Huventud glavni rival za vrh 1foto Peđa Milosavljević /Starsport

Trento je preslišan na ubedljiv način – plus 32 jasno oslikava razliku u kvalitetu u korist košarkaša Partizana. Tačno na polovini grupne faze, crno-beli dele pol poziciju sa Huventudom i ako se po zvuku motora može zaključiti, zajedno sa španskim velikanom i Lokomotivom boriće se za lidersko mesto pred start plej-ofa Evrokupa.

Raspored utakmica u drugom delu je takav da ide u prilog pulenima Željka Obradovića.

Većinu ekipa, direktnih takmaca za lidersko mesto, dočekaće u hali „Aleksandar Nikolić“ a najveće iskušenje van prestonice Srbije imaće u Badaloni protiv ove sezone odličnog Huventuda. Lokomotiva, Andora, Metropolitan i Hamburg osetiće zapaljiv ambijent u nekadašnjem Pioniru, dok bi košarkaši Partizana posebno oprezni trebalo da budu na terenu Lietkabelisa, eventualno i Turk Telekoma.

Pravila koja od ove sezone važe u Evrokupu  na prvi pogled favorizuju prvoplasiranog na kraju grupne faze, praktično do potencijalnog finala.

Jednostavno, najbolji tim posle 18 odigranih kola imaće prednost domaćeg terena, u sistemu na jednu odigranu utakmicu, faktički do eventualnog finalnog meča. S tim što je jedna utakmica „prazna puška“ od koje se najmaje dvoje plaše.

Situacija u vezi sa korona virusom nije u velikoj meri poremetila planove Evrokupa. Daleko manji broj utakmica je odložen, a Partizan je, recimo, uspeo da odigra sve svoje mečeve.

U poslednjih pet dana zbog inficiranosti virusom korona na prinudni odmor morali su da odu Nemanja Dangubić, Aleksa Avramović, Rade Zagorac i Dušan Miletić. Njihova odsustva nisu se odrazila na rezultat ekipe.

Utisak je da će Partizan do kraja prve faze najvećeg takmaca za lidersko mesto imati u Huventudu. Ekipa Karlesa Durana pretrpela je, baš kao i Partizan, samo dva poraza.

U poslednjem kolu, nekadašnji šampion Evrope deklasirao je Lokomotivu (100:77)  i tako samo dodatno potvrdio na polovini pređenog puta da ima zaista granitnu odbranu, statistički najbolju u čitavom Evrokupu.

Partizan je u prvoj fazi teškom mukom pobedio Huventud, a koliko ga složen zadatak očekuje u revanšu pokazuje i činjenica da su Katalonci nepobedivi u Badaloni (5-0).

Osim Turk Telekoma, sve ostale ekipe doživele su u predgrađu Barselone poraze dvocifrenom razlikom, suočavajući se sa problemom prebacivanja 70 poena.

Lokomotiva jeste na skoru 6-3 i po sastavu bi trebalo da se do kraja grupne faze bori za lidersko mesto, međutim dometi tima u mnogome će zavisiti od rešenja koje će uprava doneti na poziciji šefa struke.

Nakon smene Jevgenija Pašutina, v.d. mesto pripalo je Branku Maksimoviću, srpskom sturčnjaku, međutim, uprava uveliko pokušava da dovede neko renomirano ime. Partizan će dočekati Lokomotivu i to bi trebalo da predstavlja veliku prednost za crno-bele, naročito jer ekipa iz Kubanja igra neuporedivo lošije van svoje hale.

Sva tri poraza doživeli su na gostovanjima i to protiv Turk Telekoma i Hamburga, odnosno Huventuda. U Nemačkoj i Španiji su primili 100 poena, rivalima dopuštaju skoro 90 i ako izuzmemo Slask, na gostovanjima im je prosek još veći – čak 93.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari