I osmina finala je veliki uspeh 1Foto: EPA-EFE/Leonardo Munoz

Svetsko prvenstvo u fudbalu je počelo, a mi smo pitali poznate srpske sportske novinare šta misle, koji su dometi reprezentacije Srbije na Mundijalu, ko su po njima najveći favoriti na turniru i ko će 15. jula u Moskvi podići „Zlatnu boginju“.

1. Koji su dometi reprezentacije Srbije na Mundijalu u Rusiji?

2. Koje selekcije bi mogle da naprave prijatno iznenađenje?

3. Ko će biti svetski prvak?

Vladimir Novaković, novinar Sport kluba

I osmina finala je veliki uspeh 2

1. Po kvalitetu, sâm plasman u Rusiju je veliki uspeh. Po rivalima, bitka za drugu fazu je otvorena. Po svemu što se događa od oktobra, repriza 2006. nije isključena. Raspored je idealan. Zbog žreba sve dalje od osmine finala bi bilo čudo, jer iziskuje težak kiks Brazila ili Nemačke.

2. Urugvaj do polufinala i Belgija do finala me ne bi iznenadili. Maroko i Iran, najjači timovi Afrike i Azije, u najtežoj su grupi, sa snažnim i iskusnim Špancima i Portugalcima. Moglo bi da se desi da van Evrope i J.Amerike u osminu prođe samo Meksiko, ili ni oni.

3. Ne verujem u južnoameričke ekipe na evropskom tlu. Prvaka sveta tražim u trouglu Nemačka – Španija – Belgija. Belgija je najkompaktnija, ali ima najslabijeg selektora, Špance bi mogao da poremeti dogovor Lopetegija sa Realom. Zato ponovo Nemci.

Marko Ljubomirović, novinar RTS-a

1. Meč protiv Kostarike je presudan i on će odrediti našu sudbinu. Pobeda otvara vrata drugog drugog kruga, bolja atmosfera i protiv Švajcaraca, koji će prethodno izvesno izgubiti od Brazila, imaćemo dobru poziciju. Malo me brine nepostojanje jasnog sistema i ideje u igri , ali nadam se da je po sredi „skrivanje karata“. Ipak, mislim da možemo u drugi krug, ali i to da nam je prva eliminaciona faza maksimum i realnost.

2. Možda će zvučati čudno, ali mislim da Englezi mogu biti iznenađenje. Oni odavno nisu u samom vrhu svetskog fudbala, iako sebe tu stavljaju. Međutim, ove godine imaju sastav koji može da igra sa najboljima.

3. Selekciju Brazila vidim kao glavnog favorita. Imaju izuzetno jak sastav, ali više ne igraju za aplauz, već na rezultat. Dodao bih još tri – Argentinu, Nemačku i Francusku. Među ova četiri tima nalazi se budući prvak sveta.

Saša Tomić, novinar TV Arena Sport

I osmina finala je veliki uspeh 3

1. Ništa. Kad god sam nešto očekivao na velikim takmičenjima, uvek sam se razočarao. Ali se zato nadam. Nadam se da može protiv Kostarike i Švajcarske sakupiti dovoljan broj bodova za plasman u osminu finala, jer nikako ne bi valjalo da meč sa Brazilom odlučuje o ostvarenju cilja.

2. Ako visok plasman Belgije i Urugvaja ne bismo mogli da okarakterišemo kao iznenađenje, voleo bih da bar u četvrtfinalu vidim selekcije Perua i(li) Meksika. Mogla bi da iznenadi i Hrvatska, jer samo sedmorica njenih reprezentativaca ne igraju u ligama „petice“.

3. Brazil, jer ima Nejmara, Španija, jer ima iskustvo igranja važnih utakmica, što potvrđuje podatak da će Đerar Pike u Rusiji postati peti član aktuelnog nacionalnog tima sa trocifrenim brojem nastupa u dresu reprezentacije. Nemačka, jer je Nemačka. Ne verujem u Argentinu i Francusku.

Igor Velimirović (urednik Blica)

1. Optimista sam po prirodi, ali kada su dometi Srbije na Mundijalu u pitanju, onda sam realan. Nisam siguran da će se naša reprezentacija plasirati u drugi krug, pribojavam se pre svega nas samih, mentaliteta i meča sa Švajcarskom, o Brazilu neću da trošim reči… Dakle, kakav bude ishod duela sa Kostarikom, takav će biti i krajnji utisak “orlova” na Svetskom prvenstvu.

2. Belgija i Maroko. Prvi igraju sjajno, uigrani su, dugo su na okupu, čak mogu, po mom mišljenju, i do polufinala, a drugi deluju, bar ono sto sam gledao u pripremnom periodu, da će pomrsiti račune favoritima i daleko dogurati.

3. Brazil! Moje simpatije su na njihovoj strani, moćni su, puni majstora fudbala, gladni titule i revanša Nemcima za 2014.

Arsenije Šoškić (urednik Večernjih Novosti)

1. Nemamo tim kakav smo imali na prethodna tri Mundijala, na koje smo išli nerealno euforični. Sada većina očekuje da se naši fudbaleri vrate rano. Možda je ta rasterećenost naš najveći adut, a u svakom slučaju bi prolazak grupe bio veliki uspeh.

2. Kolumbija i(li) Tunis.

3. Brazil ili Španija.

Goran Anđelković (urednik Kurira)

1. Od fudbalske reprezentacije Srbije se svašta moze očekivati. I da ispadne posle prvog kruga sa sva tri poraza u grupi, ali i da se domogne četvrtfinala, pa i polufinala, sto da ne. S toga je možda najrealnija sredina. Osmina finala bio bi uspeh za ovaj tim bez istinske zvezde i pravog selektora. Zato, prva runda nokaut faze i eliminacija od Nemačke je realnost. što niko ne očekuje mnogo od njih najjače oružje naše reprezentacije. Videćemo.

2. Najveće iznenađenje bi mogla da napravi Rusija. Za očekivati je da prođu možda i najlakšu grupu na Mundijalu, a ako ne bude nepredviđenih situacija u osmini finala će odmeriti snagu sa Portugalom. I tu vidim šansu Rusije, bez obzira što Portugalci imaju Ronalda.

3. Za titulu svetskog prvaka svaki put figuriraju iste reprezentacije. Brazil, Nemačka, Francuska, Španija i Argentina svakako su u top pet favorita. Mada ništa ne bi bilo čudno i kad bi se na tron popeli Španci ili Francuzi.

Goran Svilar, novinar TV Arena sport

1. Plasman je orgoman uspeh. Dobro je što niko ništa ne očekuje. Nastup na Svetskom prvenstvu ne mora da zavisi ni od trenutne forme, ni od kvaliteta, već nekada samo od inspiracije pojedinaca. Pojedinačni kvalitet imamo, tim još ne.

2. Belgija. Iako na spisku nema Radže Naingolana, ova selekcija je sposobna snagom talenta i nadahnuća da dogura daleko. Nisu se proslavili na Evropskom prvenstvu, ali su sada zreliji za dve godine. Moraju ozbiljno da shvate selekciju Tunisa, jer samo na prvi pogled deluje da su uz Englesku favoriti za to da prođu grupu.

3. Brazil. Selektor Tite napravio je dobar miks. Vratio neke igrače, dobro uklopio nadolazeće talente. U Brazilu kažu da prvi put posle 15 godina imaju selektora koji forsira savremeni fudbal. Brazil se igrao sa protivnicima u kvalifikacijama. Možda tako neće biti na Mundijalu, ali ova ekipa ume da se takmiči.

Miroslava Milanović (novinarka Sportskog žurnala)

1. Navijačke želje su jedno, a stvarno stanje na terenu je drugo. Ukoliko ponovi neke utakmice iz kvalifikacija za SP, kao i onu protiv Bolivije, Srbija bi mogla da prođe grupu.

2. Belgija je reprezentacija koja bi mogla da napravi iznenađenje, igrali su dobro tokom kvalifikacija, dugo su zajedno. Uz njih možda i Hrvatska.

3. Brazil je favorit broj jedan, ali Nemci uvek dobro tempiraju formu za finalni turnir. Njihovi nešto slabiji rezultati u pripremnom periodu ne bi trebalo da budu reper za dalje. Francuska ima dobre šanse, baš kao i Argentina, mada ceo tim zavisi samo od jednog igrača – Mesija.

Aleksandar Joksić (novinar Mozzartsporta)

I osmina finala je veliki uspeh 4
Foto: S. Starčević

1. Plasman u osminu finala bio bi premija. Zbog kvaliteta suparnika u grupi i naših manjkavosti. Ne samo igračkih. Dalje od prve nokaut runde nije logično da prođemo, jer se ukrštamo sa grupom u kojoj su Nemci. Raduje me što narod maltene ništa ne očekuje, možda nas reprezentacija konačno iznenadi pozitivno.

2. Belgiju vidim bar u četvrtfinalu. Iran bi u grupi mogao da namuči i Špance i Portugalce. A, Hrvatska posle 20 godina možda opet napravi nešto veliko.

3. Najveće šanse dajem Španiji. Gladna je povratka na tron, a jedina mana može da joj bude neiskustvo selektora. Zatim Francuskoj, zbog stila igre i Dešanovog načina vođenja tima. „Moji“ Nemci su negde zabagovali, nemaju špica i možda su zasićeni. Argentinci me nisu uverili da su sposobni za završnicu, a sumnjičav sam u pogledu podnošenja pritiska Brazilaca.

Konstantin Radulović (novinar lista Alo)

I osmina finala je veliki uspeh 5
Foto: Rajko Ristić

1. Kao i uvek. Možemo da ispadnemo u prvom krugu, bez postignutog gola, a možemo i do četvrtfinala. Kvalitet u nogama imamo, ali kako će to sve funkcionisati u Rusiji ne zna niko. Ne pamtim da pre ili tokom nekog Mundijala na kom smo učestvovali nije izbio problem ili skandal, pa bi, po mom mišljenju uspeh bio i da ne moramo da čitamo o tim stvarima.

2. Decenijama se priča kako je pitanje vremena kad će neka selekcija iz Afrtike osvojiti Mundijal, pa ukoliko neko od njih ostane do jula u Rusiji, ne bih to svrstao u kategoriju iznenađenja.

3. Imao sam deset godina kad se igralo SP u Italiji, što je ujedno prvi Mundijal kojeg se jasno sećam. Od tada čekam titulu Engleza i svako prvenstvo mislim da je došlo vreme za to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari