"I dalje iste greške, samo negde platimo a negde ne": Rade Bogdanović objasnio zašto "orlovi" nisu primili golove na startu kvalifikacija za EP 1Foto: Screenshot RTS

Najbolja fudbalska reprezentacija Srbije uspela je da sačuva mrežu u prvih 180 minuta kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, ali postavlja se pitanje da li je to više njena ili zasluga rivala.

Pobedama protiv Litvanije u Beogradu (2:0) i nad Crnom Gorom u Podgorici (0:2), Orlovi su prvi put selektorskim vođstvom Dragana Stojkovića uspeli da vežu dva takmičarska meča bez primljenog pogotka.

Što je bez dileme statistički podatak vredan svake pohvale, imajući u vidu prethodna iskustva u kvalifkacijama za prošlogodišnje Svetsko prvenstvo, mečevima na Mundijalu u Kataru i poslednjoj Ligi nacija.

Međutim, pitanje je da li je to zaista realno stanje stvari, odnosno pomak u branjenju svoje teritorije ili se radi o prividnom zatezanja defanzive, u meri u kojoj je značajno smanjen manevarski prostor za rivale.

„Nismo primili golove na ove dve utakmice ne zato što smo stajali čvrsto i bili jaki kao beton u odbrani već zato što se protivnici nisu snašli, tj. našli načina da iskoriste neke stvari. Litvanija je imala dve, tri jako dobre šanse a Crna Gora jednu i par polušansi. S tim da su nas komšije par puta ozbiljno iskontrirale u drugom poluvremenu.

Jednostavno, to nisu igrači i reprezentacije na kojima možeš da meriš svoj kvalitet. Mada je Crna Gora prevazišla očekivanja svojom intezivnom agresivnošću i, na momente, visokim presingom. Radili su sve ono što zahteva moderan i kvalitetan fudbal, ali su se izduvali posle 60 minuta. Ponestalo im je snage, a imaju tanku klupu i kubure sa izrazito kvalitetnim pojedincima“, analizira Rade Bogdanović za Danas.

Poput mnogih posmatrača nastupa Orlova i naš sagovornik primećuje jednu zajedničku nit, odnosno njene očigledne posledice. Nekada bez prevelikog ceha u ukupnom zbiru, a nekada sa visokom cenom.

„Ako poredimo kvalitet naših igrača i to u kojim klubovima i ligama igraju, sve je to moralo mnogo bolje da izgleda i funkcioniše. Daj Bože da ne primimo nijedan gol do kraja kvalifikacija, pa i na samom prvenstvu, jer verujem da ćemo proći na EURO, ali… Ne može biti merilo uspeha skor u grupi s reprezentacijama koje nisu nikada stizale do prvenstva ili nisu od prošlog veka.

Bojim se da ćemo imati probleme kada dođu jake utakmice, kao što smo imali u Kataru. Pod uslovom da sve ostane ovako kako jeste, jer nismo ništa menjali od kraja mundijalskih kvalifikacija sa Portugalom. I dalje ponavljamo iste igreške, samo negde to platimo a negde ne“, ne libi se poznati stručni konsultant u TV prenosima otvorenog skretanja pažnje na mene Orlova.

Nekadašjji fudbalski internacionalac razume Stojkovićeve promene u startnih 11 ovog ponedeljka i minulog petka, jer „mora se rotirati zbog umora“, samo što priželjkuje Orlove složene u drugačiju formaciju od najčešće korišćene – sa trojicom štopera u zadnjoj liniji.

„Jeste i biće jako teško igrati u izabranom sistemu, sa ovim krilnim igračima. To jest, bez klasičnih bekova. Više bih voleo da imamo standardne bekove, ali pošto ih već nemamo hajde da to nadomestimo… „, zaključuje Bogdanović, ubeđen da se „iz ovakve grupe mora na EURO“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari