Jokić i Bogdanović u glavnim ulogama, a čemu mogu da se nadaju Micić, Pokuševski, Petrušev i ostali Srbi u NBA ligi? 1Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER SHUTTERSTOCK OUT

Početak sezone u NBA ligi berićetan za Nikolu Jokića i Bogdana Bogdanovića. Očekuje se da više prostora dobiju Vasilije Micić i Nikola Jović.

Sezona, ukupno 78. u istoriji NBA lige biće važna za sve srpske košarkaše. Nikola Jokić pokušaće da sa Denver Nagetsima veže titule, Bogdan Bogdanović da u Atlanti Houks bude jedan od važnijih protagonista u nastojanju da se ekipa domogne plej-ofa, dok će ostali naši košarkaši imati za cilj da se izbore za što veću minutažu u Oklahomi Siti Tanderu, Majami Hitu, Hjuston Roketsima i Filadelfiji Seventinsiksersima.

Jokić tek ulazi u formu

Kao MVP prošlosezonskog NBA finala i aktuelni šampion sa Denver Nagetsima, Nikola Jokić i u takmičarskoj 2023/24 trebalo bi da potvrdi status možda i najkompletnijeg košarkaša današnjice.

Ekipa je tokom leta doživela određene kvalitativne promene. Od igrača koji su u šampionskoj sezoni imali važne uloge Brus Braun odlučio je da prihvati daleko unosniju ponudu Indijana Pejsersa (22.000.000 dolara za ovu sezonu), dok je Džef Grin prešao u Hjuston Roketse, postavši saigrač Bobana Marjanovića.

Majkl Meloun nije želeo previše da eksperimentiše u smislu angažovanja novih igrača, već je odlučio da više prostora da Kristijanu Braunu i Zeku Nađiju. Nađi bi trebalo da bude prva alternacija Nikoli Jokiću i to će biti naročito zanimljivo, s obzirom na to da je prošle sezone stručni štab imao nešto širu rotaciju na petici.

Start sezone je rezultatski perfektan (3-0), a Jokić je odmah uspostavio dominaciju, uprkos tome što nije u idealnoj formi, s obzirom na to da je u Ameriku stigao sa određenim viškom kilograma, bez naročitog bavljenja s loptom tokom letnjih meseci.

Već na startu, protiv Lejkersa zabeležio je tripl-dabl (29p, 13sk, 11as) a u naredna dva meča beležio je 22, odnosno 28 poena.

Utisak je da uvodne mečeve igra na nekih 50 odsto entuzijazma i da će sticati formu kako sezona bude odmicala.

Osim Nikole Jokića, od srpskih igrača, ove sezone, velikoj minutaži i bitnoj ulozi može se još nadati Bogdan Bogdanović u Atlanti Houks.

Posle uvodna dva poraza,  klub iz Džordžije, na čijoj klupi je ove sezone, u ulozi pomoćnika Kvina Snajdera, Igor Kokoškov, zabeležio je ubedljiv trijumf u Milvokiju. Bio je to drugi meč na kojem je Bogdanović košgeterski izdominirao. Ubacio je 17 poena, uz šest asistencija i posle 16 koliko ih je dao Njujorku nagovestio je da bi sistem igre novog šefa struke mogao da mu prija (u toku prošle sezone zamenio Nejta Mekmilana).

Bogdanović nije veliki trošadžija lopti i retko kada će nerezonski forsirati. Konkurencija u Atlanti na spoljnim pozicijama je poprilična i na minutažu srpskg asa utiče i to što Snajder neretko u startnih pet igra sa dvojicom plejmejkera Treom Jangom i Dižonteom Marejem.

Takođe, sasvim korektni „bol hendleri“ su i Sadik Bej, Peti Mils, dok se minutaži nada i ovosezonski ruki sa Mičigena Kodi Bafkin.

Ne bi trebalo zaboraviti i da je Diandre Hanter poprilično napredovao u ekzekuciji iz driblinga, dok je na poziciji beka i Ej Džej Grifin, prošlosezonski ruki sa Djuka.

U takvoj konstelaciji, važno je istaći da je na prve tri utakmice Bogdanović u proseku igrao 25,7 minuta postižući 13,3 poena na impresivnih 42,9 odsto u šutu za tri poena. Njegova uloga je poprilično jasna i zasniva se na korišćenu minimalnog prostora za šut ili ulaz, bez mnogo trošenja energije i forsiranja u izolacijama.

Defanzivno mu fali čvrstine, pogotovo u izolacijama na perimetru i u tim segmentima moraće da napreduje kako sezona bude odmicala.

Slab početak Micića i Pokuševskog

U olimpijskoj godini, za ostale srpske igrače biće veoma važno kako će se snaći i kakvu će sezonu imati u NBA ligi.

Početak nije obećavajući ni za jednog od preostale petorice srpskih košarkaša.

Vasilije Micić je ovog leta rešio da igrački rizikuje i status jednog od najboljih plejmejkera u Evroligi zameni ulogom epizodiste u Oklahoma Siti Tanderu.

Finansijski je dobro prošao, s obzirom na to da će ove sezone zaraditi 7.723.000 dolara bruto, mada bi toliko prihodovao i da je kojim slučajem ostao u Efesu.

Veliko je pitanje kako će se navići na ulogu epizodiste, odnosno igrača koji ne rešava utakmice, nije u prvom planu u odlučujućim trenucima, nema slobodu da sam kreira i šutira iz neizgrađenih pozicija.

Tanderi su vrlo mlada ekipa, možda i najmlađa u NBA ligi. Na poziciji jedinice je velika konkurencija, a glavni „bol hendleri“ su Šej Gildžijus-Aleksander i Džoš Gidi momci koji su od Micića mlađi pet, odnosno osam godina i na kojima klub temelji sadašnjost i budućnost.

Naročito u spoljnoj liniji sastav je poprilično širok, s obzirom na to da su tu još Lu Dort, Osman Đeng, Ajzea Džo, Tre Men, Eron Vigins i ruki Kejson Volas.

U takvoj konstelaciji, za Micića će biti veoma teško da se izbori za minutažu i ulogu u timu. Sam početak sezone nije obećavajući; Micić je prvu utakmicu presedeo na klupi, dok je u ostale dve igrao šest, odnosno 14 minuta. Za to vreme ubacio je tri, odnosno dva poena, beležeći u proseku dve asistencije.

Naravno, još uvek je rano za neke procene, kako vreme bude prolazilo moguće je i da će Micić dobijati više prostora i slobode u igri, ali će za njega biti naročito važno da se privikne na stil i način razmišljanja u NBA koji neretko nema dodirnih tačaka sa pozicionom košarkom u Evroligi.

Ni njegov klupski kolega Aleksej Pokuševski nije u boljoj poziciji, naprotiv. Populanri Poku od odlaska u Tandere nikako ne uspeva da jednu kompletnu sezonu odigra bez problema sa povredama. Nedavno se oporavo od poslednje, međutim, dolaskom Četa Holmgrena, koji je veoma slične građe i konstitucije čini se da će srpski košarkaš imati još manje prostora da se dokaže.

Tek na poslednjoj utakmicu, koju su Tanderi ubedljivo izgubili od Denvera, dobio je nešto više prostora (14 minuta) postigavši prvi poen u takmičarskoj 2023/24.

Trener Mark Dagnolt Pokuševskog percipira kao alternaciju Holmgrenu na petici što nije pozicija na kojoj se najbolje snalazi. Iako je od dolaska u Ameriku fizički napredovao i povećao kilograme mišića, Pokuševski je na 213 centimetara visine sa 95 kilograma poprilično mršav.

U mlađim kategorijama Olimpijakosa i reprezentacije Srbije više je igrao spolja, sa loptom u rukama, koristeći visinu i ogroman korak pri polasku u dribling za napad licem ka košu.

S obzirom na ogromnu konkurenciju u spoljnoj liniji, ali i na četvorci na kojoj igraju momci poput Kenrika Vilijamsa, koji su više niska krila, Pokuševskom je u tom smislu prostor za manevar poprilično sužen.

Njegov dodatni problem je kontakt igra u odbrani, što je segmenat na kojem će morati da radi kompletna ekipa.

Test strpljenja za Jovića

Imao je Filip Petrušev veliku želju da se što pre okuša u NBA ligi. Uprkos tome što je posle solidne sezone u Crvenoj zvezdi mogao da ostane u Evroligi, iskoristio je mogućnost i ponudu Filadelfije da kroči na najveću košarkašku pozornicu na svetu.

Potpisao je reprezentativac Srbije dvogodišnji ugovor, međutim sa primanjima za tekuću sezonu od svega 1,119.563 dolara (najmanji ugovor u ekipi) nekako se naslućivalo da će imati velikih problema da se nametne Niku Nursu.

Početak takmičarske godine to i potvrđuje; na prve dve utakmice nije odigrao ni sekund, dok je u ubedljivom trijumfu nad Portlandom dobio nešto manje od tri minuta u igri.

Uprkos tome što je u Zvezdi veći deo sezone proveo na poziciji krilnog centra, Nik Nurs ga vidi kao peticu, što je njegovo prirodno mesto.

Startni centar je i najbolji igrač Siksersa. Džoel Embid je zaštitno lice kluba i uz Nikolu Jokića najbolji centar današnjice.

Za Petruševa je veći problem što Nurs u Polu Ridu vidi prvu alternaciju, dok se za mesto trećeg centra trenutno bori sa Moom Bambom.

Takođe, kada Siksersi igraju sa niskom petorkom, Petrušev nije opcija na poziciji petice što mu još više otežava nastojanje da se nametne i izbori za bolju poziciju u timu.

Nikola Jović je na Mundobasketu oduševio domaću javnost. Posle osvojenog srebra očekivalo se da će odmah dobiti konkretniju ulogu i minutažu u Majamiju, međutim sam start sezone nije bio berićetan.

Jović je svoju drugu takmičarsku godinu u NBA započeo na klupi; u prve dve utakmice uopšte nije ulazio u igru, dok je na trećoj protiv Minesote bio starter. Doduše, protiv Vulvsa nisu mogli da nastupe njegovi najveći konurenti na mestu krilnog centra Kevin Lov i Hejvud Hajsmit što je posledično i dovelo do toga da počne utakmicu.

Za 21 minut zabeležio je osam poena, 11 skokova i četiri asistencije. Pokazao je Jović i u ruki sezoni, pogotovo tokom poslednje Letnje lige da zaista zaslužuje veću ulogu. U međuvremenu je napredovao i u fizičkom smislu, nabacio više kilograma mišića.

S obzirom na njegov karater i ogromnu volju da se dokaže, trebalo bi očekivati da kako sezona bude odmicala dobije više prostora u igri ili da u suprotnom bude trejdovan.

Na opšte iznenađenje javnosti, Boban Marjanović je letos dobio novi ugovor sa Hjustonom, iako se očekivalo da se u 35. godini života vrati u Evropu.

Bez obzira na to što je poslednjih sezona bio puki epizodista i neko ko je javnosti više bio zanimljiv po skečevima i ulogama na filmskom platnu, Roketsi su mu ponudili jednogodišnju saradnju težine 2,019.706 dolara.

Očekivano, od tri odigrane utakmice, u dve uopšte nije ulazio u igru. Priliku da oseti ambijent dobio je protiv San Antonija i za sedam minuta ubacio je četiri poena.

Marjanović bi tokom čitave seozne trebalo da bude samo neko ko se minutima može nadati tek na kašičicu i uglavnom kada ishod utakmica bude bio poznat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari