poslednjih četvrtfinalnih okršaja u kojima se sastaju Švedska – Engleska i Hrvatska – Rusija.

Iako su mnogi skloni potcenjivanju ovog dela takozvanog mundijalskog kostura, činjenice govore da ni jedna od selekcija nije zalutala među osam najboljih.

Rusija pre Svetskog prvenstva nije važila čak ni za favorita iz senke, ali je pobedom nad Španijom u osmini finala pokazala da više niko nema pravo da je potceni. Upravo zato selektor Zlatko Dalić, ali i predsednik Fudbalskog saveza Hrvatske Davor Šuker pokušavaju da „spuste loptu“ i objasne javnosti da do finala protiv Brazila, koje su već isprojektovali komšijski mediji, ima još mnogo.

– Imamo snažnu ekipu, ali Rusija je u blagoj prednosti. Imaće podršku navijača koja puno znači. Umeju odlično da se brane i to će biti veliki problem za našu ekipu. Selektor Dalić moraće da za ovu utakmicu ozbiljnije pripremi ekipu nego za meč sa Danskom – rekao je Šuker.

„Vatreni“ su protiv Danske prošli na penale iako u produžecima Luka Modrić nije uspeo da realizuje svoj šut sa 11 metara. Zato se kao pitanje dana nameće teza da li je Hrvatska potrošila svu sreću i da li bi u slučaju penala ponovo mogla da trijumfuje.

– Još od generacije koja je 1998. bila treća kao da nas prati prokletstvo da ne možemo da prođemo grupu. Sada nam se samo vratilo sve ono što nismo imali sreće u ranijim takmičenjima – rekao je Modrić.

Utisak je da najmanji psihološki pritisak u četvrtfinalu ima Švedska. „Vikinzi“ su već premašili očekivanja javnosti kada su prošle godine u baražu za odlazak na Svetsko prvenstvo savladali Italiju, a sada im je svaka pobeda bonus koji niko ni ne očekuje. Međutim, kapiten Šveđana Andreas Grankvist tvrdi da svet još nije video krajnji domet ove ekipe, a da je jedini zadatak njegove ekipe da zaustave vodećeg strelca Mundijala

– Niko nije očekivao da ćemo stići do četvrtfinala, ali mi se ovde ne zaustavljamo. Znamo ko je najveća opasnost po naš gol, a to je Hari Kejn koji je dao šest golova. Ako uspemo da ga zaustavimo da ne prima lopte u našem kaznenom prostoru, siguran sam da ćemo pobediti – zaključio je Grankvist.

Rusi vežbaju penale

Selektor Rusije Stanislav Čerčešov najavio je da će njegova selekcija protiv Hrvatske igrati defanzivno.

– Igraćemo kao protiv Španije. Nećemo žuriti ka golu protivnika. Vežbamo penale. Oni su sastavni deo igre i od toga ne treba bežati. Neću upasti u zamku da komentarišem da li je Španija jača od Hrvatske. Svaka od tih ekipa je jaka na svoj način – rekao je Čerčešov.

Đoković: Navijaću za Hrvatsku

Novak Đoković nema dilemu koga će podržati posle ispadanja Srbije na Mundijalu u Rusiji.

– Navijaću za Hrvatsku i nadam se da će osvojiti Svetsko prvenstvo. Ovo takmičenje je uvek nepredvidivo i ne mogu da kažem ko je favorit kada smo već videli velika iznenađenja u vidu ispadanja Argentine i Nemačke – rekao je Đoković.

Putinova podrška telefonom

Selektor reprezentacije Rusije Stanislav Čerčesov otkrio je da ga Putin pozvao i poželeo timu sreću pred sutrašnji duel u Sočiju.

„Podrška države nam je važna i igrači znaju to. Sada su još motivisaniji. Putin me je zvao nekoliko puta tokom Svetskog prvenstva, posebno posle utakmice sa Španijom“, rekao je Čerčesov

Kremlj je ranije saopštio da Putin nema u planu da prisustvuje utakmici Rusije i Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari