Hrvatska osvojila zlato na EP u vaterpolu, srušila Mađarsku sa evropskog trona 1Foto: EPA-EFE/Tibor Illyes HUNGARY OUT

Vaterpolisti Hrvatske uspeli su posle velike borbe, trilera i atomskog vaterpola da pobede Mađarsku sa 10:9 (3:3, 1:0, 4:4, 2:2), uspeli su da skinu Mađare sa trona, da stignu do zlatne medalje.

Bronzanu medalju je osvojila selekcija Španije, koja je posle trilera i neizvesne završnice pobedila Italiju sa 7:6.

Golove za Hrvatsku, postigli su: Konstanin Harkov i Rino Burić po tri, Jerko Marinić Kragić dva, Andrija Bašić i Ivan Krapić po jedan.

Golove za Mađarsku, postigli su: Silard Janšik i Erik Molnar po dva, Kristijan Manherc, Akoš Konarik, Đorđo Zalanki, Toni Nemet i Čaba Vigvari po jedan.

Prva deonica je kao što se i očekivalo donela atomski vaterpolo, a na semaforu je pisalo 3:3. Strelci za Hrvatsku, bili su Harkov, Krapić i Burić.

S druge strane, Bijača je dva puta uspeo da savladao Molnar, a jednom Zalanki. Usledio je rat nerava uz granitne odbrana, tokom drugog kvartala. Hrvatska je na poluvremenu vodila sa 4:3, a jedini strelac u ovom periodu igre, bio je Harkov.

Početkom trećeg kvartala usledila je erupcija oduševljenja na tribinama, jer je Burić na sjajnu asistenciju Harkova pogodio za 5:3. Međutim, već u sledećem napadu je Nemet pogodio za 4:5. Nedugo zatim, sve je krenulo od nule, jer je Manherc realizovao peterac sa 5:5.

Burić je bio precizan za 6:5, a Konarik za 6:6. Harkov je pogodio za 7:6, Vigvari za 7:7, Bašič je uoči poslednjeg kvartala zatresao mrežu za 8:7.

Rat se nastavio, a Janšik doneo izjednačenje – 8:8. Promašivali su kolosalne prilike i Mađari i Hrvati. Na tri minuta pre kraja, Hrvatska je stigla do 9:8, a peterac je realizovao Marinić Kragić.

Manherc nije uspeo da realizuje peterac, a sa druge strane jeste Marinič Kragić – 10:8. Hrvatska je bila blizu trona. Mađarska nije iskoristila napad sa igračem više, pa je slavlje moglo da počne.

Podsećanja radi, Crna Gora je pobedom nad selekcijom Gruzije – 14:11, osvojila sedmo mesto i što je mnogo važnije plasman na Svetsko prvenstvo, dok je Grčka pobedila Francusku sa 10:8, za kotu pet.

Izvor: Sport klub

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari