Hvale rivala, nadaju se čudu 1Foto: EPA-EFE-CLEMENS-BILAN

Remi sa Rusijom, težak poraz od Francuske i manje bolno, ali jednako teško gubljenje utakmice sa Brazilom, spakovali su najboljim rukometašima Srbije kofere već posle tri kola A grupe Svetskog prvenstva, ali je pobeda nad Korejom odložila čekiranje prtljaga i ostavila znak upitnika uz „orlovsku“ borbu za plasman od 13. do 16. mesta (ako budu četvrti) ili od 17. do 20. pozicije (budu li peti).

S obzirom da Radivojević, Marsenić, Kukić, Ilići, Bogdanović.. još imaju teoretsku šansu da se probiju među tri prvoplasirane ekipe i završe u Top 12. Istina, tanju od vlasi kose, s obzirom da su im za to neophodni pobeda protiv strašne Nemačke, trijumf ujedinjene ali preslabe reprezentacije Koreje u duelu sa Brazilom i slavlje Francuske na meču sa Rusijom.

– Protiv Koreje nam je samo bilo bitno da se izvadimo iz svega lošeg, a u meču sa favorizovanom Nemačkom želimo prvenstveno da pružimo sve od sebe. Baš sve, jer samo tako možemo da se nadamo srećnom epilogu grupne faze. Bilo bi jako lepo kada bismo pobedili – kaže Vukašin Vorkapić, 21-godišnji debitant čijih je sedam golova u drugom poluvremenu jedinog dobijenog susreta preokrenulo odnos snaga na terenu pre dve večeri.

Sledeći rival je na svakom planu i poziciji kvalitetniji i od Koreje i od Srbije. To što su Nemci izvisili za medalje na prethodnom SP (deveti) i poslednjem šampionatu Evrope (9) ne može oduzeti sjaj njihovoj bronzi s Olimpijskih igara 2016. godine niti im poništiti trofejnu tradiciju na sva tri velika takmičenja. Još kada se pobroje jaki aduti Kristijana Prokopa, pre svih bekova Druksa, Boma, Lemkea i Strobela, postaje kristalno jasno zašto bi slavlje šestorice novajlija i gomile drugopozivaca iz ranijih sastava bilo veliko čudo.

– Sve je to tačno, ali to što su oni favoriti ne znači da nemamo pravo i obavezu da se borimo dokle god postoji milimetar prostora i sekund vremena za rezultat koji bi nas, u kombinaciji s drugima, odveo dalje. Moramo biti hrabri, odgovorni, skoncentrisani i do daske motivisani. Nemamo šta da izgubimo – tvrdi čovek koji je Koreju ostavio na bodovnoj nuli.

Još kada bi rečeno sproveli u dela, pri ovom odnosu snaga bi i poraz s manjom gol razlikom bio prihvatljiva cena jedne u milion promene selektora i tumbanja sastava reprezentacije.

Grupa A

1. Francuska 7

2. Nemačka 6

3. Rusija 4

4. Brazil 4

5. Srbija 3

6. Koreja 0

V kolo

Brazil – Koreja 15.20

Nemačka – Srbija 18.00

Francuska – Rusija 20.30

Razlika u klasi

Stvari se i u ostalim grupama razvijaju u skladu s očekivanjima. S (po) šest bodova, Španija i Hrvatska su „kaparisale“ ostanak u trci za šampionski naslov i samo im ostaje da u završnim kolima (sinoć i danas) odluče kome će pripasti vrh tabele u B grupi, najbliža im Makedonija (4 boda) i Island (2) se još rvu za treću poziciju, dok Japan (0) i Bahrein (o) čak ni na papiru nisu imali realne izglede da iznenade bolje od sebe. U grupi C još je izraženija ova striktna podela na one koji oblače i mrače. Maksimalan bodovni učinak u proteklih 360 minuta u skladu je s kratkoročnim ciljevima tandema Norveška – Danska (8), Tunis je opravdao zvanje najkvalitetnije afričke selekcije (4), a Austrija (2), Čile (2) i Saudijska Arabija (0) pokazale da im mogu služiti samo za popunjavanje broja. Ni razvoj događaja u D grupi nije doneo spektakularne rezultate. Dapače, Švedska (6) i Mađarska (5) su blizu prolaza u Top 12. I više od toga, pošto je teško čak i zamisliti da im trojka Katar, Egipat i Angola, s po jednom pobedom na kontu, može pomrsiti konce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari