I njihov zenit tek dolazi 1Foto: FoNet/AP

Finale je izgubljeno ubedljivo, kad nema rezultatske neizvesnosti ono obično bude i manje spektakularno, mada postoje i oni kojima se svidelo što je sve već u drugoj četvrtini pretvoreno u „reviju“.

Selekcija Srbije odigrala je tu utakmicu mnogo slabije nego što je inače u stanju, NBA zvezde su bile motivisane i razigrane, suđenje je u prvih 15 minuta kad je sve prelomljeno bilo po nekim „NBS“ kriterijumima, ili kako se već zove TV kompanija koja je kupila prava za SAD, u najmanju ruku tendenciozno, a za to nije bilo „potrebe“. Posle svetskog srebra od pre dve godine u Riju su izabranici Saše Đorđevića taj uspeh ponovili, „drim-tim“ je ostao nedostižan, ali je kontinuitet na samom svetskom vrhu izuzetno veliki uspeh, moglo bi se reći i – podvig.

Iza naše ekipe ostali su Španci, kojima tek sad sledi bolna smena generacija, Australijanci (takođe „matori“), Francuzi, Argentinci, Hrvati… Dodatnu težinu „srebru“ daje i činjenica da su se ovog leta najpre izborili da u Rio uopšte odu, svakom ko se i malo razume u profesionalni sport jasno je šta znači u dva meseca dvaput tempirati formu. Bili su Tim, najbolje što su na Igrama pokazali bilo je plod baš kolektivne igre, i u odbrani, i u napadu. Odigrali su i jednu utakmicu „za udžbenike“, pokazali da naša škola košarke još uvek prednjači po mnogo čemu i da drugi ponovo od nje mogu mnogo toga da nauče.

Selektor Đorđević bio je svestan da se ovog puta više nije moglo.

„Ovo je bilo previše za nas. Iza nas je veoma dugo i zahtevno leto. Već dva meseca i 15 dana smo zajedno, od zahtevnog kvalifikacionog turnira, do Olimpijskih igara. U Riju smo prikazali dosta dobru igru koja je išla dobrom putanjom. Zaslužili smo da igramo veliko finale. Momci su apsolutno odradili sve što smo tražili. U finalu su Amerikanci bili mnogo fizički nadmoćniji. Nismo imali protok lopte kao u prvoj utakmici, napadačka rešenja nisu dolazila, a odbrana je trpela zbog toga. Kevin Durant je odigrao odličnu četvrtinu i nismo uspeli da pariramo njegovim šutevima sa devet metara i preko ruke. Mi smo imali dosta izgubljenih lopti u tom periodu. Srebrna medalja mnogo vredi i mnogo znači. To je podstrek i obaveza za sve nas da tražimo još medalja ubuduće. Za koji dan trebamo da razmišljamo o narednim takmičenjima“, rekao je Đorđević.

On je podsetio da je po preuzimanju reprezentacije kao cilj postavio kontinuitet u samom svetskom vrhu.

„To je moje viđenje sporta. Na nama je da iskoristimo smenu generaciju u Francuskoj i promene u drugim reprezentacijama i da vidimo šta će da uradi Španija koja ima dosta starijih košarkaša. Na nama je da shvatimo to i poguramo mašinu koja može da nas dovede do sportske želje, vizije i motivacije da idemo na medalju na svakom takmičenju. Znate da nikada nisam koristio izgovore, jer to ne pije vodu. Dužnost nam je da nastavimo sa još boljim radom, da iskoristimo sledeće takmičenje da kroz pripreme dođemo do još bolje forme. Tri godine igramo košarku koja je priznata i donosi rezultate“, zaključio je naš selektor.

Kapiten Miloš Teodosić izjavio je da su SAD dokazale svoju dominaciju i da su očigledno igrali i malo rezervisano utakmice po grupama.

„Gledam ovu trojku na snimku, ubacivali su stvarno puno šuteva, dok mi nismo imali rešenja u napadu. Imali smo mnogo grešaka i otvarali smo im kontre „1 na 0″, a to je njihovo najjače oružje. Odigrali su fenomenalnu utakmicu, a mi ni blizu kako smo to radili u prethodnim mečevima. LJudi u Srbiji imaju razloga da slave, jer je ovo jedan veliki uspeh. Treba da se slavi uspeh i vaterpolista, odbojkašica, košarkašica i svih individualnih medalja. Mislim da smo u ove dve nedelje uspeli malo da oraspoložimo ljude u Srbiji, tako da imaju neka pametnija posla od ovih rijalitija“, zaključio je Teo.

Sa njim se složio i Stefan Marković.

„Mislim da još nismo svesni kakav smo uspeh napravili i utakmica u finalu svakako nije prava slika, ali treba da budemo presrećni i ponosni jedni na druge i načina na koji smo igrali. Ovo je jedna od najvažnijih medalja koju sportista može da osvoji“.

Sportisti ne vole da gube, posebno ne ubedljivo i nije čudo da su odmah po završetku utakmice bili u fazi „pomešanih osećanja“.

„Sjajan je osećaj, ali mi je žao što nismo pružili jači otpor. Nadao sam se da smo naučili lekciju od pre dve godine sa Svetskog prvenstva. Nadam se da ćemo opet imati priliku da se sastanemo sa njima. Nismo napali zlato i mislim da smo podbacili“, bio je pomalo razočaran Nikola Kalinić.

„Napravili smo veliki posao i moramo da budemo zadovoljni. Ovo je kao zlato za nas i ostvarenje sna“, spustio je loptu na zemlju Marko Simonović.

Durant: Velika počast za "Kouč Keja"

Kevin Durant rekao je da je cilj njegove ekipe bio da osvajanjem zlatne medalje isprati selektora Majka Kžiževskog iz državnog tima. „Otići kući sa zlatnom medaljom i ispratiti ‘Kouča Keja’ sa još jednim zlatom, to je bio naš cilj“, rekao je Durant posle utakmice o treneru koji je jedini u istoriji osvojio tri zlatne olimpijske medalje. „Odigrali smo baš dobro protiv ekipe koja je unapredila svoju igru, ujedinili smo se i uklopili u pravom trenutku“, dodao je Durant, koji je bio najefikasniji sa 30 poena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari