Hrvatski reprezentativac Lovren prinuđen da napusti Rusiju zbog ustaškog pozdrava na slavlju posle Mundijala u Kataru 1Dejan Lovren. Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Hrvatski reprzentativac Dejan Lovren bio je prinuđen da Zenit iz Sankt Peterburga zato što je „koketirao sa ustaštvom i nacizmom“, objavili su ruski mediji.

Lovren je pre nekoliko dana napustio ekipu ruskog šampiona i vratio se u Lion, a sajt „soccer.ru“ prenosi da je povod snimak na kome se vidi kako Lovren proslavlja uspeh hrvatske reprezentacije na Mundijalu u Kataru uz nacistički pozdrav i ustaški slogan „Za dom – spremni“.

U tekstu pod naslovom „Zenit se posle skandala oslobodio defanzivca“ piše da su u Rusiji bili dobro upoznati sa neprimerenim slavljem Lovrena.

Nekadašnji igrač Liverpula je odmah po završetku Mundijala produžio ugovor sa Zenitom na još dve godine, ali je ruski klub potom odlučio da otpusti hrvatskog fudbalera.

„Ne postoji osoba u Evropi koja ne razume značenje gesta sa ravnom desnom rukom podignutom nagore. Ljubitelji ovog pozdrava odneli su milione života, dece, žena i staraca. Akutna reakcija je ispisana krvlju. Marcelo Brozović i Dejan Lovren naljutili su Hrvate kada su podigli ruke na zabavi u Zagrebu. Uzvikivali su i ustaški slogan „Za dom – spremni!“ Ovaj pozdrav je preživeo decenije, a korišćen je i tokom rata i raspada Jugoslavije“, stajalo je u uvodnom tekstu pomenutog portala.

Novinar ruskog sajta kaže da su navijači Zenita razgovarali sa upravom nekoliko puta nakon što su isplivali snimci na kojima Lovren podiže desnu ruku, salutira i uzvikuje „Za dom spremni“.

„Reakcija FIFA je iznenađujuća. Dejan Lovren i Marcelo Brozović bi trebalo da budu suspendovani na nekoliko mečeva hrvatske reprezentacije. Ako im je dozvoljeno da podignu desnu ruku, zašto bi bilo kojem navijaču u Nemačkoj i Engleskoj bilo u redu doživotno zabraniti da gleda fudbal zbog iste stvari? Da li će Nemci pokrenuti krivični postupak? Lovren je preskakao časove u Nemačkoj, gde su objašnjavali kuda vodi mržnja i želja da se unište čitavi narodi“, piše „soccer.ru“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari