Hrvatski centar najveća konkurencija: Čemu Filip Petrušev može da se nada u LA Klipersima? 1EPA-EFE/ROLEX DELA PENA

Posle samo tri utakmice i gotovo nezabeleženog učinka Filip Petrušev napustio je Filadelfiju.

Filip Petrušev je silno želeo da se oproba u NBA ligi i u toj nameri uopšte nije mario za mogućnost da i ove sezone napreduje u evroligaškoj konkurenciji. Crvena zvezda je htela da nastavi saradnju sa reprezentativcem Srbije, ali je osvajač srebra sa Mundobasketa bio uporan u nameri da karijeru nastavi u najjačoj ligi na svetu.

Želja mu se ispunila potpisivanjem dvogodišnjeg ugovora sa Filadelfijom. Još prilikom stavljanja parafa delovalo je da su Siksersi povukli pomalo nelogičan potez, s obzirom na to da je Džoel Embid neprikosnoven na poziciji centra, a da je Pol Rid bio zamišljen kao prva alternacija za Kamerunca.

Tokom letnje pauze, klub iz Pensilvanije potpisao je i Moa Bambu, dok je u rosteru bio, sve do povrede i Montrezel Herel.

Petrušev je imao samo garantovanu prvu godinu ugovora težine svega 1,119.563 dolara što je bio najmanji ugovor u odnosu na sve igrače u ekipi.

Uvodne tri utakmice pokazivale su da će u sistemu Nika Nursa srpski centar imati mnogo muke da se nametne i izbori za neku epizodnu ulogu. U prve dve utakmice uopšte nije ni ulazio u igru, dok je u trećoj, ispostaviće se i poslednjoj, odigrao manje od tri minuta.

Svo to vreme, klub je pokušavao da pronađe model po kojem će obezbediti trejd nezadovoljnog Džejmsa Hardena. S obzirom na to da tokom leta Fila nije dobijala neke primamljive ponude, ostala je jedina opcija u vidu prelaska u LA Kliperse.

Harden se tokom leta naljutio na upravu Siksersa jer, navodno, nije ispoštovan dogovor prilikom produžetka njegove saradnje sa klubom. Odlučio je bio da bojkotuje vodeće ljude, ali i da ne nastupa za Sikserse u novoj sezoni.

Bilo je jasno da su se odnosi u potpunosti raspali i da je trejd jedina opcija. Pregovori sa Klipersima su ponovo obnovljeni i u noći između ponedeljka i utorka postignut je dogovor na osnovu kojeg je Harden otišao u Kliperse, zajedno sa Filipom Petruševim i Pi Džej Takeorm, dok su u suprotnom pravcu otišli Markus Moris, Nikolas Batum, Robert Kovington i Kenjon Martin Džunior, uz preuzimanje pika prve runde drafta 2028. i dva pika druge runde.

Ivica Zubac direktni rival

Verovanto se ni sam Petrušev nije nadao da će tako brzo biti trejdovan, praktično bez konkretne šanse u Siksersima. Stiče se utisak da je u samom dogovoru njegov transfer bio „kusur“ što, pak, ne bi trebalo da obeshrabri 23-godišnjeg košarkaša iz Beograda.

U Klipersima će ga dočekati Ivica Zubac, koji je, kao i Petrušev član menadžerske agencije Beobasket. Hrvatski centar biće ujedno i najveća konkurencija reprezentativcu Srbije.

U sistemu Tajrona Lua, 26-godišnji Mostarac neizostavni je član startne petorke. Zubac je već četiri godine član LA Klipersa i čini se da se odlično uklopio u sistem i način razmišljanja klupskih vedeta Kavaija Lenarda, Pola Džordža i Rasela Vestbruka.

U junu 2022. godine produžio je ugovor sa klubom na još tri sezone za 33.000.000 dolara, a poslednja sezona statistički mu je bila i najberićetnija. U proseku je ubacivao 10,8 poena i uz 10 skokova bio je na dabl-dabl učinku.

Zubac je centar starog kova bez naglašenog šuta sa distance, dobre leđne tehnike i sasvim korektne igre u „piku“. Do dolaska Petruševa, alternacija na pet bio je iskusni Mejson Plamli koji je tokom prošle sezone stigao u Kliperse.

Njegov ugovor je težine 5.000.000 dolara za ovu sezonu, a s obzirom na to da je u 34. godini života i da u NBA okvirima važi za centra koji se oslanja na skočnost, snagu i iskustvo Petrušev bi mogao da ugrozi njegovu poziciju.

Nekadašnji student na Djuku nije previše centarski pismen, nema naročitu leđnu tehniku, dok šut sa distance gotovo ni ne koristi. Korisnije je u odbrani i poprilično dominantan u skoku, ali svakako ne bi trebalo da predstavlja nepremostivu konkurenciju.

Zanimljivo je da je tri sezone, od 2017. do 2020. bio saigrač Nikole Jokića u Denver Nagetsima.

Vremenom je napredovao u razumevanju igre i podeli pasova (2,5 asistencija u karijeri) a u datim segmentima imao je najboljeg mogućeg mentora u Nagetsima.

Osim Zupca i Plamlija Petrušev bi konkurenciju mogao da ima i u Musi Dijabateu, nekadašnjem studentu Mičigena, koji je 2022. izabran od Klipersa kao 43. pik. Francuski košarkaš je na dvosmernom ugovoru sa klubom i Los Anđelesa.

Tajron Lu, trener Klipersa, važi za stručnjaka koji ume da zaigra i sa niskom petorkom, praktično bez centra. Dovođenjem Pi Džej Takera, takođe iz Filadelfije,  dobio je dodatnu opciju u sistemu sa niskom petorkom.

Utisak je, ipak, da bi trejd mogao da prija Petruševu i da ima veće šanse da se izbori za prostor i minute u klubu iz Kalifornije.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari